Seyşeller Cumhurbaşkanı Wavel Ramkalawan, kısa süre önce Çin Medya Grubu’na verdiği röportajda, iletişimin iyi ilişkiler kurulmasının ve sürdürülmesinin tek yolu olduğunu belirtti.
Çin Deniz Kuvvetleri’ne ait “Barış Gemisi” adlı hastane gemisi geçen hafta Seyşeller’e ulaşarak, ülkedeki 4 binden fazla kişiye bir hafta boyunca sağlık hizmeti sağladı. Bunu değerlendiren Ramkalawan, Barış Gemisi’nin Seyşeller’e gelerek sağlık yardımı sağlamasını sıcaklıkla karşıladıklarını dile getirdi. Kaliteli donanımlara sahip Barış Gemisi’nin Seyşeller’deki en büyük hastaneden daha büyük olduğuna dikkat çeken Ramkalawan, geminin dönüş yolunda da ülkesine uğramasını umduklarını dile getirdi.
İletişimin iyi ilişkiler kurulmasının ve sürdürülmesinin tek yolu olduğunu vurgulayan Ramkalawan, kültürel ve sportif etkinliklerin insanların bir araya gelmelerini ve dost olmalarını sağladığını, turizmin de halkların birbirini tanımasına yardımcı olduğunu belirtti.
20. yüzyılda çok sayıda Çinlinin Seyşeller’e yerleştiğini hatırlatan Ramkalawan, ülkesinde artık iki kültürün kaynaştığını söyledi. Ramkalawan, “Size bir örnek vereyim. Eşimin dedesi Çinli ve annem başka bir ulustan. Çok zengin bir aile oluşturuyoruz. Çocuklarımız Afrika, Asya ve Avrupa kimliğine sahip. İşte bu gerçek bir kaynaşma.” ifadesini kullandı.
“Çin hiçbir zaman bize dayatmadı”
Çin ile Seyşeller arasında Kuşak ve Yol kapsamında yürütülen işbirliği projelerine de değinen Ramkalawan, ‘‘Örneğin La Gogue Barajı, Seyşeller’in en önemli ve halkın yaşamında büyük etki yaratan projelerinden biri. Bu projenin yanı sıra hastane, okul ve kamu konut inşası gibi bazı projeler hep Seyşeller ve Çin’in, Kuşak ve Yol kapsamında yürüttüğü işbirliği projeleridir.’’ dedi.
Seyşeller’in Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nden faydalandığına işaret eden Ramkalawan, Çin’in büyük devlet sıfatıyla hiçbir zaman kendi isteklerini Afrika’nın en küçük ülkesi olan Seyşeller’e dayatmadığını, iki ülkenin eşitlik ve karşılıklı saygı kuralı temelinde işbirliği yaptığını vurguladı.
Ramkalawan, ‘‘Şunu açıkça söylemeliyim, Batılı ülkelerin Afrika’ya dönük yaklaşımına kıyasla Çin her zaman kıta ülkeleriyle aktif etkileşimini sürdürüyor. Birçok ülke, Çin’in hızına yetişmeye çalışıyor. Bunu anlamamız ve buna saygı göstermemiz gerekiyor.” diye konuştu.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ