Zelyut: Yenilenebilir enerji teknolojileri, geleceğin en parlak mesleklerinden biri olacak

Elazığ, 28 Eylül (Hibya) – Eğitimci Haticetül Kübra Zelyut, yenilenebilir enerji teknolojileri alanının geleceğin en parlak mesleklerinden biri olacağını söyledi.

Zelyut: Yenilenebilir enerji teknolojileri, geleceğin en parlak mesleklerinden biri olacak
Yayınlama: 28.09.2024
1
A+
A-

Elazığ’da özel bir mesleki ve teknik lisenin kurucularından eğitimci Haticetül Kübra Zelyut, 7 Bölgede 7 Okul projesi ile meslek liselerine yönelik başlatılan eğitim hamlesine ilişkin değerlendirme yaptı.  

Meslek liselerinin Türkiye’de yanlış bir şekilde algılandığını ifade eden Zelyut, bu tarz okullara sanılanın aksine sadece okuldaki başarı düzeyi düşük öğrencilerin değil, belli bir mesleki yetenek ve eğilimi olan tüm öğrencilerin geldiğini söyledi.

Zelyut, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2012 yılında başlattığı ‘7 Bölgede 7 Okul’ projesi ile bu algının yıkılmaya başladığını belirterek şunları söyledi:

“Mesleki teknik okullar bir ülkenin gelişiminde, özellikle Avrupa bazlı baktığımız zaman yüzde 90 başarıya sahip okullardır. Devletimizin proje okulları var. Sanayi Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2012 yılında geliştirmiş olduğu bu proje ile Türkiye'deki okullar bir başarıya ulaşmıştır. Proje ile  meslek liselerine karşı olumsuz önyargı kayboldu.”

Yenilenebilir enerji teknolojileri alanının geleceğin en parlak mesleklerinden biri olacağını da kaydeden Zelyut, liselerde bu bölümlerde okuyan öğrencilerin ilgili mühendislik bölümlerinde daha avantajlı olacağını da sözlerine ekledi.

Zelyut, yenilenebilir enerji teknolojileri bölümünden mezun olan bir öğrencilerin enerji sistemleri mühendisliği,  yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, mekatronik mühendisliği ve elektrik elektronik mühendisliği bölümlerini seçerlerse puanlama açısından daha avantajlı olacağını belirterek, “Bu 5 mühendislik dallarında bizim okullarımızdan mezun olacak öğrenciler daha öncelikli haklara sahip oluyor.” dedi.

Normal liselerde görülen derslerle birlikte alan derslerinin de aynı yoğunlukla verildiğini dile getiren Zelyut, öğrencilerin son sınıfta staja başladıklarını da söyledi.

Staj süresince devletin ve işletmenin ortak olarak verdikleri ücretin asgari ücretin üçte ikisi gibi bir rakama ulaştığına değinen Zelyur, bir çok işletmenin stajyer öğrencileri staj sonrasında da istihdam edebileceğinin altını çizdi.

Zelyut, okullarında 177 tane staj yapan öğrencilerinin olduğunu ifade ederek, “Öğrenciler sahaya çıktıkları zaman, çalıştıkları şirketlerden asgari ücretin üçte birini devlet veriyor, yaklaşık üçte birin de işletme sahibi veriyor. Bu öğrenciler bir asgari ücretin üçte ikisini almış oluyor. Uygulamalı eğitimde fabrikalarda ya da çalıştıkları farklı kurumlarda bir mühendis eşliğinde hayata hazırlanıyorlar. Stajlar bizim için çok önemli. Devletimiz de biz de bu konunun üzerinde çok büyük bir titizlikle duruyoruz.” şeklinde konuştu.


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.