02 Ekim 2023 Pazartesi Dünya Geneli; İmalat PMI Verileri (Eylül) Türkiye; İSO İmalat PMI (Eylül)
· 02 Ekim 2023 Pazartesi Dünya Geneli; İmalat PMI Verileri (Eylül) Türkiye; İSO İmalat PMI (Eylül)
· 03 Ekim 2023 Salı Türkiye; TÜİK Enflasyon Verileri (Eylül), Dış Ticaret Dengesi (Eylül-Öncü) ABD; JOLTs Açık İş Sayısı (Ağustos)
· 04 Ekim 2023 Çarşamba Türkiye; Reel Efektif Döviz Kuru (Eylül) Dünya Geneli; İmalat Dışı PMI Verileri (Eylül) Euro Bölgesi; ÜFE (Ağustos), Perakende Satışlar (Ağustos) ABD; ADP İstihdam Raporu (Eylül)
· 05 Ekim 2023 Perşembe ABD; Haftalık İşsizlik Başvuruları
· 06 Ekim 2023 Cuma Türkiye; Hazine Nakit Dengesi (Eylül) Almanya; Almanya Fabrika Siparişleri (Ağustos) ABD; Resmi İstihdam Raporu (Eylül)
– Küresel veri akışında görece sakin seyir bu hafta da devam edecek. ABD istihdam piyasasına ilişkin bir dizi veri piyasaların odağında olacak. Salı günü JOLTs ağustos ayı açık iş sayısı, cuma günü Çalışma Bakanlığı’nın resmi istihdam raporu ve resmi veri öncesinde çarşamba ADP Enstitüsü’nün istihdam raporu takip edilecek. Ayrıca, perşembe günü haftalık işsizlik başvuruları yayımlanacak.
Haftanın son işlem günü küresel piyasaların dikkati haftanın en önemli verisi ABD istihdam raporunda olacak. Tarım dışı istihdam artışının eylülde bir miktar gerilediği tahmin edilmekte. Ağustosta 187 bin olan veri, haziran ve temmuz aylarında belirgin bir şekilde aşağı revize edilmişti. Ancak, ABD iş gücü piyasasının gevşemeye başlamasına karşın işsizlik oranı hala tarihi düşük seviyelere yakın seyretmektedir. İşsizlik oranının eylülde %3,7’ye gerilediği tahmin ediliyor; ağustosta işsizlik %3,5’ten %3,8’e, iş gücüne katılım oranı %62,6’dan %62,8 ile pandemiden bu yana en yüksek seviyeye yükselmişti. Eylülde, ücret baskısının artarak ortalama saatlik kazançlardaki aylık artışın %0,2’den %0,3’e çıkması bekleniyor. Yıllık bazda ücret artışları geçen yılın ikinci çeyreğinden beri sınırlı bir düşüş eğiliminde.
Fed, eylül ayı para politikası toplantısında piyasaların beklediği üzere faizlerde değişikliğe gitmese de bu yıl (Kasım veya aralık toplantısında) daha fazla faiz artırımına gitme ihtimaline dair açık kapı bırakmıştı. Faiz artırmama kararının oybirliğiyle verilmesine karşın 2024 için medyan faiz projeksiyonun yukarı çekilmesi piyasa tarafından şahin bir mesaj olarak algılandı. Zira faizler beklenenden daha uzun süre ve daha yüksek seviyelerde kalabilir. Sıkılaştırma döngüsünün sürmesi durumunda iş gücü piyasasındaki görece gevşeme eğiliminin devam etmesi beklenebilir.
Salı ve çarşamba günü takip edilecek JOLTs ve ADP özel sektör istihdam verileri de geçtiğimiz aylarda ABD iş gücü piyasasındaki gevşeme eğiliminin devam ettiğini, bununla birlikte sıkılığın bir ölçüde sürdüğünü işaret etmişti. Açık iş sayısı temmuzda 8,82 milyon ile Mart 2021’den beri en düşük seviyeye gerilerken pandemi öncesine kıyasla hala oldukça yüksek seyretmektedir. ADP istihdam artışı ağustosta 177 bin seviyesinde gerçekleşmişti.
ABD’de bu hafta konuşacak Fed yetkilileri arasında Başkan Jerome Powell da bulunuyor. Powell, pazartesi günü konuşacak. Ayrıca, hafta boyunca çeşitli etkinliklerde Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, New York Fed Başkanı John Williams, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ve Fed yönetim kurulu üyelerinden Michelle Bowman’ın konuşmaları olacak.
Ayrıca, hafta boyunca ABD’de olası hükümet kapanması takip edilecek. ABD Kongresi’nde federal bütçe konusunda uzlaşma sağlanamaması dolayısıyla hükümete bağlı kurumların kapanması söz konusu. ABD’de resmi kurumlar on yıl içinde dördüncü kez kapanmaya gidebilir.
– Yurt içinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) sert faiz artırımlarının ardından haftanın en önemli verisi TÜİK’in salı günü açıklayacağı eylül ayı enflasyon rakamları olacak. TÜFE ağustosta aylık %9,09, yıllık %58,94 artarken C Grubu çekirdek TÜFE aylık %8,89, yıllık %64,85 artmıştı. Yurt içi ÜFE aynı dönemde aylık %5,89, yıllık %49,41 artış kaydetti. TCMB, 21 Eylül toplantısında politika faizini 500bp artırımla %30 seviyesine çıkarmıştı. TCMB’nin eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketine göre piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi %59,46’dan %67,22’ye yükselmişti. Salı günü, ayrıca, Ticaret Bakanlığı eylül ayı geçici dış ticaret verilerini açıklayacak. TÜİK’in verilerine göre dış ticaret dengesi ağustosta 8,66mlr USD açık vermişti
Haftanın ilk işlem günü yurt içinde, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) eylül ayı imalat PMI raporu yayımlanacak. Manşet PMI ağustosta 49,9 puandan 49,0 puana gerileyerek sektörde daralmanın hızlandığını işaret etmişti. İmalat PMI üst üste iki ay eşik değerin altında kaldı.
TCMB çarşamba günü eylül ayı reel efektif döviz kurunu (REDK) açıklayacak. TÜFE bazlı REDK ağustosta (Aralık 2021’den beri en düşük olan) 48,70 puandan 52,50 puana yükselmişti. TCMB, ayrıca, salı günkü enflasyon verisinin ardından çarşamba aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayımlayacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) haftanın son işlem günü eylül ayı Hazine Nakit Gerçekleşmelerini yayımlayacak. Ağustosta, faiz dışı denge 140,71mlr TL, nakit dengesi 61,91mlr TL fazla vermişti.
Kaynak Piramit Menkul
SANAYİ HABER AJANSI
SANAYİ HABER AJANSI