Wang Yi’den, BRICS’de çok taraflılık ve küresel kalkınma vurgusu

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün Rusya’nın Nijniy Novgorod kentinde düzenlenen BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılarak bir konuşma yaptı.

Wang Yi’den, BRICS’de çok taraflılık ve küresel kalkınma vurgusu
Yayınlama: 11.06.2024
1
A+
A-

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün Rusya’nın Nijniy Novgorod kentinde düzenlenen BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılarak bir konuşma yaptı. Wang Yi, geride bıraktığımız bir yılda, BRICS işbirliğinin hızlı ve güçlü bir şekilde ilerlediğini, BRICS’in çekiciliğinin artmaya devam ettiğini belirtti.

Wang Yi günümüzde Soğuk Savaş zihniyetini yeniden kucaklayan bazı büyük ülkelerin, jeopolitik “klikler” oluşturmaya çalıştığına, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını alenen boykot ederek, çok taraflı mekanizmaların yetkilerini aşındırdığına dikkat çekti.

Aynı zamanda ekonomik konuların siyasallaştırıldığına, güvenlik sorunlarının genelleştirildiğine, tek taraflı yaptırımlar ve teknolojik engellerin artmaya devam ettiğine işaret eden Wang Yi, geleceğe yönelik olarak, BRICS’in stratejik önemini ve siyasi etkisini yerine getirerek, yeni yükselen piyasa ve gelişmekte olan ülkelere odaklı, dünya ülkelerine açık ve kapsamlı yeni tip çok taraflı bir işbirliği mekanizmasını oluşturmayı hedeflemesi gerektiğini kaydetti.

Wang Yi, bunun için çok taraflılığa olan güvenin artırılarak, geleceğe yönelik küresel kalkınma için yeni bir yol haritası hazırlanması; barış ve güvenliği koruma üzerindeki kararlılığın savunularak, sorunların siyasi çözümü için yeni destekler sağlanması; BRICS'in açıklık, kapsayıcılık ve kazan-kazan anlayışına dayalı işbirliği yönündeki asıl gayesine bağlı kalınarak, BRICS çerçevesindeki sonuç getirici işbirliğinin yeni seviyeye taşınması gerektiğinin altını çizdi.

Toplantıya katılan taraflar, BRICS işbirliği ile önemli uluslararası ve bölgesel sorunlar üzerinde derinlemesine fikir alışverişinde bulundu. Toplantıda ayrıca BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı Ortak Bildirisi yayımlandı.

Wang Yi toplantı sırasında, Laos Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Saleumxay Kommasith, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira, Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor, Etiyopya Dışişleri Bakanı Taye Atske Selassie ve İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bagheri ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi.


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.