Ziraat Yatırım: ABD borsaları bu sabah vadelilerde yatay

İstanbul, 4 Ekim (Hibya) – Ziraat Yatırım, bu sabah petrolde yatay hareketler olduğunu, dün kısmi düşüşlerle günü kapatan ABD borsalarının bu sabah vadelilerde yatay hareket sergilediğini bildirdi.

Ziraat Yatırım: ABD borsaları bu sabah vadelilerde yatay
Yayınlama: 04.10.2024
2
A+
A-

Ziraat Yatırım: ABD borsaları bu sabah vadelilerde yatay

Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Ziraat Yatırım'ın değerlendirmesine göre, dün yurtiçinde eylül ayı enflasyonunun yüzde 2,97 ile yüzde 2,2 olan beklentilerin üzerinde (yıllık enflasyon yüzde 49,38) gerçekleşmesi TCMB'ye yönelik faiz indirim beklentilerinin ötelenmesine neden oldu.

Değerlendirmede şu bilgilere yer verildi:

“Başkan Fatih Karahan da para politikasında sıkılığı korumaya devam edeceklerini belirtti. Zayıf PMI ve Orta Doğu'da artan tansiyonla baskı altında kalan Borsa İstanbul, Merkez Bankası'na yönelik beklentiler sonrasında dün de günü negatif bölgede tamamladı. Günü yüzde 1,3 oranında düşüşle tamamlayan BIST100'de 59 hisse günü ekside kapattı. Puan bazlı endeksi en fazla katkı baskılayan hisseler olarak ISCTR, AKBNK ve TCELL öne çıkarken; BIMAS, ASELS ve SASA ise puan bazlı endeksin düşüşünü sınırlayan hisseler oldu. Madencilik endeksinin (XMADN) yüzde 7,3 gerilediği günde, İletişim endeksi (XILTM) yüzde 3,1, Bankacılık endeksi (XBANK) yüzde 2,9 oranında düşüş kaydetti. Öte yandan, Sigortacılık endeksi (XSGRT) yüzde 2,4 oranında artarak endekse karşı güçlü durdu. Yurtdışında ise Orta Doğu'daki gelişmeler ön planda kalmaya devam ediyor. Füze saldırısına yanıt olarak İsrail'in İran'ın petrol tesislerine saldırabileceği endişesiyle risk iştahı baskı altında kaldı. İsrail'in Lübnan'a kara harekatı başlatması öngörülmezlikleri artırmıştı. Bu gelişmelerle beraber Brent petrol dün yüzde 5 oranında artarak 77,6 USD'den günü kapattı. Bu sabah ise petrolde yatay hareketler var. Diğer yandan, dün kısmi düşüşlerle günü kapatan ABD borsaları bu sabah vadelilerde yatay. Japon Nikkei endeksi hafif artıdayken, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 0,3 civarında artıda. Bu ortamda BIST100'ün güne yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Makro gelişmeler ve jeopolitik taraftaki riskler endeks üzerinde baskı unsuru olmaya devam edebilir. Bugün öğleden sonra ABD'de açıklanacak ve Fed'in faiz patikasına yönelik beklentileri şekillendirecek olan önemli verilerden eylül ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri ise kısmi oynaklık yaratabilir.

Ziraat Yatırım: ABD borsaları bu sabah vadelilerde yatay

“ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan eylül ayı S&P Global hizmet sektörü nihai PMI verisi ve ISM imalat sanayi eylül ayı verisi takip edildi.

“Buna göre eylül ayı hizmet sektörü PMI verisi, 55,4'ten 55,2 seviyesine aşağı yönlü revize edilerek hizmet sektöründe büyümenin hafif yavaşladığına işaret etti, bununla birlikte büyüme bölgesindeki seyrini yirminci aya taşıdı.

“Eylül ayı ISM imalat dışı endeksi ise, yeni siparişlerdeki artışın etkisiyle 51,5'ten 54,9 seviyesine yükselerek Şubat 2023'ten bu yana en yüksek seviyede kaydedildi ve imalat dışı sektörlerde büyümenin hızlandığına ve son üç ayda büyüme bölgesinde seyre işaret etti, beklentiler ise endeksin 51,7 seviyesine hafif yükselmesi yönündeydi.

“ABD'de üretimin seyrine ilişkin olarak ağustos ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri nihai verisi ve fabrika siparişleri verisi izlendi.

“Dayanıklı mal siparişleri, aylık bazda temmuzda yüzde 9,8 oranında sert artışın ardından ağustosta öncü veriyle uyumlu olarak yatay (yüzde 0) seyretti. Bunun yanında, ABD'de firmaların yatırım harcamalarının göstergesi olan hava araçları hariç savunma dışı sermaye malları siparişleri ise temmuzda yüzde 0,3 oranında düşüşün ardından ağustosta artış hızı yüzde 0,2'den yüzde 0,3 seviyesine yukarı yönlü revize edildi ve toparlanma kaydetti.

“Fabrika siparişleri ise, aylık bazda temmuzda yüzde 4,9 oranında artışın ardından ağustosta yüzde 0,2 oranında düşüşle hafif zayıflama sergiledi, beklentiler ise aylık bazda yüzde 0,1 oranında hafif artış yönündeydi.

“ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 28 Eylül haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 219 bin kişi seviyesinden 225 bin kişi seviyesine yükselişle beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşerek son üç haftanın en yüksek seviyesinde kaydedildi, bunun yanında tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretti.

“Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren eylül ayı HCOB hizmet sektörü nihai PMI verileri takip edildi. Buna göre, hizmet PMI'lar, eylül ayında bölgede Fransa hariç 50 eşik seviyesinin üzerinde büyüme bölgesinde gerçekleşti. Bu kapsamda hizmet PMI'lar, eylül ayında Almanya'da öncü veriyle uyumlu olarak 50,6 seviyesinde gerçekleşerek hizmet sektöründe büyüme hızının korunduğuna işaret ederken, Euro Bölgesi'nde 50,5'ten 51,4'e yukarı yönlü revize edilerek hizmet sektöründe büyümenin hızlandığına işaret etti, İngiltere'de ise 52,8'den 52,4 seviyesine aşağı yönlü revize edilerek hizmet sektöründe büyümenin hafif yavaşladığına işaret etti, buna karşın Fransa'da ise 48,3'ten 49,6 seviyesine yukarı yönlü revize edilerek hizmet sektöründe daralmanın hafif yavaşladığını gösterdi.

“Ayrıca Euro Bölgesi'nde ağustos ayı ÜFE verisi takip edildi. Bölgede ÜFE, aylık bazda temmuzda yüzde 0,7 oranında artışın ardından ağustosta yüzde 0,6 oranında artışla beklentilerin (yüzde 0,5) hafif üzerinde yükseliş kaydederek yükselişini üçüncü aya taşıdı, yıllık bazda ise düşüş hızı yüzde 2,2'den yüzde 2,3 seviyesine geldi ve böylece son on altı ayda düşüşünü sürdürdü. 

“Yurt içinde ise, TÜİK tarafından eylül ayı TÜFE ve ÜFE verileri yayımlandı. Eylül ayında TÜFE, aylık bazda Bloomberg beklentisi olan yüzde 2,20 seviyesinin üzerinde yüzde 2,97 arttı (ocak ayında aylık bazda yüzde 6,70, şubatta yüzde 4,53, martta yüzde 3,16, nisanda yüzde 3,18, mayısta  yüzde 3,37, haziranda yüzde 1,64, temmuzda  yüzde 3,23 ve ağustosta ise yüzde 2,47 seviyesinde gerçekleşmişti), TÜFE yıllık bazda ise eylül ayında yüzde 51,97'den yüzde 49,38 seviyesine geriledi ve böylece mayıs ayında yüzde 75,45 ile ulaştığı zirve seviyeden dördüncü ayda gerilemeyi sürdürdü ve Temmuz 2023'ten bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü, beklentiler ise yıllık TÜFE'nin yüzde 48,30 seviyesine gerilemesi yönündeydi.

“Öte yandan, eylül ayında çekirdek B ve C göstergelerindeki aylık artış ortalama yüzde 3,40 (ocakta yüzde 7,22, şubatta yüzde 3,90, martta yüzde 3,33, nisanda yüzde 3,40, mayısta yüzde 3,77, haziranda yüzde 1,82, temmuzda yüzde 2,46 ve ağustosta yüzde 2,94 seviyesindeydi) ile aylık manşet enflasyonun üstünde gerçekleşti. B çekirdek göstergesi (İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE) aylık yüzde 2,88'den yüzde 3,22 seviyesine hızlandı ve böylece son dört ayın en yüksek seviyesinde kaydedildi, yıllık ise yüzde 50,87'den yüzde 48,23'e gerileyerek son on beş ayın en düşük seviyesinde kaydedildi. C endeksi (Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE) ise aylık yüzde 2,99'dan yüzde 3,57 seviyesine hızlandı ve böylece son dört ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti, yıllık ise yüzde 51,56'dan yüzde 49,10'a gerileyerek B endeksine benzer şekilde son on beş ayın en düşük seviyesinde kaydedildi. Diğer taraftan, yıllık bazda B ve C göstergeleri, yıllık manşet TÜFE'nin altındaki seyrini sürdürdü.

“ÜFE ise aylık bazda ağustos ayındaki yüzde 1,68'den eylül ayında yüzde 1,37 seviyesine geriledi ve böylece aralık ayından bu yana en düşük seviyede kaydedildi (ocak ayında aylık yüzde 4,14, şubatta yüzde 3,74, martta yüzde 3,29, nisanda yüzde 3,60, mayısta yüzde 1,96, haziranda yüzde 1,38 ve temmuzda yüzde 1,94 seviyesinde kaydedilmişti). Yıllık bazda ÜFE ise, eylül ayında yüzde 35,75'ten yüzde 33,09 seviyesine geriledi ve böylece Mart 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedildi.

 Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
 
“ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, eylül ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri TSİ 15.30'da izlenecek. Eylül ayında tarım dışı istihdam artışının 142 bin kişiden 150 bin kişi seviyesine hafif yükselmesi ve işsizlik oranın bir önceki aya benzer şekilde yüzde 4,2 seviyesinde kaydedilmesi beklenirken, ortalama saatlik kazançların artış hızının ise eylül ayında aylık bazda yüzde 0,4'ten yüzde 0,3 seviyesine yavaşlaması ve yıllık bazda artış hızının ise bir önceki aya benzer şekilde yüzde 3,8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

“Yurt içinde ise, TCMB tarafından eylül ayı reel efektif döviz kuru endeksi verisi TSİ 14.30'da yayımlanacak. Reel efektif döviz kuru endeksi verisi, aylık bazda aralıksız dört aylık artışın ardından ağustosta yüzde 1 oranında düşüşle 62,97'den 62,34 seviyesine gerilemişti ve TL'nin reel değerinde kısmi düşüşe işaret etmişti.

Şirket haberleri

“ASELSAN (ASELS, Nötr): Şirket, Asya ve Pasifik bölgelerindeki son kullanıcıları için deniz platformlarında kullanılmak üzere radar, dost-düşman tanıma sistemi, elektronik harp suiti, uzaktan komutalı silah sistemi, denizaltı torpido karşı tedbir sistemi, elektro-optik sistemi ve atış yeri tespit sistemlerinden oluşan faydalı yüklerin satışına yönelik toplam tutarı 26mn USD olan ihracat sözleşmeleri imzalamıştır.

“Bim Birleşik Mağazaları (BIMAS, Sınırlı Pozitif): Yönetim Kurulu, 22.07.2024 tarihinde, kurulması muhtemel bir dijital katılım bankasına iştirak edilmesi hususunda araştırma yapılmasına karar vermiş; eş zamanlı olarak, SPK'dan muhtemel işlemin “Önemli Nitelikte İşlem” olup olmayacağına ilişkin görüş talep edilmiştir. Kurul tarafından yapılacak geri bildirimin İşlem'in akışı bakımından esaslı etkisi olacağı değerlendirilerek, yatırımcıların yanıltılmaması ve işlem akışının doğru belirlenmesi adına aynı tarihte özel durum açıklamasının ertelenmesine karar verilmiştir. Kurul tarafından şirkete İşlem'in “Önemli Nitelikte İşlem” olmadığına yönelik görüş yazısı iletilmiş olup, Şirket bünyesinde araştırma çalışmalarına devam edilmektedir.

“Enerya Enerji (ENERY, Sınırlı Pozitif): Şirket yönetim kurulunun toplantısında; Ahlatcı Altın İşletmeleri'nin 55mn TL ödenmiş sermayesine konu payların yüzde 100'ünün 55mn TL'ye nominal değer üzerinden satın alınmasına karar verilmiştir.

“Migros Ticaret (MGROS, Nötr): Şirket, 9 adet Migros, 3 adet Migros Jet, 6 adet Macrocenter ve kozmetik mağazacılığı formatında 2 adet Mion olmak üzere toplam 20 yeni mağazayı ve 1 adet dağıtım merkezini eylül ayı içerisinde hizmete açmıştır. 30 Eylül 2024 itibariyle Şirketin toplam mağaza sayısı 3.550'dir.

“MLP Sağlık (MPARK, Sınırlı Pozitif): Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai şehrinde bulunan bir hastanenin MLP Sağlık Hizmetleri A.Ş. tarafından devir alınması ve işletilmesi için yönetim hizmeti sözleşmesi 3 Ekim 2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu sözleşme uyarınca devir alınacak hastane Liv Hospital Dubai olarak işletilecektir.

“Türk Hava Yolları (THYAO, Sınırlı Pozitif): Hisse geri alım programı kapsamında, Ortaklık tarafından 03.10.2024 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 270,0 TL -272,0 TL (ağırlıklı ortalama 271,0 TL) fiyat aralığından toplam 331bin TL nominal değerli THYAO payları geri alınmıştır. Gerçekleştirilen işlem sonucunda geri alınan payların nominal değeri 5,1mn TL'ye ulaşmış olup, Ortaklık sermayesine oranı yüzde 0,37'dir. En son yaklaşık bir yıl önce geri alım yapılmıştı.

Diğer şirket haberleri

“Beyaz Filo (BEYAZ): Şirket, yetkili satıcısı olduğumuz markalar ile; 2023 yılı ilk üç çeyreğinde 10.051 adet olarak gerçekleşen sıfır km araç satış adetini, yüzde 37,80 oranında artırarak, 2024 yılı ilk üç çeyreğinde 13.855 adet sıfır km araç satışına yükseltmiştir.

“Biotrend Enerji (BIOEN): Paylarının tamamı Şirket'e ait olan yüzde 100 bağlı ortaklığı Nov Enerji Elektrik Üretim A.Ş'nin sermayesinin 34,5mn TL artırılarak 15,5mn TL'den 50mn TL'ye çıkarılmasına, sermaye artışı tutarının nakden ödenmesine karar verilmiştir.

“Doğanlar Mobilya (DGNMO): Şirket, eylül ayı içerisinde Doğtaş markasına ait 7 adet, Kelebek markasına ait 7 adet ve Lova markasına ait 5 adet mağaza açmıştır. Toplam satış noktası sayısını ise 786'ya yükseltmiştir.

“Ebebek Mağazacılık (EBEBK): Eylül 2024'te şirket mağazalarını ziyaret eden ziyaretçi sayısı 4,2mn olarak gerçekleşmiş olup bu sayı Eylül 2023'te 4mn'dir. Eylül 2024'te sona eren 9 aylık dönemde mağazaları ziyaret eden ziyaretçi sayısı 37,4mn, 2023 yılının aynı döneminde ise 35,1mn olarak gerçekleşmiştir. Eylül 2024'te internet sitesi ziyaretçi sayısı 11,2mn olarak gerçekleşmiş olup bu sayı Eylül 2023'te 10,1mn'dir. Eylül 2024'te sona eren 9 aylık dönemde internet sitesini ziyaret eden ziyaretçi sayısı 97,2mn 2023 yılının aynı döneminde ise 97,5mn olarak gerçekleşmiştir.

“Ekos Teknoloji (EKOS): Şirket'in üretiminde verimliliğin artırılması, üretim maliyetlerinin azaltılması ve ürün yelpazesinin genişletilmesi amacıyla, 5.000m2 açık, 5.000m2 kapalı alana sahip Hendek fabrikasının aktif hale getirilmesine, Ekos Teknoloji ve Elektrik A.Ş. – Hendek Şubesi olmasına ve şube açılışı için gerekli yasal işlemlerin başlatılmasına karar verilmiştir.

“Fonet Teknoloji (FONET): Şirket, Amasya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan “36 ay süreli Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) Hizmet Alımı” ihalesine katılmıştır. Yapılan ihalede 21,3mn TL ile en uygun teklifi firma vermiştir.

“PC İletişim (PCILT): Şirket'in sahip olduğu Tuzla/İstanbul adresinde bulunan fabrika binasının 2 katının kiracısı olan Reis Makine'nın ödediği kira bedeli yıllık bazda 26,6mn TL+ KDV'ye yükseltilmiştir.

“Sanica Isı Sanayi (SNICA): Şirket ile mevcut bayileri arasında 21,7mn TL tutarında ürün satış sözleşmeleri imzalamıştır.

“Silverline Endüstri (SILVR): Şirket, Silverline Satış firmasından 73mn TL + KDV marka kullanım ücreti fatura karşılığı tahsil edilecektir.”


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.