Xinjiang’daki Üzüm Vadisi’nde yerel halk, “tatlı” bir yolu izliyor

Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin Turfan Vadisi’ndeki Alev Dağı (Huo Yan Shan) aşırı sıcaklığıyla ünlüdür. Geçen hafta hava sıcaklığı 45 dereceye çıkan Alev Dağı üzerinden bakıldığında vadiler arasından geçen yeşil bir şerit görmek mümkündü. Burası, Üzüm Vadisi. Adına göre, burada farklı türde üzümler yetiştiriliyor.

Xinjiang’daki Üzüm Vadisi’nde yerel halk, “tatlı” bir yolu izliyor
Yayınlama: 22.07.2024
5
A+
A-

Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin Turfan Vadisi’ndeki Alev Dağı (Huo Yan Shan) aşırı sıcaklığıyla ünlüdür. Geçen hafta hava sıcaklığı 45 dereceye çıkan Alev Dağı üzerinden bakıldığında vadiler arasından geçen yeşil bir şerit görmek mümkündü. Burası, Üzüm Vadisi. Adına göre, burada farklı türde üzümler yetiştiriliyor.

Kavurucu yaz mevsiminde 50 dereceye çıkan kuru ve sıcak hava vadide esince kırmızı, siyah, mor ve yeşil üzümler olgunlaşır. Bu taze ve tatlı üzümler her yıl ülke genelinden gelen meyve tüccarları ve turistleri bölgeye çeker.

Üzüm Vadisi, ulusal düzeydeki 5A turistik alan ve Turfan hatta Xinjiang’da turizmin simgesidir. Yıllardır, Üzüm Vadisi büyüleyici manzaraları, zengin kültür kaynakları ve renkli etnik örf ve adetleriyle yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline geldi. Bu yılın ocak-haziran aylarında Üzüm Vadisi 107,8 bin turisti ağırladı, 101 milyon yuan tutarında turizm geliri elde edildi. Bu iki rakam, 2019 yılından sonraki en yüksek seviyeye ulaştı.

2022 yılının temmuz ayında, Cumhurbaşkanı Xi Jinping Turfan kentinde incelemelerde bulunmuş ve incelemeler sırasında Üzüm Vadisi’ni de ziyaret etmişti. Burada bölgeye özgü meyvelerin sergilendiği bir sergiyi ziyaret etti, üzüm yetiştiriciliği, bölgeye kültür ve turizmin entegre edilmesi ve diğer konularda bilgi aldı. Xi, Turfan’ın güzel manzaraları ve mis kokan meyvelerinin tabiatın armağanı olduğuna dikkat çekerek, ekonomik ve sosyal gelişmeler ile ekolojik çevre koruma arasındaki ilişkilerin doğru şekilde algılanması, kültür ve turizmin harmanlanması ve halkı refaha kavuşturan sektörlerin geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

O günden beri 2 yıldır, Üzüm Vadisi’ndeki vatandaşlar var güçle kültür ve turizmi geliştirmeye çalışıyor. Şu an, yerlilerin yarısından fazlası turizmle uğraşıyor ve her geçen gün daha fazla kazanıyor.

Üzüm Vadisi’nde altyapı tesisleri yenilendi

Üzüm Vadisi Turistik Alanı’nın yönetim komitesinin başkanı Lü Yanyang’ın verdiği bilgiye göre, bu yılın başından itibaren, altyapı tesisleri yenilendi ve şimdi turistlere daha konforlu deneyim kazandırabiliyorlar.

Turistlere hizmet merkezindeki altyapı tesislerinin iyileştirilmesinin yanı sıra, 300 akülü araba hizmete girdi ve Kalınca Kalesi gibi projeler hayata geçirildi. Kaplumbağa Sokağı turistlerin yeni favori yeri haline geldi. Sokağın 2 yanındaki üzüm bağları için yeni çitler kuruldu, tuğla döşeli sokakta eksik olan yerlere yeniden tuğlalar döşendi ve sokak yeni bir yüze kavuştu. Gelen turistler üzüm bağına girip kendi eliyle üzüm toplayabiliyor, böylece etnik örf ve adetleri daha iyi şekilde deneyimliyorlar.

Eskiden Üzüm Vadisi’nde konaklanma konusunda yetersizlik yaşanıyordu. Sorunun çözümü için sivil sermaye çekme ve butik pansiyonların artırılması için çaba harcandı. Üzüm Vadisi’ndeki sakinler, evleri kiraya verme, arazinin kullanma hakkını transfer etme ve kendi imkânlarıyla işletme gibi yöntemlerle pansiyonların inşası ve işleyişine katılmaya teşvik ediliyor.

Yaşama ortamını ıslah etmek, Üzüm Vadisi’nin niteliğinin yükseltilmesi için önemli bir çalışma olarak görüldü. Yönetim komitesi, köyleri ve sokakları parkların standartlarına göre inşa etmeye özen gösterdi. Köy, turistik alan, yol ve nehirlerin kenarındaki çehre iyileştirildi.

Kültürel ve turistik içerikler zenginleşiyor

Üzüm Vadisi’nin gecesinin tadını çıkarmak, ışık gösterisini izlemek, maddi olmayan kültür mirasları sergisini ziyaret etmek… Üzüm Vadisi yönetimi sürekli turistik programları zenginleştirip, turistlere daha iyi deneyim kazandırıyor.

Temmuz ayının başında öğrencilerin yaz tatilinin başlamasıyla, Üzüm Vadisi, turistlerle dolu oluyor. Maddi olmayan kültür miraslarının tanıtılması için kurulan pazarda turistler boyama, çömlekçilik ve dut ağacı kabuğundan kağıt yapımı gibi geleneksel el sanatlarını yakından tanıma fırsatına sahip oluyor. Hunan eyaletinden gelen turist Huang Lifang, bir ustanın rehberliğinde geleneksel boyama tekniğini denedi ve bir el mendili üzerine bir desen bastı, desen ve renklerini çok beğendi.

Adı geçen pazarda 22 maddi olmayan kültür miras tanıtılıyor. Her bayramda veya tatilde maddi olmayan kültür miraslarının aktarıcıları bizzat pazardaki sergi salonuna gidip el becerilerini gösterir.

Yerel halkın gözünde kültür, turizmin ruhudur. Bu nedenle Turfan’ın yöresel kültürü ve üzüm kültürü bütünsel şekilde geliştirilip, Üzüm Müzesi, Şarap Kültürü Müzesi, Wang Luobin Müzik Müzesi kuruldu ve bu mekanlar derhal turistlerin uğrak yeri oldu. Bu yerlerdeki kültürel yaratıcılık ürünlerin satışı da çok iyi olduğu bildirildi.

Yerel halkın gelirleri artıyor

Üzüm Vadisi, yemek, konaklanma, seyahat, tatil ve alışveriş hizmetleri bir araya getiren bir turistik alandır. Kaplumbağa Sokağı’nda çok sayıda sakin kendi pansiyonu işletiyor.

80 yaşındaki Hemidihan Seyim, kendi işini çok iyi yönetiyor. Atlas ipeğiyle örtülen masa üzerinde içecekler, yanındaki raflarda kuru yemiş ve meyveler sıralanıyor. Seyim güler yüzle müşterileri ağırlar. Seyim, günde 200 yuan kazanabildiğini söyledi.

Eskiden Seyim ve ailesi üzüm yetiştiriciliğiyle geçim sağlıyordu. Yaşının büyümesiyle Seyim tarla işini yapamaz hale geldi ve bir dönemde para kazanmak için keçi yetiştirdi, ancak kazancı azdı. Bu yılın başında yerel yönetimin yardımıyla Seylim meyve ve içecek standı kurdu ve geliri artmaya başladı.

Üzüm Vadisi’nde en büyük rağbet gören Kaplumbağa Sokağı 6,2 kilometre uzunluğunda. Sokağın ortasındaki 300 metre bölümünde ıslah çalışması yürütüldü. Sokak, yemek, konaklanma, ulaşım, seyahat, alışveriş ve eğlence gibi unsurları bir araya getiren bir yürüyüş sokağı haline getirildi. Artık sokaktaki her aile ticaret yapmaya başladı. Ya kapı önünde ızgara yapıyor, ya kar helvası ve yoğurt satıyor. Bu tür ürünler çok sayıda turistin dikkatini çekiyor. 1 Mayıs gününden beri Kaplumbağa Sokağı’ndaki her ailenin günlük cirosu 6 bin yuan aştı.

Üzüm Vadisi yönetimi, “kültür+turizm”, “tarım+turizm”, “e-ticaret+turizm” kalkınma modelini geliştireceklerini ve köylülerin gelirlerini artırmaya çalışacaklarını açıkladı.


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.