Stockholm, 18 Haziran (Hibya) – NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg BBC’ye verdiği demeçte, Çin’in Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını desteklemesinin sonuçlarına katlanması gerektiğini söyledi.
Jens Stoltenberg, Pekin'in bir yandan Rusya'nın savaş çabalarını desteklerken diğer yandan da Avrupalı müttefikleriyle ilişkilerini sürdürmeye çalışarak “her iki yolu da denediğini” söyledi. Stoltenberg Washington ziyareti sırasında BBC News'e verdiği demeçte “Bu uzun vadede işe yaramaz” dedi.
Röportajda Stoltenberg nükleer silahlar ve savunma harcamaları konularına da değindi.
Çin'in Rusya'ya verdiği destek konusunda NATO üyelerinin ne yapabileceği sorulduğunda Stoltenberg olası yaptırımlar konusunda “devam eden bir görüşme” olduğunu söyledi.
Stoltenberg, Çin'in “Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kullandığı füzelerin ve silahların yapımında kilit rol oynayan mikro-elektronik gibi pek çok teknolojiyi paylaştığını” söyledi.
“Bir aşamada, Çin davranışlarını değiştirmezse bir tür ekonomik maliyet düşünmeliyiz” diye ekledi.
Pekin, Rusya'ya verdiği destek nedeniyle halihazırda bazı yaptırımlara maruz kalmakta. Geçen ay ABD, Çin ve Hong Kong merkezli yaklaşık 20 firmayı hedef alacak kısıtlamalar açıklamıştı.
Çin, ölümcül silahlar satmadığını ve “çift kullanımlı ürünlerin ihracatını yasa ve yönetmeliklere uygun olarak ihtiyatlı bir şekilde ele aldığını” söyleyerek Moskova ile yaptığı ticareti savundu.
BBC'ye konuşan Stoltenberg İran, Pekin ve Kuzey Kore'yi sayarak “Rusya şu anda otoriter liderlerle giderek daha fazla ittifak kuruyor” dedi.
Kuzey'in Rusya'ya top mermileri gönderdiğini ve karşılığında Rusya'nın Kuzey Kore'nin füze ve nükleer programları için ileri teknoloji verdiğini söyledi.
“Yani, Kuzey Kore Rusya'nın Ukrayna'ya karşı bir saldırı savaşı yürütmesine yardım ediyor” dedi.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ