Vergi ve jeopolitik risk

Yatırımcıların Donald Trump’ın ikinci kez başkan olma olasılığını değerlendirmesiyle Hazine tahvili getirilerindeki artışın ardından ABD doları, yen karşısında Salı günü neredeyse 38 yıllık zirveye yakın bir seviyede seyretti.

Vergi ve jeopolitik risk
Yayınlama: 02.07.2024
2
A+
A-

Yatırımcıların Donald Trump'ın ikinci kez başkan olma olasılığını değerlendirmesiyle Hazine tahvili getirilerindeki artışın ardından ABD doları, yen karşısında Salı günü neredeyse 38 yıllık zirveye yakın bir seviyede seyretti. Döviz çifti ABD getirilerine karşı oldukça hassastır ve referans 10 yıllık Hazine getirisi haftaya başlarken yaklaşık 14 baz puan yükselerek %4,479'a çıktı. Bu hareket Trump'ın başkanlığı kazanması beklentilerine bağlandı ve bu da daha yüksek tarifeler ve hükümet borçlanmasıyla sonuçlandı.

Burada belirtmemiz gereken konulardan biri de Başkan Joe Biden'ın geçen haftaki tökezleyen tartışma performansının, getiri artışının arkasındaki tetikleyicisi olduğu, ancak ek bir katalizörün de dün Yüksek Mahkeme'nin Trump'ın 2020 seçim yenilgisini bozma girişimleri nedeniyle kovuşturmadan geniş kapsamlı bir dokunulmazlığa sahip olduğuna karar vermesi olduğudur. Tahvil yatırımcıları Trump'ın Beyaz Saray'ı ele geçirme ihtimalinin artmasına göz dikmiş durumda ve piyasa Trump 2.0'ın enflasyona yol açacağını düşünüyor.

Euro, rakip Fransız siyasi partilerin aşırı sağcı Ulusal Birlik'in (RN) iktidara gelmesini engellemek için güçlerini birleştirmesiyle güçlenmeye devam etti. Oradaki durumda kısaca; Yatırımcılar, Marine LePen'in göçmen karşıtı ve AB karşıtı RN partisinin hafta sonu yapılan ilk tur oylarında daha fazla pay alamamasından memnunlar, şimdi partinin muhalifleri, Pazar günü yapılacak ikinci tur oylamada adayları taktiksel olarak çıkarmak için birleşiyorlar, böylece partiden bağımsız olarak sadece en iyi konumdaki aday RN temsilcisine karşı karşıya geliyor. Dolayısıyla Fransa'da alelacele kurulan aşırı sağ karşıtı cephenin ne kadar iyi çalıştığı bugün belli olacak. Adayların, sadece kazanma şansı en yüksek olanların kalması için Pazar günü yapılacak kritik ikinci tur oylamasından bu akşam çekilmeleri gerekiyor.

Asya'da hisse senetleri genel olarak karışık seyrederken, ham petrol önceki seanstaki güçlü yükselişin ardından hafifçe yükseldi. MSCI'nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi %0.2 düştü. Diğer yandan ham petrol, kuzey yarımkürede yaz sürüş sezonunun başlamasıyla birlikte dün yaklaşık %2'lik artışın ardından yükseldi. Brent vadeli işlemleri %0,21 artışla varil başına 86,78 dolara ve WTI ham petrolü de %0,13 artışla 83,49 dolara çıktı.

Yurtiçinde ise Yine bir vergi haberleriyle ve ciddi satışlarla ay’a başladık. Dün Bakan Şimşek’in açıklamalarının ardından bugün ekonomim.com gazetesindeki habere göre; Borsa kazançlarının vergilendirilmesi ve borsa işlem vergisi tekliften çıkarıldı, sonbaharda gündeme gelecek Torba Yasa’da yer alacak. Ancak GYO ve GYF’lere kurumlar vergisi istisnasının devamı için %50 temettü dağıtma zorunluluğu getiriliyor. Hisse senetlerinde elde tutma süresi 2 yıldan 5 yıla çıkarılıyor, ortaklık paylarının satışı da bu kapsama alınıyor. İştirak hissesi satış kazancı istisnası ve KDV istisnası kaldırılıyor. Haberin detayına https://www.ekonomim.com/ekonomi/asgari-vergiden-donusyok-iste-hazirlanan-vergi-taslaginin-son-hali-haberi-752024 adresinden ulaşabilirsiniz.

Bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Avrupa Merkez Bankası'nın ev sahipliğinde düzenlenecek bir etkinlikte konuşma yapacak ve aralarında bugün açıklanacak JOLTS iş ilanlarının da bulunduğu çok sayıda istihdam raporunun yakından takip edileceği bir haftada ABD para politikasının gidişatı hakkında görüş bildirecek. Avrupa'da veri takvimi oldukça durgun; Haziran ayına ilişkin Euro bölgesi enflasyon verileri ve Mayıs ayına ilişkin işsizlik oranı açıklanacak.

Manşette öne çıkanlar

Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler yürürlüğe girdi. Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. (https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/07/20240702-1.htm)

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararı ile Sağlık Bakanlığına Kemal Memişoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ise Murat Kurum atandı.

ABD Yüksek Mahkemesi, 3’e karşı 6 oyla eski Başkan Donald Trump’ın anayasal yetkileri dahilinde yaptığı eylemlerde “mutlak dokunulmazlığa” sahip olduğuna, kişisel eylemlerinde ise dokunulmazlığa sahip olmadığına karar verdi. Biden, Trump'a “kısmi dokunulmazlık” veren kararı “tehlikeli bir emsal” diye eleştirdi.

Morgan Stanley'e göre Trump'ın kazanması daha düşük kısa vadeli faiz, daha yüksek uzun vadeli faiz anlamına gelecek. Analistler yaptıkları değerlendirmede, “Olasılıkların Başkan Trump lehine keskin bir şekilde değişmesi, eğri dikleştiricileri çekici kılan benzersiz bir katalizör olabilir” ifadelerini kullandılar.

Pazartesi günü bir federal mahkeme, Cumhuriyetçilerin yönettiği eyaletlerin açtığı dava kapsamında, ABD hükümetinin sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatı başvurularını onaylama yasağını engelleme kararı aldı.

ECB Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirmek için acelesi olmadığını, enflasyon tehditlerinin geride kaldığı konusunda henüz yeterli kanıta sahip olmadığını söyledi. Lagarde, ECB Merkez Bankacılığı Forumu'nda yaptığı konuşmada, “Hedefin üzerinde enflasyon risklerinin geçtiğinden emin olmak için yeterli veri toplamamız zaman alacaktır. Güçlü işgücü piyasası, yeni bilgi toplamak için zaman ayırabileceğimiz anlamına geliyor” dedi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi üyesi Pierre Wunsch “Enflasyon %2,5 civarında seyrettiği sürece ilk iki faiz indirimi nispeten kolay, çünkü hala açıkça kısıtlayıcı olacağız. Eğer hala %2,5 civarında hareket ediyorsak ve diğer indirimleri düşünüyorsak, bir noktada bunun daha zor hale geleceğini düşünüyorum. Dolayısıyla %2,5'in altına, %2'ye doğru ilerlediğimize dair güçlü işaretlere ihtiyacımız var, Negatif sürprizler dışında ECB'nin ikini faiz indirimi için alanı var. Sonraki hamleler için enflasyonun %2 hedefine doğru net bir şekilde ilerlediğine dair kanıt gelmeli.” dedi.

Yönetim Konseyi üyesi Gediminas Simkus “Veriler beklendiği gibi gelişirse bu yıl iki indirim daha beklentisi benim düşüncemle uyumlu. Para politikamız hala çok kısıtlayıcı. Eminim ki %3'ün üzerindeki her şey hala kısıtlayıcı bölgedir. Dolayısıyla manevra için biraz alanımız var” dedi. Simkus, “Bence Temmuz ayında indirime gidilmesi durumu ortadan kalktı. Ancak gelecek için kendimizi projeksiyon toplantılarıyla sınırlamamalıyız.” dedi.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, yetkililerin döviz piyasasındaki hareketlere karşı dikkatli olmaya devam edeceğini söyledi. Kabine toplantısı sonrası düzenlenen olağan basın toplantısında konuşan Suzuki, hükümetin tutumunda bir değişiklik olmadığını söyledi ancak harekete geçmeye hazır olup olmadıkları konusunda yorumlarda bulunmaktan kaçındı.

Suudi Arabistan, ülkenin Şarkiyye ve Rubülhali bölgelerinde ham petrol ve doğal gaz sahaları ile yataklarının keşfedildiğini duyurdu. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman'ın konuya ilişkin açıklaması ülkenin resmi ajansı SPA'da yayımlandı.

Kaynak A1 Capital


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.