Siyasiler, UEFA’nın Merih Demiral’e verdiği cezaya tepki gösterdi

Siyasiler, UEFA’nın Merih Demiral’e 2 maç oynamama cezası vermesine tepki gösterdi.

Siyasiler, UEFA’nın Merih Demiral’e verdiği cezaya tepki gösterdi
Yayınlama: 05.07.2024
2
A+
A-

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Milli futbolcumuz Merih Demiral’a UEFA’nın 2 maç men cezası kararı kabul edilemez. Kararın özgürlükçü ve hakkaniyetli bir yaklaşımla ve savunma dosyası ciddiyetle incelenerek düzeltilmesini bekliyoruz. Futbolun heyecanı ve güzelliği siyasi kararlarla gölgelenmemelidir” dedi.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, verilen ceza hakkında şunları söyledi:

“CAS’da Merih Demiral’a yapılan bu haksızlığın düzeltilmesini umuyorum. Alınan bu haksız karar karşısında yarın oynanacak Hollanda maçı öncesinde bütün taraftarlarımızı ve takımımızı tahriklere kapılmamaları konusunda uyarmak istiyorum. Sakinliğimizi korumamız ve cevabı sahada vermemiz gerekiyor. İstenilen şey sinirlenmemiz, olayların büyümesi ve Türkiye’nin turnuva dışına çıkarılmasıdır. Oyuna gelmeyelim, tepkimizi ölçülü gösterelim. Kesinlikle taşkınlık yapılmasına, haklı iken haksız duruma düşülmesine müsade etmeyelim. Türk olmak her şeyden önce akıllı ve ahlaklı olmaktır. Unutmayalım!”

İYİ Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Kürşad Zorlu, “UEFA’nın gerekli hukuki süreç tamamlanmadan Merih Demiral'a 2 maç ceza vermesi meşru olmayan, art niyetli bir karardır. Bunun “Sembol Yasasını” Avrupa geneline yayma hedefi taşıdığını 2019’dan bu yana söylüyorum. Elbette mevcut itiraz yolları kullanılacaktır ancak bu karar karşısında yarın Milli Takımımızı büyük bir sorumluluk beklemektedir. Soğukkanlılıkla, yüreğimizle oynayıp kazanacağız ve Türk’ün gücünü göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, milli futbolcu Merih Demiral'e verilen cezayı şöyle değerlendirdi:

“UEFA tarafından milli futbolcumuz Merih Demiral’a, tam da hayati bir çeyrek final maçımızın arifesinde verilen 2 maç men cezası kararı, haksız, yasal dayanağı olmayan, adalet duygularını zedeleyen bir karar olmuştur. Bu kararın, adil ve tarafsız bir yaklaşımla yeniden değerlendirilmesini ve savunma dosyasının titizlikle incelenmesini milletçe talep ediyoruz. Futbolun coşkusu, heyecanı, birleştiriciliği, evrenselliği, haksız ve adil olmayan kararlarla gölgelenmemelidir.”

Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, UEFA'nın kararı üzerine şu açıklamayı yaptı:

“Bozkurt yaparak galibiyeti kutladığı için milli futbolcumuz Merih Demiral a UEFA iki maç ceza verdi. Oysa Almanlar kartal, İngilizler ejderha, Fransızlar horoz, Hollanda milli takımı ise aslan sembollü formalar ile sahaya çıkıyor. Bu ceza kaldırılmaz ise milli futbol takımımız Hollanda maçına milli formaya işlenecek bozkurt amblemi ile çıkmalı. En azından maç öncesi ısınmaya ve milli marşlar törenine Bozkurt amblemli üstlük ile çıkılabilir.”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Bozkurt sembolü, Türk kültüründe binlerce yıldır var olan milli bir semboldür. Gagavuzya'dan Anadolu'ya, İran'dan Orta Asya'ya kadar geniş bir coğrafyada Türklerin kimliğini temsil eder. Bu sembol, siyasi bir partiye ya da ırkçılığa atfedilmemelidir. UEFA'nın verdiği bu karar kabul edilemezdir. Diğer katılımcı ülkelerin milli sembollerine herhangi bir ceza verilmezken asıl bu kararın kendisi ayrımcılığa sebep olmaktadır” diye belirtti.

Gençlik ve Sağlık Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, UEFA'nın Merih Demiral'e iki maç oynamama cezası hakkında “UEFA'nın, hukukî hiçbir dayanağı olmayan, bütünüyle siyasi olduğuna inandığımız haksız ve yanlı kararını kınıyoruz. Ülkemize ve millî futbolcumuz Merih Demiral'a uygulanan bu çifte standarda karşı hukukî yollardan hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Futbolcularımıza inanıyoruz. Onlar da gereken cevabı yeşil sahada verecektir” sözlerine yer verdi.

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Bozkurt bir ideolojinin değil, Türklüğün sembolüdür. Avrupa; aynaya bakıp kendi karanlık geçmişini görüyor, içindeki ırkçılık hezeyanını spor üzerinden dışa vuruyor. Millî futbolcumuz Merih Demiral’a verilen ceza, Türklüğe yöneltilmiş düşmanlığın bir tezahürüdür. Kararı şiddetle kınıyor, bu ayıptan geri dönülmesini temenni ediyorum.”

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, şu değerlendirmeyi yaptı:

“UEFA'nın milli futbolcumuz Merih Demiral’a Avusturya maçındaki gol sevinci nedeniyle verdiği ceza kabul edilemez. İngiliz topçunun bel altı hareketine verdikleri cezayı erteleyenler, Merih’in sevincini en ağır şekilde cezalandırdılar… Hedefleri, son maçın kahramanı Merih'i, çeyrek final ve yarı finalde oynatmayarak Türkiye'ye şampiyonluk yolunda çelme takmak… Ne yaparlarsa yapsınlar, milli takımımız şampiyonluk yolunda emin adımlarla ilerleyecektir. Ama TFF de boş durmamalı, gerekli tüm adımları atarak futbolcumuzun Hollanda maçında sahada olmasını ve sevincini yaşamasını sağlamalıdır.”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, “Millî futbolcumuz Merih Demiral için UEFA Disiplin Kurulu tarafından verilen kararı kınıyorum. Bu ceza, çifte standartlı, ön yargılı bir anlayışın neticesidir. Maksadını aşan bu karar, EURO 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’na gölge düşürdüğü gibi sporun barış ve dostluk iklimini de zedelemektedir. Bizim çocuklar kim ne yaparsa yapsın şimdiden bizim şampiyonlarımızdır” diye belirtti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, cezanın kabul edilemeyeceğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“UEFA’nın milli futbolcumuz Merih Demiral’a verdiği 2 maç men cezası kararı kesinlikle kabul edilemez. Dünya futbol tarihine kara bir leke olarak geçen bu haksız karar, derhal özgürlükçü ve adil bir yaklaşımla yeniden değerlendirilmelidir. İnanıyorum ki bizim çocukları yarın Hollanda ile oynayacağı maçta UEFA’nın bu kararına en güzel cevabı verecektir.”


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.