Diyabet yönetiminde kan şekerini dengelemeye yardımcı olacak besinlerin seçimi, farklı besinlerin birlikte tüketimi ve düzenli beslenme büyük önem taşıyor. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Duru Gıda Beslenme Danışmanı Diyetisyen Emine Uluçay, diyabet hastaları ve sağlığını korumak isteyenlere pirinç gibi yüksek glisemik indeksli gıdalar yerine, bulgur ve lif bakımından zengin tam tahıllı ürünlerin tüketilmesini önerdi.
Diyabet yönetiminde kan şekerini dengelemeye yardımcı olacak besinlerin seçimi, farklı besinlerin birlikte tüketimi ve düzenli beslenme büyük önem taşıyor. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Duru Gıda Beslenme Danışmanı Diyetisyen Emine Uluçay, diyabet hastaları ve sağlığını korumak isteyenlere pirinç gibi yüksek glisemik indeksli gıdalar yerine, bulgur ve lif bakımından zengin tam tahıllı ürünlerin tüketilmesini önerdi.
Pankreasın yeterli insülin üretmemesi veya üretilen insülini etkili kullanamaması nedeniyle ortaya çıkan diyabet, kanda glikoz yoğunluğunun artmasına yol açıyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya genelinde her 5 saniyede 1 kişi diyabet hastalığına yakalanıyor. Sağlıklı bir diyet, düzenli fiziksel aktivite, normal vücut ağırlığını korumak gibi tedbirler ise diyabeti önlemenin yöntemleri arasında yer alıyor. BM tarafından 2007’de kabul edilen 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’yle, tüketicilerin şeker hastalığıyla ilgili farkındalıklarını artırmak, sağlıklı beslenme ve kan şekeri yönetimi üzerine düşünmeye teşvik edilmeleri hedefleniyor.
“Kan şekeri dalgalanmaları yaşamamak için işlenmemiş karbonhidrat tüketilmeli.”
Duru Gıda Beslenme Danışmanı Diyetisyen Emine Uluçay, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, diyabet yönetiminde kan şekerini dengelemeye yardımcı besinlerin seçimi, farklı besinlerin birlikte tüketimi ve düzenli beslenmenin büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Kan şekeri dalgalanmaları yaşamamak için, glisemik indeksi düşük, lif içeriği yüksek karbonhidrat kaynaklarının tercih edilmesi gerektiğini belirten Uluçay, şöyle devam etti: “Bulgur ve tam tahıl ürünleri gibi işlenmemiş karbonhidrat kaynakları, vitamin ve mineral içeriği açısından da pirinç ve beyaz ekmek gibi işlenmiş karbonhidrat kaynaklarına göre daha zengindir. Bulgur, tam tahıl yapısıyla B grubu vitaminler, demir, magnezyum ve çinko gibi önemli mineralleri de içeriyor. Dengeli bir öğün planı, diyabetle mücadelede büyük bir avantaj sunarken, aynı zamanda genel sağlığı da olumlu yönde etkiliyor. Bu özellikleriyle bulgur, diyabet hastalarının ve sağlıklı beslenmeyi tercih eden her sofranın vazgeçilmezi oluyor. Ayrıca bulgur gibi liften zengin, glisemik indeksi düşük bir kompleks karbonhidrat kaynağının yanına eklenecek tavuk, balık ve kuru baklagiller gibi düşük yağ içeren proteinler ile zeytinyağı, ceviz ve avokado gibi sağlıklı yağlarla tüketilmesi, kan şekerini dengelemeye, uzun süreli tokluk hissinin korunmasına yardımcı oluyor.”
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ