Un ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 15 arttı

Un ihracatı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarak 1 milyon 800 bin ton olarak gerçekleşti.

Un ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 15 arttı
Yayınlama: 04.07.2024
3
A+
A-

2023 yılında gerçekleştirdiği 3 milyon 663 bin ton un ihracatıyla tüm zamanların dünya tarihindeki en çok un ihracatını gerçekleştirerek yeni bir rekora imza atan un sektörü, bu yılın ilk yarısını da başarıyla tamamladı.

Sektör, ilk 6 ayda ihracatını geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artırarak 1 milyon 800 bin ton un ihracatı gerçekleştirdi. 680 milyon dolar gelir elde eden sektör, en çok ihracatını Irak, Cibuti ve Suriye’ye yaptı.

IAOM Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, konuyla ilgili yaptığı açıklamada 2023 yılında 3 milyon 663 bin ton ihracatla rekoru tazelediklerini söyledi.

2023’ün ihracat anlamında güzel bir yıl olarak kayıtlara geçtiğini belirten Ulusoy, “2024’e de iyi bir giriş yaptık. İlk aylarda ihracattaki yükselişimiz yılın yarısına da yansıdı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ihracatımızı miktar bazında yüzde 15 artırdık. 1 milyon 800 bin ton un ihracatına karşılık 680 milyon dolar gelir elde ederek birçok sektörün ihracatta düşüş yaşadığı bir dönemde ihracatımızı artırarak yeniden dünya şampiyonluğumuz için önemli yol kat ettik.” dedi.

Ulusoy, yılı 4 milyon ton un ihracatına karşılık yaklaşık 1 milyar 500 milyon dolar gelirle kapatmayı hedeflediklerini dile getirerek, İlk 6 ayda ihracat yaptığımız ülkelere baktığımız zaman Irak, Cibuti ve Suriye pazarları ön plana çıkıyor” diye konuştu.

Ülkenin geçen yıl buğday üretiminde son 7 yılın rekorunu kırıp 22 milyon ton üretim elde ettiğini açıklamalarına ekleyen Ulusoy, bu sezon da 21 milyon ton buğday üretiminin elde edileceğini ifade etti.


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.