Ziraat Yatırım: BIST100’de kısa vadeli toparlanma isteğinin sürmesini olumlu buluyoruz

İstanbul, 18 Ekim (Hibya) – Ziraat Yatırım, Merkez Bankası’nın şahinliğini korumasına karşın BIST100’de kısa vadeli toparlanma isteğinin sürmesini olumlu bulduklarını bildirdi.

Ziraat Yatırım: BIST100’de kısa vadeli toparlanma isteğinin sürmesini olumlu buluyoruz
Yayınlama: 18.10.2024
2
A+
A-

Ziraat Yatırım’ın raporunda dün Merkez Bankası’nın, politika faizini beklentilere paralel yüzde 50’de tutarken, karar metni öncekilerine göre bir miktar daha şahin olduğu belirtildi. Raporda şöyle denildi:

“Enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizliğin son dönemdeki veri akışı ile artığını belirten TCMB, sıkı para politikası duruşu sürdürüleceğine dair vurgusunu yineledi. Kararla birlikte faiz indirim beklentileri de hafif ötelendi.

“Veri akışı önemli olmakla birlikte bu yıl olası bir indirim ihtimali iyice azalırken, beklentiler daha çok önümüzdeki yılın başına kaymış gözüküyor. TCMB'nin şahin duruşu ile Borsa İstanbul'da dün dalgalanma yaşansa da kapanış artı bölgede tamamlandı. BIST100 günü %0,5 oranında yükselişle 9.002 seviyesinden kapattı.

“Diğer yandan, Bankacılık endeksi (XBANK) %1,4 oranında geriledi. Merkez Bankası'nın şahinliğini korumasına karşın BIST100'de kısa vadeli toparlanma isteğinin sürmesini olumlu buluyoruz. Bu kapsamda, 9 bin seviyesi korundukça endekste teknik toparlanma çabası sürebilir. Yurtdışı tarafa bakıldığında, ABD'de dün perakende satışlar verisi ve faizleri 25 baz puan düşüren ECB toplantısı takip edildi. Perakende satışlar verisi beklentilerden iyi gelirken, ABD on yıllık tahvil faizinin tekrar %4,10'a çıktığı ortamda S&P500 ve Nasdaq günü yatay bir görüntüyle tamamladı.

“Öte yandan Avrupa borsaları günü artıda kapattı. Bu sabah ise Çin'de büyüme verisi, sanayi üretimi, perakende satışların iyi gelmesi ve Çin Merkez Bankası'nın borsada hisse geri alımını destekleyecek iki yeni finansman paketini açıklamasıyla Şanghay ve Hong Kong borsaları yükseliyor.

“Diğer yandan, Asya borsalarında karışık bir görüntü var. ABD vadelileri ise yatay. Gelişmekte Olan Ülke para birimleri sınırlı da olsa primli seyrediyor. Petrolde ise sakin görüntü devam ediyor. Bu ortamda BIST100'ün güne yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Bugün yurtiçi veri gündemi sakinken, yurtdışında ABD'de konut ve inşaat verileri dışında Fed üyelerinin açıklamaları izlenecek.

Makroekonomi

“ABD tarafında, üretimin seyrine ilişkin eylül ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edildi. Sanayi üretimi ağustosta aylık bazda %0,3 oranında artışın ardından eylül ayında %0,3 oranında gerileyerek beklentilerin (%0,2 düşüş) üzerinde düşüş kaydetti. Söz konusu ayda sanayi üretimindeki azalışta, uçak üreticisi Boeing'teki grev ve ülkede yaşanan iki kasırga etkili oldu.

“ABD'de iç talebin seyrine ilişkin olarak eylül ayı perakende satışlar verisi yayımlandı. Perakende satışlar aylık bazda ağustosta %0,1 oranında sınırlı artışın ardından eylül ayında %0,4 oranında artışla beklentilerin (%0,3) üzerinde hızlanma kaydetti.  Söz konusu veri, iç talebin beklentilerin üzerinde güçlü seyrettiğine işaret etti.

“ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 12 Ekim haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif artış beklentilerine karşın 260 bin kişi seviyesinden 241 bin6 kişi seviyesine geriledi, bunun yanında tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretti.

“ECB'nin faiz kararı ve ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması takip edildi. Banka, haziran ve eylül ayları toplantılarındaki faiz indirimlerinin ardından dünkü toplantıda faizleri beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puan indirimle bu yılın üçüncü faiz indirimini gerçekleştirdi. Buna göre ECB, temel refinansman faiz oranını %3,65 seviyesinden %3,40 seviyesine ve marjinal borç verme faiz oranını %3,90 seviyesinden %3,65 seviyesine çekerken, mevduat imkanı faiz oranını (politika faizi olarak kabul edilen) ise %3,50 seviyesinden %3,25 seviyesine indirdi. Karar metninde, Euro Bölgesi'nde dezenflasyon sürecinin yolunda ilerlediği ve hedefe ulaşmak için gerekli olduğu sürece faizlerin yeterince kısıtlayıcı tutulacağı belirtildi. Ayrıca, uygun kısıtlama seviyesini ve süresini belirlemek için verilere bağlı ve toplantıdan toplantıya bir yaklaşım izlenmeye devam edileceği yinelendi.

“ECB Başkanı Lagarde ise, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi ekonomisinin beklentilerden zayıf olduğunu, büyümeye yönelik risklerin aşağı yönlü olduğunu ve toparlanmanın zaman içerisinde gerçekleşmesini beklediklerini belirtti.

“Ayrıca Lagarde, enflasyonun halen güçlü olduğunu ve gelecek aylarda enflasyonun yükselebileceğini, ancak enflasyonun gelecek yıl hedefe gerileyeceğini söyledi. Bunun yanında, jeopolitik gelişmelerin enflasyonda yukarı yönlü risk oluşturduğunu belirtti.

“Lagarde, dezenflasyon sürecinin iyi bir yolda ilerlediğini ve ellerine ulaşan verilerin bu yönde olduğunu söyledi.

“Lagarde, herhangi bir şekilde faiz indirim patikası belirlemediklerini, aralık ayı toplantısına kadar pek çok verinin geleceğini ve kararlarını toplantıdan toplantıya vereceklerini belirtti.

“ECB'nin para politikasına yön verecek olan verilerden Euro Bölgesi'nde eylül ayına ilişkin nihai TÜFE verileri açıklandı. Euro Bölgesi'nde manşet TÜFE, aylık bazda ağustosta %0,1 oranında artışın ardından eylül ayında %0,1 oranında düşüş kaydederken, yıllık bazda ise manşet TÜFE eylül ayında %1,8'den %1,7 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edildi, böylece Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü ve 2021'den bu yana ilk kez ECB'nin %2'lik hedefinin altında gerçekleşti. Bölgede çekirdek TÜFE ise, yıllık bazda ağustostaki %2,8'den eylül ayında öncü veriyle uyumu olarak %2,7 seviyesine hafif geriledi ve böylece son beş ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

“Yurt içinde ise, TCMB'nin PPK toplantısı izlendi. TCMB, politika faizini beklentilerle uyumlu olarak %50 seviyesinde sabit tuttu. Böylece gecelik borçlanma ve borç verme faiz oranları sırası ile %47 ve %53 seviyelerinde korundu. Ayrıca karar metninde, ''politika faizinin sabit tutulmasına karar verilmekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşun yinelendiği'' ifadesi korundu.

''Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği''ne ilişkin ifade yinelendi.

''Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçlarının etkili şekilde kullanılacağı” ifadesi yinelendi.

''Para politikasındaki kararlı duruşun; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği ve dezenflasyon sürecini güçlendireceği''ne ilişkin ifade korundu.

“Karar metninde, ''eylül ayında enflasyonun ana eğiliminin bir miktar yükseldiği”, bunun yanında, ''üçüncü çeyreğe ilişkin göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını ima etmekte olduğu” belirtilirken, ''temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesinin beklenmekte olduğu” vurgulandı.

“Karar metnine yeni eklenen cümle ise ''enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizliğin son dönemdeki veri akışı ile arttığı” şeklinde dikkat çekmekte.

''Politika kararlarının, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede %5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği'' ifadesi yinelendi.

“TCMB'nin, ''kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceği” ifadesi yinelendi.

“Bunun yanında, “likidite koşullarının muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmekte olduğu” belirtilirken, ''sterilizasyon araçlarının etkili şekilde kullanılmaya devam edileceği” vurgulanmaya devam edildi.

“Ayrıca TÜİK tarafından eylül ayı konut satışları verileri yayımlandı. Toplam konut satışları, aylık bazda ağustosta %5,6 oranında artışın ardından eylül ayında %5 oranında artış kaydederek 140.919 adet seviyesinde gerçekleşti ve böylece Aralık 2022'den bu yana en yüksek seviyede kaydedildi, bunun yanında bir önceki yılın aynı ayına göre ise %37,3 oranında artış sergiledi.

“TCMB tarafından ağustos ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri yayımlandı. Buna göre, ağustos ayında kısa vadeli dış borç stoku aylık 1,6 milyar USD azalışla 173,7 milyar USD seviyesine geriledi ve böylece mayıs ayında ulaştığı rekor seviye olan 180,3 milyar USD'den düşüşünü sürdürdü ve son üç aydaki toplam düşüş 6,5 milyar USD'ye ulaştı, geçen yılın aynı ayına göre ise 4,4 milyar USD artış sergiledi. Orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verileri kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku ise, ağustosta aylık 1,6 milyar USD azalışla 231,2 milyar USD seviyesine gerileyerek haziran ayında ulaştığı rekor seviye olan 236,6 milyar USD'den düşüşünü sürdürdü ve böylece son iki aydaki toplam düşüş 5,4 milyar USD'ye ulaştı, önceki yılın aynı ayına göre ise 20,2 milyar USD artış kaydetti.

“Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında, ABD tarafında, konut piyasası verilerinden eylül ayına ilişkin konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri TSİ 15.30'da takip edilecek. Eylül ayında aylık bazda konut başlangıçlarının %0,4 oranında ve inşaat izinlerinin ise %0,7 oranında düşüş sergilemesi bekleniyor.

“Yurt içinde ise, TSİ 10'da TCMB tarafından ağustos ayı uluslararası yatırım pozisyonu istatistikleri yayımlanacak.

Şirket haberleri

“CW Enerji (CWENE, Nötr): Şirket, enerji ve elektrik sektöründe santral ve trafo kurulumları, bakım-onarım hizmetleri, elektrik ekipmanlarının üretim ve ticareti ile danışmanlık hizmetleri alanlarında yurtiçi ve yurtdışında faaliyet gösterme amacıyla merkezi Antalya İli olan SchaltKraft Elektrik Anonim Şirketi unvanlı, 500bin TL sermaye ile yeni şirket kurulmasına ve yeni kurulacak şirketin sermayesine %100 oranında sermaye payı ile iştirak edilerek tüzel kişi ortak olunmasına karar verilmiştir. Bu doğrultuda şirket kuruluşu için gerekli işlemler başlatılmıştır.

“Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında eğitim, kültür, sanat faaliyetlerine destek vermek amacıyla, Şirket tarafından 5mn TL bağış yapılmıştır.

“Ford Otomotiv (FROTO, Nötr): Ford Otomotiv, hisse başı brüt 14,25 TL (net 12,825 TL) temettü dağıtmaya karar verdiğini açıkladı. Dünkü kapanışa göre temettü verimliliği %1,5'tir. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 22.11.2024'tür.

“Oyak Çimento (OYAKC, Sınırlı Pozitif): Şirket 02.10.2024 tarihinde Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Ünye Limanı İşletmeciliği Kiralanması İhalesi'ne katılmış ve ilgili limanı işletme hakkını kazanmıştır. Bu kapsamda, 17.10.2024 tarihi itibarıyla taraflar arasındaki sözleşme süreci tamamlanmıştır. İhale bedeli 501,9mn +KDV.

“Tekfen Holding (TKFEN, Sınırlı Pozitif): Bağlı ortaklarından Toros Tarım'ın olası bir halka arzı için başlangıç çalışması olan Toros Tarım'ın Esas Sözleşmesi'nin Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun hale getirilmesi amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurulmasına karar verilmiştir. Bu aşamada olası halka arz işlemine ilişkin olarak herhangi bir bağlayıcı karar alınmamıştır. SPK'nın Toros Tarım'ın Esas Sözleşmesi değişikliklerine dair izninin alınmasını takiben, halka arzın gerçekleşmesi için SPK'ya yapacağı başvuru diğer unsurların yanında piyasa şartlarına da bağlı olacaktır. Toros Tarım'ın halka arz başvurusu ilgili tarihlerde tüm şartlar dikkate alınarak yeniden değerlendirilecektir.

Sektör haberleri

“Finans, Ticaret Bakanlığı'ndan İdari Para Cezası: Ticaret Bakanlığı Müfettişlerince yapılan denetimlerde, finansal kuruluşlarca EFT, havale, FAST, kıymetli maden ve uluslararası fon transferi, başka finans kuruluşlarının ATM kullanımı, kiralık kasa işlemleri ile nakit avans ve taksitli nakit avans işlemlerinde tüketicilerden fazla ücret tahsil edilmesi, üçüncü kişilere ödenilen tutarlardan daha fazla masraf ve komisyonun tüketicilere yansıtılması, ayrıca uygulamaya konan ücret değişikliklerinin bildirilmemesi şeklindeki uygulamalar ile tüketici mağduriyetine sebebiyet verildiği tespit edilmiştir. Bu bağlamda, tüketicilere yaşatılan bu mağduriyetler dolayısıyla, denetim kapsamına alınan finansal kuruluşlara toplam 3.184mn TL tutarında idari para cezası öngörülmüştür. Ayrıca, bu finansal kuruluşlar tarafından fazla tahsil edilen ücretlerin tüketicilere iadesine yönelik gerekli çalışmalara da başlanılmıştır.

“Konut: Türkiye genelinde konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %37,3 oranında artarak 140.919 oldu. Eylül ayı ile birlikte Ocak-Eylül dönemindeki konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %5,2 oranında artarak 947.236 olarak gerçekleşti. Öte yandan, Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %87,4 oranında artarak 15.825 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %11,2 olarak gerçekleşti. Son olarak, yabancılara Eylül ayında 2.022 konut satışı gerçekleşirken, ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı.

Diğer şirket haberleri

“Bosch Fren Sistemleri (BFREN): Şirket, finansal durumunun güçlendirilmesi suretiyle, ilişkili olmayan şirketlere olan ticari borçları ve cari hesap ödemeleri için kullanılması ve planlanan yatırımların gerektirdiği fon ihtiyacının sağlanması amacıyla; 30,6mn TL olan çıkarılmış sermayesinin, tamamı nakden (bedelli) karşılanmak üzere 91,9TL (%300) artırılarak 122,5mn TL'ye çıkarılmasına karar verildiğini duyurmuştur

“Boğaziçi Beton (BOBET): REC Uluslararası İnşaat Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş.   İle İstanbul Üniversitesi Üst Cerrahpaşa Hastane Yapıları Kompleksi Kaba İnşaatı İşi Projesi için hazır beton temin sözleşmesi imzalanmıştır. Proje kapsamında yaklaşık 550mn TL tutarında hazır beton üretimi ve tedariği işi olacaktır. (proje kapsamında tutar değişkenlik gösterebilir.)

“IC Enterra (ENTRA): İtalya'da kurulu Bovino Wind S.r.l. şirketinin toplam sermayesinin %51'ine denk gelen hissesi 5,1bin EUR nominal bedelle IC İçtaş Enerji Yatırım Holding A.Ş.'den devralınmıştır. Tescil işlemlerinin tamamlanmasını müteakip, Şirket tarafından 1,8mn EUR bedel iş geliştirme sürecinde yapılan harcamalara istinaden ödenecektir. Bu bedel, Bovino Wind S.r.l'nin son finansal tablosu dikkate alınarak belirlenmiştir.  Bovino Wind S.r.l. şirketinde mevcut durumda 43,2 MW kapasiteli RES projesi geliştirilmekte olup, proje için olumlu bağlantı görüşü halihazırda alınmıştır.

“Diğer izin süreçlerinin tamamlanmasının ardından 2025 sonuna kadar yatırıma başlanması, 2026 sonuna kadar da projenin işletmeye alınması planlanmaktadır. 43,2 MW kapasiteli RES santralinin 34% kapasite faktörü ile yaklaşık yıllık 128,667 MWh/yıl üretim gerçekleştirmesi ve mevcut varsayımlara göre yıllık 8,5mn EUR ilave EBITDA yaratması beklenmektedir. Bovino RES ve daha önce açıklanan Troia RES projesinin toplamda 108 MW kapasite ile 2026 sonuna kadar devreye alınarak, toplamda 21,5 mn EUR ilave EBITDA yaratması beklenmektedir.

“Söktaş Tekstil (SKTAS): Şirket'in %100 bağlı ortaklığı Efeler Çiftliği paylarının yurtiçinde yerleşik bir Şirket'e satışına ilişkin olarak görüşmelere başlandığını 08.10.2024 tarihinde duyurulmuştu. Şirket Yönetim Kurulu'nun dün aldığı kararla; Şirket'in Efeler Çiftliği'nde sahip olduğu payların tamamının toplam 17,5mn USD tutarındaki satış bedeli karşılığında, tüm hak ve yükümlülükleri ile birlikte satılarak devredilmesi amacıyla Altınmarka Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., Efeler Çiftliği ve Şirket arasında temel hükümleri içeren bağlayıcı olmayan bir Ön Sözleşme imzalanmasına ve Ön Sözleşme'nin akdedilmesinden sonra söz konusu pay devri işlemi ile ilgili detaylı çalışmaların yapılmasına ve nihai sözleşmelerin hazırlanmasına başlanmasına karar vermiştir.

“Tat Gıda (TATGD): 18 Nisan 2024 tarihli özel durum açıklamalarla duyurulan yatırım bedeli yaklaşık 10mn EUR olan sos ve hazır yemek kategorilerindeki yatırım kararına ilişkin olarak, sos kategorisindeki ilave 40mn adet/yıl kapasite artış planı için; mevcut durumda 70mn adet/yıl olan plastik şişe sos (ketçap/mayonez ve diğer lezzetlendirici sos kategorileri) üretim kapasitesi, 10mn adet/yıl artırılarak 85mn adet/yıl seviyesine yükseltilmiştir. Makine ekipman, inşaat, altyapı ve depolama alanları için yapılan yatırım harcamalarının maliyeti 2,6mn EUR'dur. Şirket'in yapmış olduğu yatırım harcamaları için halihazırda Yatırım Teşvik Belgesi alınmıştır.

“VBT Yazılım (VBTYZ): T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nın düzenlediği “Kurumsal Sunucu Donanımının Büyütülmesi, Kurulumu, Uyarlama İşleri ve Kurumsal Sunucu Yazılım Ek Lisans Artırımı alımı” konulu ihale Şirket uhdesinde kalmış olup, 297mn TL + KDV bedel ile kurum ile Şirket arasında sözleşme imzalanmıştır. Teslimatın yıl sonuna kadar tamamlanması planlanmaktadır.”


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.