Yeni hafta not artırımı ile başlıyor

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Cuma günü yaptığı değerlendirme ile Türkiye’nin kredi notunu B seviyesinden B+’ya yükseltirken görünümü ise pozitifte tuttu.

Yeni hafta not artırımı ile başlıyor
Yayınlama: 06.05.2024
5
A+
A-

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Cuma günü yaptığı değerlendirme ile Türkiye’nin kredi notunu B seviyesinden B+’ya yükseltirken görünümü ise pozitifte tuttu. Kararla birlikte Türkiye’nin kredi notu ile yatırım yapılabilir seviye arasındaki fark 4 kademeye indi. Görünümün pozitif olarak belirlenmesi gelecek 18 ay içinde yeni bir not artırımına da kapının açık olduğunu işaret ediyor. Böylece son iki ayda hem Fitch hem de S&P not artırmış oldu. Bir diğer önemli kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody’s’in ilk planlı rapor tarihi ise 19 Temmuz.

Yeni haftanın geneline baktığımızda ise sakin bir gündemin olduğunu söyleyebiliriz. Yurt dışında makroekonomik veri akışının da son derece limitli seyretmesi ile piyasalara yön verebilecek önemde bir konu başlığı bulunmuyor. Bu kapsamda küresel piyasalar daha çok geçen haftaki Fed toplantısı ve tarım dışı istihdam rakamı sonrasında oluşan görünümü fiyatlamaya devam edecektir. Öte yandan Fed toplantısının geride kalması ile sessiz periyot da sona ermiş oldu. Bu kapsamda Fed yetkililerinden gelecek açıklamaları da piyasalar hafta boyunca yakından takip edecektir. 

İçeride ise haftanın en önemli konu başlığını TCMB’nin Perşembe günü açıklayacağı yılın ikinci Enflasyon Raporu oluşturuyor. İlk raporun açıklandığı Şubat ayında Merkez Bankası yıl sonu tahminini değiştirmeyerek %36 seviyesinde tutmuştu. Söz konusu dönemde piyasa katılımcıları anketinde yıl sonu tahmini %43 seviyesinde bulunuyordu. Mevcut durumda ise %44,2 oranında bir beklenti söz konusu. Diğer bir ifade ile enflasyon tahminlerinde anlamlı bir farklılık söz konusu değil. TL’nin de son haftalarda çok daha ılımlı bir seyir izlemeye başladığını ve PPK özetlerinde enflasyonun ana eğiliminde yavaşlamanın sürdüğünün belirtildiğini düşünürsek Merkez Bankası’nın %36’lık yıl sonu tahmininde revizyon yapmama ya da yapsa bile bunun sınırlı kalma ihtimalinin yüksek göründüğünü söyleyebiliriz. 

TL: Son işlem gününde TL açısından en önemli konu başlıklarından biri Nisan ayı enflasyon rakamıydı. Enflasyon aylık bazda %3,4 olan beklentinin hafif altında %3,18 olarak gerçekleşti. Böylece yıllık enflasyon %70 sınırının altında kaldı (%69,8). Merkez Bankası önceki açıklamalarında yıllık rakamın Mayıs ayında %73 ile zirveyi göreceğini sonrasında ise yönünü aşağı çevireceğini öngörmüştü. TCMB’nin yıl sonu tahmini ise %36 seviyesinde bulunuyor. Bu tahminin gerçekleşmesi için yılın geri kalan 8 ayında enflasyonun en fazla %14,6 oranında artması gerekiyor. Bu da aylık artışların ortalamada %1,7’yi aşmaması gerektiği anlamına geliyor.

Borsa İstanbul: Hafta boyunca yukarı yönlü bir eğilim sergileyen BIST-100 endeksinin söz konusu süre zarfında değer kazanımı %3,5’i aştı. Yeni haftaya girerken S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu artırmış olmasının destekleyici bir faktör olarak çalıştığını görebiliriz. Ancak genel beklenti de not artırımı yönünde olduğu için gün içindeki yükselişlerin kar satışı ile karşılaşma ihtimali de söz konusu. Teknik açıdan değerlendirdiğimizde ise Borsa İstanbul’da yukarı yönlü hareket alanının korunduğunu düşünüyoruz. Bu noktada hem teknik açıdan önemli bulduğumuz 9850 puanın hem de psikolojik açıdan önem taşıyan 10 bin puanın belirgin şekilde üzerinde olunması kısa vadeli görünümü destekler nitelikte.

BIST-30 en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 11912 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 11829, 11734, 11650 ve 11555 destek olarak izlenebilir. 11996, 12091, 12175 ve 12270 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 33.1232 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 33.09, 33.024, 32.9575 ve 32.8915 destek olarak izlenebilir. 33.1565, 33.2225, 33.289 ve 33.355 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak Ünlü&Co


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.