Yaklaşık 120 milyon kişi 2023’te yerlerinden kaçmak zorunda kaldı

New York, 13 Haziran (Hibya) – Yaklaşık 120 milyon insan 2023 yılında savaş, şiddet ve zulüm nedeniyle zorla yerlerinden edildi. Bunda iklim değişikliğinin de önemli bir etkisi var.

Yaklaşık 120 milyon kişi 2023’te yerlerinden kaçmak zorunda kaldı
Yayınlama: 13.06.2024
2
A+
A-

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin yıllık raporunda da mülteci sayısının tarihin en yüksek seviyelerinde olduğu belirtiliyor. Bir yıl önce 110 milyon mülteci varken, sayı her yıl artarak 2012'den bu yana neredeyse üç katına çıktı.

Kendi ülkelerindeki evsizlerin sayısı beş yılda neredeyse iki katına çıktı ve yıl sonunda neredeyse 70 milyona ulaştı. Mülteci Ajansı Direktörü Filippo Grandi, insanların kendi topraklarından kaçmasının ana nedeninin savaş olduğunu ve rakamların dünyanın geri kalanının içinde bulunduğu korkunç durumu yansıttığını söyledi.

Grandi, insanların kaçmasının ana nedenlerine karşı ortak bir eyleme geçilmediği takdirde, evsizlerin sayısının, beraberinde getirdiği sefalet ve maliyetlerle birlikte artmaya devam edeceğini belirtip “Savaşan grupların savaşın temel yasalarına ve diğer uluslararası yasalara saygı duymasının zamanı geldi” dedi.

Rapora göre yaklaşık on dört milyon Suriyeli evlerini terk etmek zorunda kaldı ve geçen yılın sonunda Gazze Şeridi nüfusunun yüzde 75'i kaçmıştı. Sudan'da hükümet ve isyancı güçler arasındaki çatışmalar nedeniyle yedi milyondan fazla kişi yerinden edilmiş, Kongo ve Myanmar sınırları içinde ise bir milyondan fazla kişi evsiz kalmıştır.

Milyonlarca Ukraynalı ülke içinde ve dışında yerinden edilmiş durumda. Mültecilerin büyük çoğunluğu komşu bir ülkeye sığındı; yüzde 75'i, küresel GSYİH'nın yüzde 20'sinden azını üreten düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor.

Filippo Grandi, bu rakamların arkasında uluslararası toplumu tepki vermeye zorlayacak sayısız trajedi ve acıların yattığına dikkat çekiyor. Rapor birkaç milyon kişinin evlerine döndüğünü gösteriyor ve bu da hâlâ umut olduğunu gösteriyor.

 


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.