Türkiye’de ilk kez ücretsiz HPV aşısı uygulanmaya başlandı

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Gazi Üniversitesi Hastanesi ile iş birliğinde, sosyal destek alan ailelerin 9-30 yaş arası çocuklarına ücretsiz HPV aşısı uygulanmaya başlandı.

Türkiye’de ilk kez ücretsiz HPV aşısı uygulanmaya başlandı
Yayınlama: 09.10.2024
3
A+
A-

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de ilk defa Başkan Mansur Yavaş tarafından duyurulan ‘Sosyal destek alan ailelerin çocukları için ücretsiz HPV aşısı’ uygulamasını başlattı. 9-30 yaş aralığındaki bireyleri kapsayan HPV Aşı Programı için 20 Mart-20 Nisan 2024 tarihleri arasında başvurular kabul edildi.

Gazi Üniversitesi Hastanesi iş birliğiyle gerçekleştirilen programda 15 yaş altı 251 ve 15 yaş üzeri 1324 birey olmak üzere toplam 1575 kişinin başvurusu kabul edildi. 15 milyon 180 bin liralık bütçe ayrılan projede 5 bin doz HPV aşısı temin edilirken, ilk dozlar Gazi Hastanesi’nde yapılmaya başlandı. Projenin ilk etabında 2 bin kişinin aşılanması planlanıyor.

Ücretsiz HPV aşısı uygulamasıyla ilgili detayları paylaşan Sağlık İşleri Daire Başkanı Mustafa Ünsal, Ankara halkının sağlığına katkı sağlamak amacıyla çalışmalara aralıksız devam ettiklerini söyledi. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak sağlık alanında birçok projeye imza attıklarından bahseden Ünsal, “Bugün de HPV aşısı uygulamasına başlıyoruz” dedi. Proje kapsamında 9-30 yaş arasındaki kız çocuklarına ve kadınlara, rahim ağzı kanserini önlemeye yönelik üç doz HPV aşısı yapılacağını belirten Ünsal, “İlk doz bugün uygulanıyor, ikinci doz 2 ay sonra ve üçüncü doz ise 6 ay sonra yapılacak. Bu proje, yaklaşık bir yıl sürecek” diye konuştu.

Türkiye’de ilk kez ücretsiz HPV aşısı uygulanmaya başlandı

Türkiye’de ilk kez Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın duyurduğu projeye yaklaşık 11 belediyenin teknik destek almak için başvurduğunu, bunlardan 6’sının büyükşehir belediyesi olduğunu kaydeden Ünsal, konuşmasının sonunda sosyal devlet ilkesine vurgu yaparak, “Gönül ister ki bu aşılar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödeme kapsamına dahil edilsin ve tüm vatandaşlarımız bu aşıdan faydalanabilsin” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de her gün 7 kadının rahim ağzı kanseri tanısı aldığını ve 3 kadının bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, “Aşı, bilimsel bir buluş ama iyi merkezlerde kayıtlı bir şekilde yapılması gereken çok önemli bir uygulamadır. Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı ekibi olarak, erişkin aşı merkezinin yürütülmesinden ve projenin hazırlanmasından sorumluyuz. Hem Gazi Üniversitesi’ne hem Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi ile ekibime hem de böyle büyük bir projeye imza attığı için Ankara Büyükşehir’e çok teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.