Toparlanıyoruz!

Çin’in fabrika faaliyeti Mayıs ayında yaklaşık iki yılın en hızlı temposunda büyürken, Cuma günkü ABD enflasyon verilerinin daha yumuşak olması Fed’in bu yıl faiz indirimi yapacağı yönündeki umutları artırmaya devam ettiğinden beklentiler artık iyimser.

Toparlanıyoruz!
Yayınlama: 04.06.2024
3
A+
A-

Çin'in fabrika faaliyeti Mayıs ayında yaklaşık iki yılın en hızlı temposunda büyürken, Cuma günkü ABD enflasyon verilerinin daha yumuşak olması Fed'in bu yıl faiz indirimi yapacağı yönündeki umutları artırmaya devam ettiğinden beklentiler artık iyimser. S&P Global tarafından derlenen HCOB'un son euro bölgesi imalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), yeni siparişlerin son iki yılın en yavaş hızında düşüş gösterdiğini ve bunun da iş güveninin arttığını gösterdi. Alman imalatına ilişkin HCOB nihai Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Nisan ayındaki 42,5 seviyesinden Mayıs ayında 45,4'e yükseldi. Asıl artış, mayıs ayında son iki yılın en zayıf düşüşünü kaydeden yeni siparişlerden geldi; üretimdeki düşüş ise bir yılı aşkın sürenin en yavaş hızına geriledi.

S&P Global Birleşik Krallık İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi'nin Mayıs ayında, enerji fiyatlarındaki artışın sektörü vurmaya başladığı Temmuz 2022'den bu yana en yüksek seviyesi olan Nisan ayındaki 49,1'den 51,2'ye yükseldiğini gösterdi. Firmaların talep ettiği yüksek fiyatlar İngiltere Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşürme konusundaki temkinliliğini artırabilir.

Tüm gözler, ECB’nin borçlanma maliyetlerini rekor yüksek seviyelerinden 25 baz puan (bps) düşürmesinin beklendiği Perşembe günkü faiz oranı kararında, ancak finansal piyasalar için bundan sonra ne olacağı daha önemli. Lagarde'ın daha fazla faiz indirimini onaylaması beklenmiyor (50 baz puan indirim) , ancak Temmuz ayında faiz indirimi için çıtanın yüksek olduğunu söyleyebilir ve bunun yerine Eylül ayında bir indirimin ancak enflasyon başlarsa mümkün olabileceğini öne sürebilir.

ABD'de imalat faaliyeti, yeni mal siparişlerinin yaklaşık iki yılın en sert düşüşünü yaşaması ve inşaat projelerine yapılan harcamaların bir önceki ay beklenmedik şekilde düşmesiyle Mayıs ayında üst üste ikinci ay da yavaşladı. Bu arada, müstakil ev inşasında iyileşme olmasına rağmen, konut dışı faaliyetlerdeki düşüşler nedeniyle inşaat harcamaları Nisan ayında ikinci ayda da beklenmedik bir şekilde düştü. İki rapor birlikte, ikinci çeyreğin başlamasıyla birlikte ekonomideki durgunluğun devam ettiğine işaret etti.

Atlanta Fed'in Mayıs ayına kadar %2'nin oldukça üzerinde bir büyüme oranı izleyen GSYİH modeli, ISM ve inşaat harcamaları açıklamalarının ardından %1,8'e revize edildi. Yurtiçinde Mayıs ayında TÜFE aylık %3,4 gelince yıllık enflasyon da %75,4 seviyesine yükselerek 2024 yılı zirvesine ulaştı. Mayıs’a gıda enflasyonunda yine yumuşama var ama beklenen kadar değil diğer taraftan hizmet enflasyonu da katılığını korumaya devam ediyor. Yurtiçinde en yüksek enflasyonu gördük diyoruz çünkü; Enflasyonda baz etkisiyle Haziranda hafif Temmuz, Ağustos ve Eylül'de sert düşüşler görmeyi bekliyoruz. 2023 yılının Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarındaki toplam enflasyon %23,3 seviyesindeydi. Yılsonu enflasyon tahminimizi %43 olarak korumaya devam ediyoruz.

Asya hisse senedi piyasaları, küresel yatırımcıların, dünyanın en büyük ekonomisinde imalat faaliyetlerinin daha da zayıflamasıyla birlikte ABD ekonomisinin 'istisnacılığının' gevşemeye başlayacağı beklentisini değerlendirmeleri nedeniyle bu sabah hafif zayıf seyirde. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi ABD borsalarının önceki seansı hafif kazançlarla tamamlamasının ardından %0,1 düştü

Gösterge 10 yıllık Hazine bonolarının getirisi, %4,4001 de bulunurken, yatırımcıların daha yüksek Fed fon oranları beklentileriyle yükselen iki yıllık getiri, ABD'deki %4,818'lik kapanışa kıyasla %4,8184'den işlem görmekte. Petrol fiyatları Salı günü Asya ticaretinde geriledi ve yatırımcıların, kilit tüketicilerin temkinli talep görünümleri nedeniyle yılın ilerleyen dönemlerinde arzın artacağından endişe duymasıyla kayıplarını sürdürdü. Brent ham vadeli işlemleri %0,63 düşüşle varil başına 77,87 dolara ve Brent dün %3'ten fazla düştükten sonra 7 Şubat'tan bu yana ilk kez 80 doların altında kapandı. ABD Batı Teksas Orta vadeli ham petrol vadeli işlemleri %0,51 düşüşle 73,71 dolara geriledi.

Dünyadan manşet haberleri

Bireysel emeklilik birikimlerinin banka kredileri için teminat olarak gösterilebilmesi uygulaması 3 Haziran itibarıyla hayata geçti. Artık kişilerin bankalardan kullandıkları krediler için BES birikimlerini teminat olarak gösterebilmeleri mümkün olabilecek.

Enerji Bakanı Bayraktar, Iğdır-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı'nı zamanından önce hazır hale getireceklerini ve bu yıl Nahçıvan'a gazın Türkiye üzerinden ulaştırılacağını söyledi.

ABD, Moskova'nın Ukrayna'daki savaş çabalarını kolaylaştırdığı düşünülen Çin de dahil olmak üzere üçüncü ülkelerdeki bankaları yaptırımlarla tehdit ederken Rus ticareti büyük bir darbe alıyor. Rusya Merkez Bankası'na göre Rusya'nın toplam ithalatı Ocak-Nisan döneminde yıllık bazda %10 düştü. Rusya'nın savaş zamanı tedariki için büyük ölçüde güvendiği Çin'den yapılan ithalat Mart ayından bu yana düştü. Kategorilerine göre, çelik, alüminyum ve elektronik ihracatı etkilenenler arasında yer aldı. Aynı zamanda Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı Ocak-Mart döneminde yıllık bazda yaklaşık %30 düştü.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kazuo Ueda, enflasyonun tahminleri doğrultusunda hızlanması halinde merkez bankasının parasal desteğin derecesini ayarlayacağını söyledi. Ueda parlamentoda yaptığı açıklamada, “Ekonomik ve fiyat görünümümüz veya riskler değişirse, bu da faiz oranlarının seviyesini değiştirmek için bir neden olacaktır” dedi.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kazuo Ueda merkez bankasının temel duruşunun piyasa güçlerinin uzun vadeli faiz oranlarını belirlemesine izin vermek olduğunu söyledi. Ancak uzun vadeli faiz oranlarının yükselmesi halinde merkez bankasının “çevik” piyasa operasyonları yürüteceğini söyleyerek BOJ'un gerektiğinde tahvil alımını artırmaya hazır olduğunun sinyalini verdi.

Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, Japonya'nın Nisan sonu ve Mayıs başında döviz piyasasına yaptığı müdahalenin belirli bir etkisi olduğunu söyledi. Cuma günü açıklanan Maliye Bakanlığı verilerine göre, Japon yetkililer geçtiğimiz ay içinde yeni desteklemek için piyasaya yaptığı müdahalenin tutarı 9,79 trilyon yen (62,2 milyar dolar) oldu. Suzuki, müdahalenin döviz piyasasındaki aşırı hareketlere karşı yapıldığını söyledi.

UBS (Zürih merkezli bir İsviçre bankası), MSCI Tüm Ülkeler (AC) Dünya endeksi için 2024 yıl sonu tahminini, hisse senedi risk iştahındaki iyileşme, yapay zeka konusundaki iyimserlik ve ABD ücret artışındaki potansiyel yavaşlamayı gerekçe göstererek 800'den 830'a yükseltti.

POLHO-Polisan Holding 2024 yılı 3 aylık konsolide net dönem karı 186.642.838 TL (Önceki -56.997.179 TL)

GENIL-GEN 2024 yılı 3 aylık konsolide net dönem karı 161.691.814 TL (Önceki -145.189.346 TL)

Kaynak A1 Capital

Kaynak A1 Capital


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.