ABD enflasyon verileriyle Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) para politikası toplantısının ardından küresel piyasalar bu hafta ABD, İngiltere ve Çin merkez bankalarının faiz kararlarına odaklanacak. İngiltere ve Japonya’da enflasyon verileriyle ABD konut piyasasına ilişkin bir dizi veri izlenecek.
18 Eylül 2023 Pazartesi Türkiye; TCMB Konut Fiyat Endeksi (Temmuz)
19 Eylül 2023 Salı Euro Bölgesi; TÜFE (Ağustos) ABD; İnşaat İzinleri (Öncü) ve Konut Başlangıçları (Ağustos)
20 Eylül 2023 Çarşamba Türkiye; Yurt Dışı ÜFE (Ağustos) Çin; PBoC Kredi Ana Faiz Oranı İngiltere; TÜFE/ÜFE (Ağustos) Almanya; ÜFE (Ağustos) ABD; Fed Faiz Kararı, Fed Ekonomik Projeksiyonlar
21 Eylül 2023 Perşembe Türkiye; TCMB Faiz Kararı, TÜİK Tüketici Güven Endeksi (Eylül) İngiltere; BoE Faiz Kararı ABD; Philadelphia Fed İmalat Endeksi (Eylül), İkinci El Konut Satışları (Ağustos) Euro Bölgesi; Tüketici Güven Endeksi (Eylül-Öncü)
22 Eylül 2023 Cuma Türkiye; Yabancı Turist Sayısı (Ağustos) Japonya; TÜFE (Ağustos)
– ABD enflasyon verileriyle Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) para politikası toplantısının ardından küresel piyasalar bu hafta ABD, İngiltere ve Çin merkez bankalarının faiz kararlarına odaklanacak. İngiltere ve Japonya’da enflasyon verileriyle ABD konut piyasasına ilişkin bir dizi veri izlenecek.
Fed’in iki günlük para politikası toplantısının ardından çarşamba günü açıklayacağı faiz kararı hisse senedi ve tahvil fiyatlamaları üzerinde etkili olacaktır. Fed fonlama vadelilerine göre piyasalardaki güçlü beklenti Banka’nın politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmeyeceği yönünde. İşsizlik oranında ağustos ayındaki beklenmedik artış ve çekirdek enflasyonda devam eden düşüş eğilimi faizlerde değişiklik olmayacağı beklentisi desteklemektedir. ABD enflasyonundaki kademeli bir düşüş eğilimi olmakla birlikte Fed’in %2’lik hedefinin oldukça üzerinde seyretmekte. Fed Başkanı Jerome Powell’ın son sözlü yönlendirmesi faiz kararının veriye bağlı olduğu yönündeydi. Fed fonlama faizi %5,25-5,50 aralığına bulunuyor. Çarşamba günü, ABD’li politika yapıcıların üçüncü çeyrek ekonomik projeksiyonları da takip edilecek.
ABD faiz kararının ardından perşembe günü İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararı takip edilecek. Politika faizinin 25bp artırılarak %5,50 ile 2008 yılından beri en yüksek seviyeye çıkması beklenmektedir. İnatçı şekilde yüksek seyreden enflasyon ile diğer gelişmiş ekonomilerden ayrışan İngiltere, enflasyon ile mücadelede Aralık 2021’den bu yana art arda 14 kez faiz artırdı. BoE’nin faiz kararından önce, çarşamba günü İngiltere’nin ağustos ayı enflasyon rakamları açıklanacak. Tüketici enflasyonu temmuzda yıllık bazda %7,9’dan %6,8’e gerilerken çekirdek enflasyon %6,9 seviyesinde fazla değişmemişti.
Hafta boyunca ABD konut piyasasına ilişkin veriler açıklanacak. Salı günü ağustos ayı inşaat izinleri ve konut başlangıçları, perşembe günü ikinci el konut satışları verileri yayımlanacak. Konut başlangıçlarının geçen ay 1,45 milyondan 1,44 milyona gerilediği, inşaat izinlerinin 1,44 milyon ile fazla değişmediği tahmin ediliyor. İkinci el konut satışlarında ise 4,07 milyondan 4,10 milyona sınırlı bir yükseliş tahmin edilmektedir.
– Yurt içinde piyasa katılımcıları, Fed kararın sonrasında perşembe günü TSİ 14.00’te Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararına odaklanacak. Banka’nın ağustos toplantısındaki sürpriz faiz artırımının ardından eylül toplantısına ilişkin piyasa beklentileri geniş bir yelpazeye yayılmış olsa da Foreks Haber anketinden çıkan medyan beklenti politika faizinin 500bp faiz artırımıyla %30 seviyesine yükseltileceği yönünde oluştu. TCMB, haziran toplantısında 650bp, temmuzda 250bp, ağustosta 750bp faiz artırmıştı. Hafize Gaye Erkan'ın TCMB Başkanlığı görevine geldiği haziran ayından beri haftalık repo faizi toplam 1650bp artırılarak %8,50'den %25’e çıkarıldı.
TCMB, haftanın ilk işlem günü temmuz ayı Konut Fiyat Endeksini (KFE) yayımlayacak. KFE haziranda bir önceki aya göre %4,8, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal %95,9, reel %38,0 oranında artış kaydetmişti.
TÜİK çarşamba günü ağustos ayı yurt dışı ÜFE (YD-ÜFE) rakamlarını yayımlayacak. YD-ÜFE temmuzda yıllık %60,32, aylık %15,34 artmıştı.
Haftanın son işlem günü Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ağustos ayı turizm verileri takip edilebilir. Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı temmuzda yıllık %7,25 artışla 7,15 milyon, ocak-temmuz döneminde %16,22 artışla 26,77 milyon oldu.
Kaynak Piramit Menkul
SANAYİ HABER AJANSI
SANAYİ HABER AJANSI