Türkiye’nin afet yönetimi alanındaki ilk fuarı ve zirvesi NADMEX kapılarını açtı

Deprem, sel, çığ, heyelan, salgın hastalık, yangın gibi afetler öncesinde alınması gereken önlemlere, bilinçlendirme çalışmaları ve projelere dikkat çekmek amacıyla TG Expo kuruluşlarından Sektörel Fuarcılık ve İstanbul Teknik Üniversitesi organizatörlüğünde gerçekleştirilen NADMEX – Afet Yönetimi Fuarı ve Zirvesi bugün büyük bir katılım ile açıldı.

Türkiye’nin afet yönetimi alanındaki ilk fuarı ve zirvesi NADMEX kapılarını açtı
Yayınlama: 02.10.2024
2
A+
A-

Deprem, sel, çığ, heyelan, salgın hastalık, yangın gibi afetler öncesinde alınması gereken önlemlere, bilinçlendirme çalışmaları ve projelere dikkat çekmek amacıyla TG Expo kuruluşlarından Sektörel Fuarcılık ve İstanbul Teknik Üniversitesi organizatörlüğünde gerçekleştirilen NADMEX – Afet Yönetimi Fuarı ve Zirvesi bugün büyük bir katılım ile açıldı. Törendeki konuşmasında TÜBİTAK ile iş birliği içinde yer alarak Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) kapsamında Türkiye’deki farklı üniversitelerden 232 proje önerisi aldıklarını ifade eden AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, bunların dörtte birini destekleyeceklerinin müjdesini verdi.

TG Expo kuruluşlarından Sektörel Fuarcılık ve İstanbul Teknik Üniversitesi organizatörlüğünde bu yıl ilk kez düzenlenen NADMEX – Afet Yönetimi Fuarı ve Zirvesi’nin açılışı, İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Sülün, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Lütfiye Durak Ata, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanı Selçuk Tütüncü’nün teşrifleri; TG Expo Genel Müdürü Cem Şenel’in katılımı ile gerçekleşti.

Afet yönetimi konusunda Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan ve bu yıl “Hayat Değerlidir” sloganıyla 4 Ekim’e kadar İstanbul Fuar Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırlayacak fuarda dünya çapında uzman isimler, inovatif ürünler ve dikkat çeken etkinlikler yer alacak. Fuarla eş zamanlı düzenlenecek Afet Yönetimi Zirvesi’nin konferans programında ise akademi, kamu, özel sektör ve STK’lardan konusunda uzman konuşmacılar bilgi ve deneyimlerini aktaracak. İtfaiye teşkilatları, emniyet ve jandarma arama kurtarma birimleri, sivil arama kurtarma ekipleri ve acil müdahale uzmanları ile gün boyunca gerçekleştirecek tatbikatlar ise tüm ziyaretçilerin katılımına açık ve ücretsiz olacak.

“Afetlere müdahale kadar önceden alınacak tedbirlerin önemi de çok büyük”

Fuarın açılışında söz alan İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Sülün, yaptığı konuşmada “Afetler yalnızca fiziki yıkıma sebep olmaz, aynı zamanda toplumların sosyal ve ekonomik yapılarını temelden sarsar. Bu yüzden afetlere müdahale kadar önceden alınacak tedbirlerin önemi de çok büyük. Bu fuar ve zirve, bize sadece afetlere müdahale aşamasında değil, öncesinde de güçlü bir hazırlık ve risk yönetim stratejisine ihtiyaç duyduğumuzu gösteriyor. Afet yönetimi, toplumu ve bireyleri korumak için iş birliği gerektirirken ve bu noktada sivil toplum kuruluşlarından özel sektöre kadar tüm kurumların eline taşın altına koyması gerekiyor. Afetler, insan hayatının kaçınılmaz bir gerçeği olsa da alınacak tedbirler ve toplumsal dayanışma ile bu etkileri en aza indirmek bizim elimizde. Bunun için NADMEX’te gerçekleştirilen çalışmalar, gelecekte daha güvenli ve dirençli toplumlar oluşturmak adına atılan önemli adımlardan biridir” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’deki üniversitelerden alınan 232 proje önerisinin dörtte biri desteklenecek

AFAD’ın katıldığı etkinliklerde yaptığı çalışmaları kamuoyuyla paylaşmasının oldukça önemli olduğunu vurgulayan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Toplum olarak öncelikle yapmamız gereken, afetlere karşı dirençli şehirler oluşturmak. Yapılan bütün risk azaltma faaliyetleri, afet sonrasında bir tane bina yıkılsa ve bir vatandaşımız yaşamını yitirse dahi anlamını kaybediyor. Öncelikle bütün enerjimizi önümüzdeki 10 yıllık süre içinde çok ciddi şekilde kentsel dönüşüme ve riskli yapıların dönüştürülmesine harcamak zorundayız. Bir yandan bunları yaparken diğer yandan da afetlere karşı teknik kapasitenin geliştirilmesine ağırlık vermeliyiz. Tüm bunların ışığında risk azaltmayı bütün benliğimizle yaşam biçimimize yansıtmamız gerekiyor. Biz bunun için AFAD olarak TÜBİTAK ile iş birliği içinde yer alarak Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) kapsamında Türkiye’deki farklı üniversitelerden 232 proje önerisi aldık ve bunların dörtte birini destekleme imkanına sahip olacağız.”

6 Şubat depremi, Türkiye tarihindeki tüm afetlerin konut ihtiyacını bir anda ortaya çıkardı

6 Şubat depreminin ardından afet yönetimi stratejisinin tamamen değiştiğine dikkat çeken AFAD Barınma ve Yapım İşleri Genel Müdürü Ahmet Nehar Poçan, konuşmasına şöyle devam etti:

“6 Şubat, 63 yıl önce çıkan Afet Kanunu ile beraber afetler sonrası yapılan tüm konutların iki katkı kadar konut yapmamıza sebep oldu. Bir depremde ülkemizin gördüğü bütün afetlerdeki konut ihtiyacını bir anda yaşadık. 120 bin kilometrekarelik bir alanda 800 kilometrelik hat üzerinde 14 milyon vatandaşımızın etkilendiği, 3,5 milyon vatandaşımızı tahliye ettiğimiz, 2,5 milyon vatandaşımızı konteyner kentlerde konaklattığımız bir süreç yaşadık. Bu açıdan hem ülkemiz hem de AFAD olarak bir miladı yaşadık.”

Türkiye’nin afet yönetimi alanındaki ilk fuarı ve zirvesi NADMEX kapılarını açtı

Kriz yönetimi risk yönetimine çevrilmeli

Fuarın açılış konuşmasında söz alan İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Bu fuar zorlu bir süreç sonucunda hazırlandı. Bunun sonucunda risk azaltma teknolojilerine imza atan uluslararası firmaları bir araya getirmek ve ülkemize yeni bir bakış açısı kazandırmak istedik. Şu an özellikle Japonya’da uygulanan hızlı bir iyileştirme yöntemi var ve binayı boşaltmadan çelik kafes içine alarak risk azaltma işlemi yapılıyor. Bizim bu fuarla amacımız yıkıp yeniden yapmanın dışında yeni teknolojileri Türkiye’ye getirmek. Halihazırda afet yönetimi ülkemizde büyük bir sektör olma yolunda. Bu noktada afeti kriz yönetiminden risk yönetimine çevirebilirsek çok daha faydalı olacak” dedi.

“Teknolojik ve dijital afetlere de dikkat etmemiz gerekiyor”

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata ise yaptığı konuşmada şunlara yer verdi: “Hepimizin deneyimlediği gibi dünyamız hem iklim değişikliği hem de doğal kaynaklı afetlerin etkileriyle giderek daha zorlu bir hale geliyor. Bu durum kriz yönetiminden risk yönetimine geçen afet yönetimi alanında kamu, akademi, sektör ortaklığının yanı sıra uluslararası iş birliği ve bilgi paylaşımını da son derece önemli kılıyor. Çünkü küresel zorluklara karşı tek başımıza mücadele edemeyiz ve ancak iş birlikleri yaparak baş edebiliriz. Tüm yaklaşımların yanı sıra hem günümüz hem geleceğimiz için teknolojik ve dijital afetlere de dikkat etmemiz gerekiyor. Bu konuda da alınacak önlemler üzerinde hassasiyetle durulması ve insanların siber güvenlik alanında da bilinçlendirilmesi gerekiyor.”

Türkiye’nin afet yönetimi alanındaki ilk fuarı ve zirvesi NADMEX kapılarını açtı

“NADMEX bizim için vatanını milletini sevenler olarak üstlendiğimiz bir vazife”

Hayat Değerlidir sloganıyla bu yıl ilki gerçekleştirdikleri NADMEX – Afet Yönetimi Fuarı ve Zirvesi’nin toplumsal farkındalığın iyileşmesi adına önemli görev üstleneceğini söyleyen TG Expo Genel Müdürü Cem Şenel, “TG Expo ekibi olarak 17 yıldır gerek ülkemizde gerekse dünyanın farklı yerlerinde hem kendi fuarlarımızı organize ediyor hem de yurt dışında milli katılım organizasyonlarını üstleniyoruz. Fakat NADMEX bizim için vatanını milletini sevenler olarak üstlendiğimiz bir vazife. Afet coğrafyasında yer alan bir ülke olarak konunun uzmanlarıyla her zaman iletişim halinde oluyor, bunun sonucunda ‘afet bilinci’ kavramına ulaşıyoruz. Bizimle benzer afetlere maruz kalıp az hasarla atlatan toplumlara baktığımızda afet bilincinin çok küçük yaşlarda başladığına tanık oluyoruz. Bizim de aynısını yapıp afet bilincini tüm topluma yaymamız gerekiyor. Bunun için de NADMEX ilk adım ifadelerini kullandı.

NADMEX – Afet Yönetimi Fuarı ve Zirvesi; T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul İtfaiyesi, Afet İşleri Dairesi Başkanlığı (AKOM), Akümülatör ve Geri Kazanım Sanayicileri Derneği (AKÜDER), ANDA Derneği, Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER), Deprem İzolasyon Derneği (DİD), Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği (YDDMD) tarafından destekleniyor.
TG Expo Hakkında;

Kurulduğu 2008 yılından bu yana “Your Gateway to Global Markets – Küresel Pazarlara Açılan Kapınız” mottosuyla Türkiye’de fuarcılık sektörüne yön veren TG Expo Uluslararası Fuarcılık A.Ş., uluslararası deneyimlere sahip güçlü kadrosuyla sektörün gelişimine destek vermektedir. Dünyanın en büyük fuar organizatörlerinin uluslararası çatı derneği olan UFI ve dünya çapındaki kongre ve uluslararası toplantılar sektörünün en önemli birliklerinden biri olan ICCA’ya üye olan TG Expo aynı zamanda T.C. Ticaret Bakanlığı’na da akredite olup, yurt dışı fuarların milli katılım organizasyonlarını da gerçekleştirmeye yetkilidir. 5 kıtada 35 ülkede bireysel ya da milli katılım organizasyonları ve Türkiye’de ana organizatörlüğünü üstlendiği fuarlar ile Türk firmalarının uluslararası pazarlarda ürünlerini tanıtmalarını ve ticaret hacimlerini genişletmelerini destek olmaktadır. Enerji, gıda, kozmetik, tekstil, mermer, otomotiv yan sanayi, yapı-inşaat, restorasyon, müzecilik, otel-konaklama gibi sektörlerde dünyanın en önemli uluslararası fuarlarının Türkiye katılımını üstlenen TG Expo, fuara kadar olan tüm süreçlerde danışmanlık, teşviklerle ilgili bilgilendirme ve takip, nakliye, konaklama, seyahat ve vize alımına ilişkin bilgilendirme ve yönlendirme hizmeti de sağlamaktadır. Fuarcılık alanında profesyonel ekibiyle, ihracatçı firmalara uluslararası standartlarda fuarcılık deneyimi sunuyor.


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.