İstanbul, 2 Ekim (Hibya) – Ziraat Yatırım’a göre, dün sabah yurtiçinde açıklanan eylül ayı PMI’nın 44,3 seviyesinde gerçekleşerek (Önceki: 47,8) imalat sektöründe belirgin bir daralmaya işaret etti.
Ziraat Yatırım'ın değerlendirmesinde “USD/TRY: Dün sabah yurtiçinde açıklanan eylül ayı PMI'nın 44,3 seviyesinde gerçekleşerek (Önceki: 47,8) imalat sektöründe belirgin bir daralmaya işaret etti. Bu arada perşembe günkü enflasyon verisi beklenirken, İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre Eylül'de perakende fiyatların yüzde 3,9 oranında arttığının gözlenmesi önemliydi. Kapanışa doğru ise ABD'nin İran'ın İsrail'i balistik füzelerle vurmaya hazırladığını duyurmasıyla küresel borsalarda satışlar derinleşti. Akşam da İran'dan İsrail'e doğru füzeler atıldığı haberleri takip edildi. Günün sonunda Brent petrol ve Ons Altın sırasıyla yüzde 3,4 ve yüzde 1,1 oranında prim yaparken, Dolar endeksi (DXY) yüzde 0,4 oranında yükseldi. Borsalarda ise düşüş gözlendi. ABD'de Nasdaq yüzde 1,5 oranında değer kaybederek düşüşe öncülük etti. Borsalar tarafında ABD vadelileri bu sabah hafif satıcılı seyrederken, paritelerde yatay karışık bir görüntü var. Kırılganlığın devam ettiği ortamda gün içerisinde Orta Doğu'dan gelebilecek haber akışları oynaklık yaratabilir. Veri tarafında ise ABD'de açıklanacak eylül ayı ADP özel sektör istihdam verisi bugün öne çıkıyor. Bugün ayrıca Fed yetkilerinden gelecek mesajlar da ayrıca izlenecek. Jeolojik gelişmeler Borsa İstanbul tarafında önemli bir baskıya neden olsa da ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) sadece 3 baz puan yükseldi. Dolar/TL tarafında ise önemli bir değişiklik yok. Kurda sınırlı yükseliş eğilimi sürüyor. Dün 34,21 seviyesinden kapatan Dolar/TL'de günün geri kalanında söz konusu kapanışın hafif üzerinde hareketler gözlenebilir.” ifadelerine yer verildi.
Ziraat Yatırım'ın değerlendirmesinin tamamı şöyle:
“EUR/USD: Dün ABD ve Avrupa genelinde açıklana PMI'lar 50 eşik seviyesinin altında kalmaya devam ederken, ABD'de istihdam piyasası verilerinden ağustos ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi, firmaların iş gücü talebinin kısmi hızlandığına işaret etti. Euro Bölgesi'nde eylül ayı manşet TÜFE ise yıllık olarak %2,2'den %1,8 seviyesine geriledi ve Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyeye düştü. Diğer yandan, Orta Doğu'da artan jeopolitik riskler fiyatlamalarda önemli bir etken oldu. Risk iştahının azalmasıyla güvenli limanlara talep gelirken, Dolar değer kazandı. Şu aşamada jeopolitik tarafta kırılganlık devam ederken, Dolar'da yukarı yönlü riskler devam edebilir. Bu kapsamda, EURUSD'de satış eğilimi sürebilir. Paritede 1,1110 seviyesi aşılmadıkça 1,1005 gündemde kalabilir. Ara önemli destek ise 1,1040 civarında. Öte yandan, 1,1110 seviyesinin üzerinde 1,1155 ana direnç olarak izlenebilir.
XAU/USD: Jeopolitik risklerin artmasıyla değerli maden dün yükseliş kaydetti. Ons Altın günü %1,1 oranında yükselişle 2.663 seviyesini gördü. Bu sabah ise kısmi satıcılı bir seyir gözlense de madende dirençli görüntü korunabilir. Halihazırda petroldeki yükseliş eğilimi jeopolitik risklerin sürdüğüne işaret ediyor. Diğer yandan, ABD'de bugün açıklanacak eylül ayı ADP özel sektör istihdam verisi de Ons Altın üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak bakıldığında 2.642 yakın desteği korundukça, tarihi zirve olan 2.686 hedefte kalabilir. Ana direnç ise 2.713 seviyesindeyken, olası düşüşlerde 2.642 seviyesinin altında 2.614 desteği hedef olabilir.”
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ