ABD Ulusal Perakende Federasyonu tarafından yayınlanan bir rapora göre, 2022 yılında perakende sektöründeki organize suçlar 2021 yılına göre yüzde 26,5 arttı.
ABD Ulusal Perakende Federasyonu tarafından yayınlanan bir rapora göre, 2022 yılında perakende sektöründeki organize suçlar 2021 yılına göre yüzde 26,5 arttı. 2021’de ABD’nin perakende sektöründe yaşanan maddi kayıplar, 2020’deki 90 milyar 800 milyon ABD Doları’nı geride bırakıp, 94 milyar 500 milyon ABD Doları’na ulaştı. Bu felaket karşısında perakendeciler, ürünleri kilit altına almak zorunda kaldı.
Çok sayıda ABD’li, sosyal medyada bu duruma yönelik öfkelerini dile getirdi.
Peki, böylesine yaygın soygunlara karşı ABD polisinin tedbirlerini güçlendirmesi en beklenen çözüm olmaz mıydı? Ancak gerçek şu ki, ABD emniyet güçleri “iş gücü sıkıntısı” yaşamaya devam ediyor. Edinilen bilgiye göre, 2022’de ABD polis teşkilatından istifa edenlerin sayısı 2019'a kıyasla yüzde 47 arttı. Bir taraftan suç vakaları artıyor, diğer taraftan ise polis sayısı azalıyor. Soygunlara karşı polislerin etkisiz kaldığını tahmin etmek zor değil.
Bunun dışında, suçlara yönelik cezaların sert olmaması da soygun eylemlerini teşvik ediyor. Örneğin, 2014 yılında Kaliforniya eyaletinde onaylanan 2014 Kaliforniya Teklifi 47 uyarınca, 950 doların altındaki hırsızlıklar suç olarak değil, kabahat olarak kabul ediliyor.
Soygunlar ABD’de neden her geçen gün daha da yaygınlaşıyor?
Vakanın detaylarına bakıldığında, soygunla ilgili haberlerin en çok ağustos ayında yapıldığı görülebilir. ABD Çalışma Bakanlığı’ndan açıklanan verilere göre, ağustos ayında ABD'nin işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,3 puan artarak Şubat 2022'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Yüksek enflasyon ve yüksek yaşam maliyetleri karşısında, bazı ABD vatandaşlarının yiyecek ya da bir depo benzin almaya bile gücü yetmiyor.
Bu durum ile ABD ekonomisinde son zamanlarda gösterilen “iyi performans” arasında büyük bir kontrast oluştu. ABD Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, yılın ilk yarısında ABD’nin gayri safi yurt içi hasılası yüzde 2'den fazla büyüdü. Kamuoyu bunu “beklentilerin çok ötesinde” olarak tanımladı. Ancak gerçek durum ise kafaları karıştırıyor; ABD Enerji Bilgi Yönetim İdaresi'ne göre bu yılın ocak-mayıs döneminde ABD'deki ticari ve endüstriyel faaliyetler ile sivillerin elektrik tüketimi geçen yılın aynı dönemine kıyasla sırasıyla yüzde 3, yüzde 2 ve yüzde 7 düştü.
Böyle büyük bir çelişki, “ABD ekonomisi iyi mi, kötü mü?” şeklindeki tartışmaları alevlendiriyor.
Bazı uzmanlara göre, soygunlar, ABD toplumunda zengin ve fakir arasındaki büyük uçurumu yansıtıyor. FED’nin raporuna göre, 2021 yılının dördüncü çeyreğine kadar, ABD nüfusunun yüzde 1’ini oluşturan zenginlerin varlıkları yeni bir rekora imza atarak 45 trilyon 900 milyar ABD Doları’na ulaştı. Diğer yandan, şu an ABD’de halen 37 milyon kişi yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
SANAYİ HABER AJANSI
SANAYİ HABER AJANSI