Dün ABD’de 2023 yılının 3. çeyreğine ilişkin ilk büyüme verisi beklentilerin üzerinde %4.9 olarak kaydedildi.
Dün ABD’de 2023 yılının 3. çeyreğine ilişkin ilk büyüme verisi beklentilerin üzerinde %4.9 olarak kaydedildi. ABD büyümedeki artış, tüketici harcamaları, özel envanter yatırımları, ihracat, eyalet ve yerel hükümet harcamaları, federal hükümet harcamaları ve konut sabit yatırımlarındaki artışları yansıtmış olup, konut dışı sabit yatırımlardaki düşüşle kısmen dengelenmiş. Raporda özellikle tüketici harcamalarının ön plana çıktığı görülürken tüketici harcamalarındaki artışın önümüzdeki dönemde enflasyona yapacağı katkı Fed’in elini daha da zorlaştırabilir. Fed 2023 yılında ABD’nin %2.1 büyümesini bekliyordu.
ABD’de haftalık işsizlik başvuruları hemen hemen beklentiler paralelinde 210K açıklanırken istihdamında güçlü kaldığı görüldü. Harcamalar yoluyla hem enflasyonu hem büyümeyi etkileyebilecek olan veride ise dayanıklı mal siparişlerinin aylık bazda beklentilerin oldukça üzerinde %4.9 arttığı görülürken, çekirdek dayanıklı mal siparişleri de benzer şekilde beklentilerin üzerinde aylık bazda %0.5 artış gösterdi. Konut piyasasına yönelik veride beklemedeki konut satışları aylık bazda %1.1 artarak beklentileri aştı. Dolar endeksi gelen pozitif verilere rağmen Fed öncesi sakinliğini koruyarak yatay eğilim gösterirken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise beklenmedik şekilde %4.86’ya geriledi. Bu düşüş dolar üzerinde bir miktar baskı yarattı. Euro Bölgesi’nde ise gözler Avrupa Merkez Bankası (ECB) faizleri beklenildiği gibi %4.50’ta sabit bıraktı. ECB raporunda faizlerin uzun süre yüksek kalacağı enflasyonun hala güçlü olduğu ancak sıkı para politikası ile zaman içerisinde gevşeme beklendiği kaydedildi.
Varlık Alım Programı'ndaki (APP) portföy büyüklüğünün anapara ödemelerinin yeniden yapılmadığı için küçülmeye devam ettiği, Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nda (PEPP) ise anapara ödemelerinin en azından 2024 sonuna kadar devam edeceği ancak para politikasının amaçlarını sekteye uğratmamasına dikkat edileceği söylendi. ECB Başkanı Lagarde ise yaptığı açıklamada enflasyondaki geri çekilmenin baz etkisinden kaynaklandığını ifade ederken enflasyonun hala güçlü kaldığına vurgu yaptı. Büyümenin zayıf olduğunu söyleyen Lagarde, büyümede hala aşağı yönlü risklerin devam ettiğini, ve enerji fiyatlarının jeopolitik riskler ile tahmin edilmesinin zorlaştığını bununda enflasyona nasıl yansıyacağını yakından takip ettiklerini dile getirdi. Lagarde ayrıca tahvil faizlerinde yaşanan yükselişin izlendiğini ve para politikasının uzun bir süre sıkı kalacağını faiz indirimlerinin ise asla tartışılmadığının altını çizdi. Dün Eur/Usd ve Gbp/Usd paritesinde sınırlı hareketler yaşanırken hafif yükseliş görüldü.
Jeopolitik riskler çerçevesinde değerli metallere olan talep hala yüksek. Gümüş fiyatları daha sınırlı kalırken altın fiyatlarında daha güçlü bir yapı izliyoruz. Ancak Fed faiz kararı öncesi yatay eğilim izlenmekte. Gelecek veriler yönü belirleyebilir. Petrol fiyatlarında açıklanan haftalık ham petrol stoklarının beklentilerin üzerinde 1.4 milyon varil gelmesi sonrası volatilite artmış durumda. Ancak petrol fiyatlarında kısa vadede karışık bir görüntü hakim. Küresel borsalar jeopolitik riskler ve faiz baskısından kurtulamadı ve küresel borsalarda satış baskısı devam ederken Avrupa ve ABD borsaları günü satıcılı tamamladı. Bu hafta özellikle açıklanan bilançolar sonrasında hisselerde ciddi ayrışmalar söz konusu olmakta. Amazon ve Intel dün gece pozitif bilanço açıklarken şirket hisseleri bugün yükselişle açacak. Asya borsaları ise bugün günü pozitif kapattı.
Bugün ABD’de Fed’in yakından takip ettiği verilerden olan çekirdek PCE verisinin aylık bazda %0.3 açıklanması beklenirken, yıllık bazda çekirdek PCE verisinin ise %3.9’dan %3.7’ye inmesi bekleniyor. Ancak büyüme içinde gördüğümüz tüketici harcamalarındaki artış çekirdek PCE verilerinin beklenildiği kadar geri çekilmeyebileceğine işaret ediyor. Yine de verileri takip etmeyi sürdüreceğiz. ABD’de son dönemde vatandaşların tasarruf eğiliminde mi yoksa tüketim eğiliminde mi olduğunu görebileceğimiz verilerde kişisel gelirlerin aylık bazda %0.4 açıklanması beklenirken, kişisel harcamaların ise aylık bazda %0.5 geleceği tahmin edilmekte. Michigan güven endeksi ve Michigan enflasyon beklentisi ile Fed üyelerinden Barr’ın konuşması da takip edilecek. Gelecek veriler piyasada oynaklığı artırabilir.
Kaynak: Gedik Yatırım
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ