Ziraat Yatırım: ABD vadelilerinde sınırlı yükselişler görülüyor

İstanbul, 18 Eylül (Hibya) – Ziraat Yatırım’ın analizine göre ABD vadelilerinde sınırlı yükselişler gözlenirken, Asya’da net bir yön yok.

Ziraat Yatırım: ABD vadelilerinde sınırlı yükselişler görülüyor
Yayınlama: 18.09.2024
0
A+
A-

Ziraat Yatırım, Pariteler tarafında Yen güçlenirken, Doların hafif baskı altında olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı:

Ziraat Yatırım: ABD vadelilerinde sınırlı yükselişler görülüyor

“Dün 9.786 – 9.612 seviyeleri arasında hareket eden BIST100 endeksi günü 9.758 seviyesinden %1,9 oranında artışla tamamladı. İşlem hacminin 70 milyar TL ile görece düşük kalmaya devam ettiği Endekste 80 hisse günü artıda tamamladı. Pozitif geçen günün ardından puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak BIMAS, AKBNK ve KCHOL öne çıkarken; Bankacılık endeksi (XBANK) %1,9, Sınai endeksi (XUSIN) %0,7 oranında yükseldi. Ticaret endeksi (XTCRT) ise %4,2 oranında artarak sektörel en yüksek artışı kaydetti. Öte yandan, negatif tarafta taş – toprak ve Bilişim sektörleri vardı. BIST100'ün bugüne ise alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Bugünkü kritik Fed kararı öncesinde endekste hafif alıcılı görüntü gözlenebilir. Dün ABD'de Fed kararı öncesinde perakende satışlar ve sanayi üretimi veri açıklandı. Perakende satışlar ağustos ayında düşüş beklentilerine karşın artarken, sanayi üretimi verisinde de toparlanma gözlendi. Veriler resesyon endişelerine rağmen tüketici talebinin hala güçlü olduğuna işaret etti. Veriler sonrasında borsalarda yükseliş eğilimi gözlense de gün yatay gerçekleşti. Bugünkü veri takviminde, ABD'de piyasaların odak noktasında, Fed'in faiz kararı ve Fed Başkanı Powell'ın konuşması olacak. Ayrıca Fed'in yeni makroekonomik projeksiyonları da yayımlanacak. Fed, temmuz ayındaki toplantısında beklentilerle uyumlu olarak federal fonlama faiz aralığını %5,25-%5,50 bandında sabit tutmuştu ve böylece üst üste sekiz toplantıda faizleri değiştirmemişti. Fed Başkanı Powell, enflasyon konusundaki güvenin artması ve iş gücü piyasasının gücünü koruması halinde faiz indiriminin eylül ayında masaya gelebileceğini belirtmişti. Şu aşamada Fed'in bu yıl ilk faiz indiriminin 25 baz puanla bu haftaki toplantıda yapma olasılığı kesin olarak fiyatlanmakta. Bununla birlikte 50 baz puanlık indirim ihtimali de gündemde kalmaya devam ediyor. Fed'in faiz kararı öncesinde, konut piyasası verilerinden ağustos ayına ilişkin konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri izlenecek. Avrupa tarafında bugün ECB'nin para politikasına yön verecek olan verilerden Euro Bölgesi'nde ağustos ayına ilişkin nihai TÜFE verileri açıklanacak. Yurtiçinde ise temmuz ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri takip edilecek. Son olarak bu sabahki fiyatlamalara bakıldığında, piyasaların bekleme moduna geçtiği söylenebilir. ABD vadelilerinde sınırlı yükselişler gözlenirken, Asya'da net bir yön yok. Pariteler tarafında Yen güçlenirken, Dolar hafif baskı altında. Brent petrolde kısmi düşüş, Altın'da ise artı bölgede kalma eğilimi var.

Ziraat Yatırım: ABD vadelilerinde sınırlı yükselişler görülüyor

ABD tarafında, üretimin seyrine ilişkin ağustos ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edildi. Sanayi üretimi temmuzda aylık bazda %0,9 oranında düşüşün ardından ağustosta %0,8 oranında artışla beklentilerin (%0,2 artış) üzerinde toparlanma kaydetti. Kapasite kullanım oranı ise ağustosta %77,4'ten %78 seviyesine yükselerek beklentilerin (%77,9) hafif üzerinde kaydedildi.

ABD'de iç talebin seyrine ilişkin olarak ağustos ayı perakende satışlar verisi yayımlandı. Perakende satışlar aylık bazda temmuzda %1,1 oranında artışın ardından ağustosta %0,1 oranında sınırlı artışla önemli ölçüde yavaşlamaya işaret etmekle birlikte beklentilerin (%0,2 düşüş) üzerinde kaydedildi. 

Avrupa tarafında ise, Almanya'da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutacak olan eylül ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri açıklandı. Eylül ayında ZEW cari koşullar endeksi -77,3'ten -84,5 seviyesine gerilemeyle beklentilerin (-80) üzerinde düşüş kaydederek salgın dönemi olan Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmekle birlikte negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürdü. ZEW beklentiler endeksi de eylül ayında 19,2'den 3,6'ya gerileyerek beklentilerin (17) üzerinde düşüş sergiledi ve böylece Ekim 2023'ten bu yana en düşük seviyede kaydedildi, bunun yanında pozitif bölgedeki seyrini on birinci aya taşıdı. 

Yurt içinde ise, TÜİK tarafından ağustos ayı konut satışları verileri yayımlandı. Toplam konut satışları, aylık bazda temmuzda %60,2 oranında güçlü artışın ardından ağustosta %5,6 oranında artış kaydederek 134.155 adet seviyesinde gerçekleşti ve böylece son sekiz ayın en yüksek seviyesinde kaydedildi, bunun yanında bir önceki yılın aynı ayına göre ise %9,9 oranında artış sergiledi.
 
TCMB tarafından ağustos ayı konut fiyat endeksi verileri yayımlandı. Buna göre, ağustos ayı konut fiyat endeksinin aylık artış hızı %0,93'ten %3,59 seviyesine yükselerek son üç ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşirken, yıllık artış hızı ise %38,7'den %34,4 seviyesine yavaşlayarak Ekim 2022'de ulaştığı rekor seviye olan %186,8 seviyesinden düşüşünü sürdürdü ve Ağustos 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedildi. Konut fiyatları reel olarak ise ağustosta yıllık %11,6 oranında geriledi ve böylece konut fiyatlarında yıllık artış Aralık 2019'dan bu yana olan dönemde son altı ayda yıllık enflasyonun altında kaldı.

TCMB tarafından temmuz ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri yayımlandı. Buna göre, temmuzda kısa vadeli dış borç stoku aylık 0,13 milyar USD azalırken, yıllık (geçen yılın aynı ayına göre) ise 3,6 milyar USD artışla 12,3 milyar USD seviyesinde kaydedildi ve böylece Ocak 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye yakın seyretti. Uzun vadeli dış borç stoku ise, aylık 3 milyar USD artarken, yıllık ise 12,6 milyar USD artarak 160,7 milyar USD seviyesinde gerçekleşti ve böylece Ağustos 2021'den bu yana en yüksek seviyede kaydedildi.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
 
ABD tarafında, piyasaların odak noktasında, TSİ 21'de Fed'in faiz kararı ve TSİ 21.30'da Fed Başkanı Powell'ın konuşması olacak. Ayrıca Fed'in yeni makroekonomik projeksiyonları da yayımlanacak. Fed, temmuz ayındaki toplantısında beklentilerle uyumlu olarak federal fonlama faiz aralığını %5,25-%5,50 bandında sabit tutmuştu ve böylece üst üste sekiz toplantıda faizleri değiştirmemişti, kararın oybirliğiyle alındığı görülmüştü. Fed Başkanı Powell ise, toplantının ardından yaptığı konuşmada, verilere bağlı olmayı sürdürdüklerini ve eylül ayı toplantısı için önceden alınmış bir karar olmadığını, ancak enflasyon konusundaki güvenin artması ve iş gücü piyasasının gücünü koruması halinde faiz indiriminin eylül ayında masaya gelebileceğini belirtmişti. Powell, ağustos ayının sonlarında Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'ndaki konuşmasında ise, enflasyonun önemli ölçüde düştüğünü, enflasyonun hedeflerine çok yaklaşmış durumda olduğunu, %2 hedefine ulaşacaklarına yönelik inançlarının güçlendiğini ve politikanın düzenlenme zamanının geldiğini belirterek faiz İndirimlerine başlanabileceğine işaret etmişti. Swap piyasasında ise piyasa oyuncuları tarafında Fed'in bu yıl ilk faiz indiriminin 25 baz puanla bugünkü toplantısında yapılması olasılığı kesin olarak fiyatlanmakta. 

ABD'de konut piyasası verilerinden ağustos ayına ilişkin konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri TSİ 15.30'da takip edilecek. 

Avrupa tarafında ise, ECB'nin para politikasına yön verecek olan verilerden Euro Bölgesi'nde ağustos ayına ilişkin nihai TÜFE verileri TSİ 12'de açıklanacak. 

Ayrıca İngiltere'de BoE'nin para politikasına yön verecek olan verilerden ağustos ayı TÜFE verileri TSİ 09'da açıklanacak. 

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TCMB tarafından temmuz ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri yayımlanacak. 

Şirket haberleri

Mavi Giyim (MAVI, Nötr): Mavi Giyim'in 2Ç2024'teki ana ortaklık net dönem karı yıllık %30,7 oranında azalarak 512mn TL olarak gerçekleşmiştir. Mavi Giyim'in satış gelirleri yıllık bazda %6,7 oranında düşüş kaydederek 7.427mn TL'ye gerilemiştir. Brüt kar da %2,7 oranında azalmış ve 3.791mn TL'ye gerilemiştir. Brüt kar marjı ise 2,1 puan yükselerek %51,0 olarak gerçekleşmiştir. Faaliyet giderleri %6,1 oranında artarak 3.111mn TL'ye çıkan Şirket'in diğer faaliyetlerden net geliri 6mn TL olmuştur. Geçen yılın ikinci çeyreğinde diğer faaliyetlerden 51mn TL net gelir yazmıştı. Öte yandan Mavi Giyim'in yılın ikinci çeyreğindeki FAVÖK'ü %18,5 oranında azalmış ve 1.177mn TL olarak gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise %15,8 ile 2Ç2023'ün 2,3 puan altında gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, 148mn TL net finansman gideri (2Ç2023: 90mn TL net gider) kaydedilirken, 18,5mn TL parasal kayıp (2Ç2023: 31mn TL parasal kazanç) yazılmıştır. 50mn TL'lik vergi gideri ve 44mn TL azınlık payı dahil edildikten sonra 2024 yılı ikinci çeyrekte ana ortaklık net dönem karı 512mn TL olmuştur. Kar marjı ise %6,9 (2Ç2023: %9,3) olarak gerçekleşmiştir.

Şirket TMS 29 enflasyon muhasebesi hariç bazı rakamlar da paylaşmıştır. Buna göre 2Ç2024'teki satış gelirleri yıllık olarak %60 oranında artarak 7.133mn TL'ye çıkmıştır. Brüt kar %71 oranında artarak 3.981mn TL'ye yükselirken, brüt kar marjı %55,8 (2Ç2023: %52,1) olmuştur. FAVÖK (TFRS 16 dahil) ise 1.512mn TL ile yıllık %55 oranında artarken, FAVÖK marjı %21,2 (2Ç2023: %21,8) olarak gerçekleşmiştir. Mavi Giyim'in 2Ç2024'teki net dönem karı %49 oranında aratarak 932mn TL olmuştur. Net kar marjı ise 0,9 puan azalarak %13,1 olmuştur.
İkinci çeyrek karı sonrasında Şirket'in 6A2024'teki ana ortaklık net dönem karı yıllık bazda %30 oranında artarak 1.553mn TL'ye çıkmıştır.

Şirket TMS 29 enflasyon muhasebesi etkisi hariç 2024 beklentilerini değiştirmemiştir. Beklentiler şu şekildeydi: “Toplam konsolide gelir büyümesi: %70 ± %5; Türkiye perakende mağaza gelişimi: Net 15 mağaza açılışı ve 10 mağazada m2 büyümesi; FAVÖK marjı: %20 ± %0,5 TFRS16 hariç ve %23,5 ± %0,5 TFRS16 dahil; Net nakit pozisyonunda artış; Yatırım harcamalarının satışa oranı: %5 (Yeni merkez ofis binası yatırımları dahil)”
Şirket 3Ç2024 ile ilgili gerçekleşmiş bazı bilgiler (TMS 29 etkisi hariç) paylaşmıştır. Buna göre; Ağustos ayında Türkiye perakende satışları %53, Türkiye Online satışlar %63 büyümüştür. Eylül ayının ilk 15 gününde Türkiye perakende %57, Türkiye Online %64 büyümüştür.

Torunlar GYO (TRGYO, Sınırlı Negatif): Torunlar GYO 2Ç2024'te (konsolide) 4.287mn TL net zararı kaydetmiştir. Yatırım amaçlı gayrimenkulün satışından (Nisan 2024 tarihinde satışı gerçekleşen Torun Tower projesi) kaynaklanan 3,3milyar TL'lik zarar net dönem zararın oluşmasında ana etken olurken, bu çeyrekte 1.755mn TL net parasal kayıp (2Ç2023: 330mn TL net parasal kazanç) yazılmıştır. Şirket 2Ç23'te 1.307mn TL net kar açıklamıştı. Torunlar GYO'nun ikinci çeyreğindeki satış gelirleri yıllık bazda %6,5 oranında azalarak 1.357mn TL'ye gerilemiştir. Gelirin önemli kısmını oluşturan kira gelirleri %13,8 oranında azalarak 1.014mn TL'ye düşmüştür.  Öte yandan, brüt karlılık %10,6 oranında azalmış ve 995,2mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise 3,4 puan daralarak %73,3 olarak gerçekleşmiştir. Şirket'in operasyonel giderleri aynı dönemde %16,7 oranında düşerek 123mn TL'ye düşerken, diğer faaliyetlerden net gider 4.633mn TL olarak gerçekleşmiştir.  Böylece Şirket'in esas faaliyet zararı 3.760mn TL olarak (2Ç2023: 985,5mn TL esas faaliyet karı) gerçekleşmiştir.  Özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan 47,2mn TL gelir yazan Şirket'in net finansman geliri de 1.181mn TL (2Ç2023:95mn TL net finansman gideri) olmuştur.

İkinci çeyrek zararı sonrasında Şirket'in 6A2024'teki zararı 3.169mn olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde 3.074mn TL net dönem karı yazılmıştı.

Agrotech Teknoloji (AGROT, Nötr): Şirket'in %70 oranında sahip olduğu bağlı ortaklığı Profert Yüksek Teknoloji Gübre ve Zirai Üretim A.Ş.'nin geri kalan %30 oranındaki payları da satın alınmış olup, Profert Yüksek Teknoloji Gübre ve Zirai Üretim A.Ş. firması Şirket'in %100 bağlı ortaklığı konumuna gelmiştir.

Girişim Elektrik (GESAN, Sınırlı Pozitif): Şirket, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ''Ankara Üniversitesi 48mwp Güneş Enerjisi Santrali Kurulumu İçin Gerekli Malzeme Alımı İşi'' konulu ihaleye katılmış ve en avantajlı fiyatı vererek ihalede 1. olmuştur. İşin baz bedeli 788mn TL'dir.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Nötr): Şirket'in bağlı ortaklığı Pomega Enerji Depolama Teknoloji A.Ş. için Şirket ve Mediterra Capital Management Limited arasında daha önce imzalanan Mutabakat Zaptı sonrasında tarafların olası bir sermaye yatırımına yönelik ortak bir anlaşma zemininde buluşamaması nedeniyle, Şirket ve Mediterra arasında imzalanmış bağlayıcı olmayan süreç, Şirket tarafından sonlandırılmıştır.  Öte yandan, Pomega'ya sermaye yatırımı alma sürecinin devam ettiği açıklanmıştır.

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Bankanın %92,1 oranında bağlı ortaklığı olan Vakıf Faktoring paylarının halka arz edilebilmesi amacını teminen kayıtlı sermaye sistemine geçiş ve halka açılma amaçlı esas sözleşme değişikliği için SPK'ya yapılan başvurunun onaylandığı kamuoyu ile paylaşılmıştı. Vakıf Faktoring paylarının bir kısmının halka arzına ilişkin olarak başvuru dosyası ile dün SPK'ya başvuru gerçekleştirilmiştir.”


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.