Hazar Savunma Havacılık Uzay Sanayii Başkanı Teoman Yıldırım, “’2024 yılında savunma sanayii hızla büyümeye ivme katacaktır.” dedi.
Türkiye’nin savunma ve güvenlik ihtiyaçlarını milli teknolojilerin ve yeteneklerin azami ölçüde kullanımını temin ederek karşılamayı, savunma ve havacılık sanayinin rekabetçiliğini küresel ölçekte artırmayı, savunma sanayinde edinilen kabiliyetlerin sivil sektöre yayılımını da sağlayarak ülke için önemli ekonomik değer üreten bir seviyeye taşımayı hedeflediklerini anlatan Yıldırım “Hızla büyümeye ivme katacaktır. Savunma Sanayii sektörü Türkiye Yüzyılı'nın öncü sektörlerinden biri olacağımıza inanıyoruz” dedi.
Hazar Savunma Havacılık Uzay Sanayii Başkanı Teoman Yıldırım Türk savunma sanayisi bünyesinde yürütülen projelerle 2023 yılında bir dizi ilke imza attı. 2024 yılında savunma, hava ve uzay sanayii alanında hızla büyüme ivme katacaktır.
Başkan Yıldırım güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını yerli ve milli çözümlerle karşılamak, savunma sanayisindeki yurt dışı bağımlılığı en aza indirmek, yeni teknolojilerle muharebe sahasında sürpriz etkisi yaratmak için çaba harcayan Türk savunma sanayisi, yoğun bir yılı geride bıraktı.
Hazar Savunma Havacılık Uzay Sanayii Başkanı Teoman Yıldırım, “Son yıllarda yeni girişim ve gelişmelerin ivme kazandığı “Türk Savunma Sanayii” sektöründe 2023 yılı ihracat adına rekor düzeyde yurt dışı satış gerçekleştirilen bir yıl oldu. Yurt içinde ülke savunması adına ayrılan bütçenin geçtiğimiz yıla göre artırıldığını ve şirketlerin teşvikler ile desteklendiğini izledik.2024’ün ihracat ve teknolojik gelişmeler için sektör adına önemli bir yıl olması bekleniyor. Özellikle ihracatta Türk ürünlerinin talep gören ve aranan ürünler seviyesine geldiği sektör yetkililerince belirtiliyor.” ifadesini kullandı.
Global anlamda rekabetin hat safhada olduğu düşünüldüğünde sektörde sağlanan başarının katma değerli ve rekabet gücü yüksek adımlarla sağlandığı düşünülebilir. ’Başkan Teoman Yıldırım 2023 yılı gerek ihracatta gerekse teknolojik derinleşmede çok önemli bir yıldı. Dolayısıyla ülkemize gerek ihracat geliri olarak gerekse de savunma sanayisinde yapamadığımız ürünlerden daha büyük bir kısmını yapabilir hale geldiğimiz bir yıl oldu. Özellikle hava araçlarında, deniz araçlarında yani sistem seviyesi üretimlerde önemli projeler açıklandı. Dahası ürünler geliştirildi. Demonstrasyonu yapılabildi. 2023 yılı hakikaten Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışır bir savunma sanayisi olarak üzerimize düşeni yaptığımızı söyleyebilirim. 2024 yılı için beklentilerine ilişkin de “enflasyonla mücadele, fiyat ve finansal istikrar, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat artışının ekonomi politikalarında odak noktası olması” vurgusu yapan Başkan Teoman YILDIRIM; 2024 yılının savunma sanayii sektörü için gerekli tüm mücadeleyi verdiklerini ifade etti. Hazar Savunma Havacılık olarak çok başarılı bir yıl geçirdiklerini ifade eden Teoman YILDIRIM 2024 yılında savunma sanayisinde devam eden projelerde bir miktar daha yol alınacağını bildirdi.
Türkiye’nin savunma ve güvenlik ihtiyaçlarını milli teknolojilerin ve yeteneklerin azami ölçüde kullanımını temin ederek karşılamayı, savunma ve havacılık sanayinin rekabetçiliğini küresel ölçekte artırmayı, savunma sanayinde edinilen kabiliyetlerin sivil sektöre yayılımını da sağlayarak ülke için önemli ekonomik değer üreten bir seviyeye taşımayı hedeflediklerini anlatan Yıldırım Savunma sanayi yerlilik oranı 2024 yılında yüzde 80’den 85’e yükseltilecektir.
Türkiye'nin insanlı/insansız savaş uçakları, diğer İHA'lar, insanlı/insansız deniz ve kara sistemleri, silah sistemleriyle ürün seviyesinde önemli bir savunma sanayisi ülkesi olduğunu vurgulayan Teoman YILDIRIM;
Çok fazla böyle ülke yok. Türkiye gerçekten o anlamda bir kabuk değiştirdi. 2024, gerek ihracatta gerekse teknolojik gelişmelerde önemli bir yıl olacak. Özellikle ihracatta artık Türk ürünleri aranan ürünler seviyesine geldi. Bu da hakikaten çok memnuniyet kaynağı, çünkü savunma sanayisinde dünya ülkeleri nezdinde bir rağbet görmeniz kolay iş değildir. Kamu ve özel sektörü ile Türkiye; kara, deniz ve hava araçları, uzay sistemleri, ağır ve hafif silahlar, radar ve elektronik harp sistemleri vb. alanlarda ürettiği yüzlerce ürünü ile savunma sanayiinde artık dünyada adından söz ettiriyor. Türkiye artık dünyada savunma sanayiinde adından söz ettiren önemli bir güç haline gelmiş bulunuyor.
Başkan Yıldırım Türk firmalarının son yıllarda uluslararası pazara sunduğu savunma sanayi ürünlerinde ciddi bir artış yaşanıyor ve önümüzdeki yıllarda savunma sanayi sektörü ülke ekonomisine ileriki yıllarda çok daha büyük katkılar sunmaya aday. Savunma sanayii aynı zamanda, giderek tüm ekonomik sektörlere vizyon sunacak, rol model konumuna geliyor.
Hazar Savunma Havacılık Uzay Sanayii Başkanı Yıldırım, ” şirket olarak AR-GE ve inovasyondan sanayileşme politikalarına, finansman ve sürdürülebilirliği sağlayacak çeşitli ekosistem koordinasyon çalışmalarına kadar, yürüttüğü proje faaliyetleriyle tüm güvenlik birimlerimizin ihtiyaçlarını, yerli ve milli imkanlarla karşılama yönündeki çabalarını sürdürmekteyiz. ” dedi Yıldırım, Türkiye’ye savunma sanayii alanında üç farklı ilde balistik kurşun geçirmez yelek fabrikası ar-ge merkezini kuracaklarını belirtti.
Savunma sanayii alanında bir yandan harekat alanındaki ihtiyaçları yerinde tespit edip, ürünlerimizin inkişafını ve gelişmesini alandan gelen bilgilerle artırarak yolumuza devam edip, bir taraftan da geleceğin muharebe ortamında ortaya çıkması muhtemel teknolojilerin ıskalanmaması, hatta o teknolojiler konusunda bir adım önde gitmek üzere bazı çalışmalar yapılması konusunda da kararlılığımızı sürdürüyoruz. Savunma sanayii sektörünün Türkiye Yüzyılı'nın öncü sektörlerinden biri olacağımıza inanıyoruz”
Sektörde bugün 2 bine yakın firma olduğunu bildiren Yıldırım; “Ülkemize ekonomik ve katma değer anlamında en büyük katkıyı oluşturan bir ekosistem bu. Bu kapsamda yürütülen 750'yi aşkın projemiz var. Bu faaliyetlerin sonucunda olarak 10 milyar doların çok üstünde bir ciroya erişmiş durumdayız. YILDIRIM Yerli ve milli ürünler, güvenlik güçlerimizin yurt içi ve yurt dışındaki harekatlarında başarıyla kullanılırken, dost ve müttefik ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılama yönünde önemli faaliyetlerde bulunuyoruz. Ürünlerimizin gördüğü ilgi ve sahadaki başarıları da önümüzdeki yıllarda bu ihracat faaliyetlerimizin, dost ve kardeş ülkeleri destekleme faaliyetlerimizin çok daha ileri boyutlara gideceğini bize gösteriyor.” şeklinde konuştu.
Yıldırım 2023'de hedeflerine büyük ölçüde ulaştıklarını aktararak, “Karada, havada, denizde, siber alanda, güvenlik güçlerimizin ihtiyaçlarını yerli ve milli olarak karşılamak üzere çeşitli teslimatlar gerçekleştirdik. Platform üretiminden hava savunma sistemlerine, çeşitli silah ve mühimmatlardan füze ve elektronik harp sistemlerine, haberleşme ve bilgi teknolojilerinden muhtelif motor tiplerine, askeri ekipman ve teçhizat üretiminden AR-GE ve eğitim faaliyetlerine kadar bir dizi konuda olmamız gereken her alanda hiçbir boşluk bırakmadan çalıştık.” dedi.
Başkan Teoman Yıldırım,” Kendi savaş gemisini yapan dünyadaki 10 ülkeden biri olan Türkiye, ürettiği gemilerde kullanılan silah sistemlerinden radarlara, bilgi sistemlerinden elektronik harbe kadar birçok teknolojiyi de kendisi geliştiriyor. Sektör, silahlı insansız deniz, hava ve kara araçlarında yeni ürünlerle kapasitesini sürekli artırıyor; tasarımdan geliştirmeye, inovasyondan seri üretime kadar her konuda farklı bir ivme yakalamış durumdadır.” dedi.
Başkan Yıldırım “2024 yılında savunma sanayinde ihracat rakamları olarak 20 milyar doları bekliyoruz, çok daha üstü de olabilir.” ifadesini kullandı.
40.5 milyar dolarlık bütçe
Bahsi geçen savunma ve güvenlik bütçesi, bugünün kuru ile yaklaşık 40.5 milyar ABD Doları’na tekabül ediyor. Türkiye, 2023 yılında savunma ve güvenlik yaklaşık 16 milyar dolar ayırmıştı. 2024 yılında savunma bütçesindeki dolar bazında artış, yaklaşık %250 bandında olduğunu ifade etti. 2024 yılında Türk savunma ve havacılık sanayisi, 5 yıllık dönemde hayata geçirilecek politika ve tedbirlerle ihracat, istihdam ve yerlilik oranı gibi göstergelerde yeni başarılara imza atmaya hazırlanıyor.
Yerli üretim yetkinlikleri geliştirilecek
Hazar Savunma Havacılık Uzay Sanayii Başkanı Teoman Yıldırım “Türkiye'nin savunma ve güvenlik ihtiyaçlarında dışa bağımlılığı azami ölçüde ortadan kaldırmak amacıyla başta alt bileşenler olmak üzere yerli üretim yetkinlikleri geliştirilecektir.” ifadesini kullandı.
Kuantum teknolojileri, yapay zeka, otonom sistemler, hipersonik teknolojiler gibi derin ve çığır açan teknolojilerde askeri ve sivil kullanıma yönelik AR-GE ve ÜR-GE faaliyetleri destekleneceği ifade etti.
İstihdam 158 bine yükseltilecek
Başkan Teoman Yıldırım, “Plan döneminde sektörün istihdamı da yaklaşık olarak ikiye katlanacak. Geçen yıl 81,1 bin olan sektör istihdamı yeni yılda 158 bine yükselecektir.” ifadesini kullandı.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ