Trump’ın tehditleri, ikinci dönemde basın özgürlüğünü hedef tahtasına oturttu

Washington, 11 Kasım (Hibya) – Pazar günü The Guardian’da Eric Berger tarafından kaleme alınan bir yazıda Trump’ın tehditlerinin, ikinci dönemde basın özgürlüğünü hedef tahtasına oturttuğu öne sürüldü.

Trump’ın tehditleri, ikinci dönemde basın özgürlüğünü hedef tahtasına oturttu
Yayınlama: 11.11.2024
2
A+
A-

Hukukçular ve gazeteciliği savunan gruplar, gazetecilere yönelik sert söylemlerin ve televizyon kanallarının cezalandırılması, gazetecilerin ve kaynaklarının yargılanması çağrılarının damgasını vurduğu bir kampanyanın ardından Donald Trump'ın Beyaz Saray'daki ikinci döneminde basın özgürlüğünü kısıtlamakta daha kolay bir zaman geçirebileceği uyarısında bulunuyor.

Trump'ın basını şeytanlaştırarak gazetecilere karşı şiddeti körüklemesine ilişkin endişeler bir yana, basın özgürlüğü savunucuları en çok Trump'ın ABD Federal İletişim Komisyonu'na (FCC) TV kanallarının yayın lisanslarını iptal etme çağrısı yapmasından ve isimsiz kaynaklarını açıklamayı reddeden gazetecileri hapse atmaktan söz etmesinden endişe duyuyor gibi görünüyor.

Yine de, Yüksek Mahkeme'deki muhafazakâr çoğunluğa ve Temsilciler Meclisi ile Senato'nun muhtemelen Cumhuriyetçilerin kontrolünde olmasına rağmen, aynı kişiler, Amerika'nın güçlü ilk değişiklik korumalarının ve kaynakları korumaya yönelik bir yasa teklifi ve teknolojinin, Trump yönetiminde basının küçülmesinin kesin olmadığı anlamına geldiğini de söylüyorlar.

Northwestern Üniversitesi hukuk profesörlerinden Heidi Kitrosser, “Benim büyük resimdeki endişem, Trump'ın tam da bize yapmak istediğini söylediği şeyi yapacağı, yani kendisini eleştirenleri cezalandıracağıdır” dedi.

Kitrosser sözlerine şöyle devam etti: “Olaylara yaklaşımına muhalif olanları, kendisini eleştirenleri ve belki de daha önemlisi, görüş bildirmeyen ama utanç verici ya da uygunsuz bulduğu gerçekleri ortaya çıkaran araştırmacı gazetecileri ve onların kaynaklarını cezalandıracak.”

Trump uzun zamandır gazetecilerin “yalan haber” verdiğini ve “halkın düşmanı” olduğunu söylüyordu, ancak 2021'de görevden ayrıldığından beri daha şiddetli bir dil kullandı. 2022 yılında Teksas'ta düzenlenen bir mitingde Trump, hapishanede tecavüz tehdidinin bir gazeteciyi kaynaklarını açıklamaya zorlayabileceğini öne sürdü.

Yakın zamanda düzenlenen bir kampanya mitinginde Trump, basının etkinlikte bulunduğu yer göz önüne alındığında, eğer birisi kendisine suikast düzenlemeye kalkarsa, bu kişinin “yalan haberlerin arasından ateş etmek zorunda kalacağını ve bunun çok da umurumda olmadığını” söyledi.

Başsavcı vekili ya da CIA başkanı olarak atanabilecek olan Kash Patel sık sık “derin devlet ”ten söz ediyor ve bir podcast röportajında aşırı sağcı Trump müttefiki Steve Bannon'a şunları söylüyor “Gidip komplocuları bulacağız, sadece hükümette değil, medyada da… Peşinize düşeceğiz.”

Basın Özgürlüğü Vakfı İcra Direktörü Trevor Timm, “[Trump'ın] sadece boş konuşuyor olmasının tamamen mümkün olduğunu” söyledi.

Timm, daha önceki kampanyalarında ve görevdeki ilk döneminde, Trump'ın “kampanya yolunda onlara isimler taktığını ve kalabalıkları kızdırdığını, ancak aktif olarak ‘Onları hapse atmak istiyorum’ demediğini” söyledi.

Trump ayrıca ilk döneminde Twitter'da “yalan haber” yayınladıklarında yayıncıların lisanslarını iptal etmekle ilgili paylaşımlarda bulundu.

Bu tweetlerin ardından, o dönemde Trump tarafından atanan FCC başkanı Ajit Pai şunları söyledi: “İlk değişikliğe inanıyorum.”

Pai, “Yasalar uyarınca FCC'nin belirli bir haber bültenine dayanarak bir yayın istasyonunun lisansını iptal etme yetkisi yoktur” dedi.

Ancak Trump ve destekçileri Beyaz Saray'a ikinci kez aday olduğu dönemde lisansların iptal edilmesinden daha fazla söz etmişlerdi. CNN Ekim ayında Trump'ın son iki yıl içinde en az 15 kez hükümetin bu tür adımlar atması gerektiğini söylediğini bildirdi.

 


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.