İstanbul, 12 Ağustos (Hibya) – Ziraat Yatırım’ın değerlendirmesine göre, bu hafta tüketim, konut ve imalat sektörüne yönelik veriler en az enflasyon kadar önemli olacak.
Ziraat Yatırım'ın analizinde şu ifadeler yer aldı:
“Japonya'da faiz artışının pozisyonlanmalarla ilgili endişeleri artırması ve ABD'de açıklanan son verilerin zayıflığa işaret etmesi hafta başında küresel piyasalarda sert dalgalanmalara neden oldu. Hafta ortasında ise Japonya Merkez Bankası'ndan gelen güvercin mesajlar ve perşembe günü ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvurularının beklenirlerin altında gerçekleşmesi piyasaları rahatlatan iki önemli gelişmeydi. Sonuç olarak, Dolar karşısında 141,7 seviyesine kadar güçlenen Japon Yen'i 146,6 ile haftayı yatay sayılabilecek bir görüntü ile tamamladı. ABD'de S&P500 endeksi de önemli bir değişim göstermeyerek haftayı yatay kapattı. Bu sabaha bakıldığında Japonya'nın kapalı olduğu Asya'da Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yaklaşık %0,3 yukarıda. ABD vadelileri ise genel olarak hafif alıcılı. Pariteler tarafında ise Dolar, Yen'e karşı kısmi yükselişte. Bu hafta Japon varlıklarında hareket yakından izlenmeye devam edilecekken, ABD'de enflasyon verisi öne çıkıyor. Diğer yandan, büyüme endişelerinin gündemde olduğu ortamda bu hafta tüketim, konut ve imalat sektörüne yönelik veriler de en az enflasyon kadar önemli olacaktır. Yurtiçinde ise Borsa İstanbul; küresel piyasalardaki oynaklıktan etkilenirken, Enflasyon Raporu toplantısında da tekrarlanan “sıkı duruş” sinyali ile birlikte ekonomide dengelenme eğilimi hisse piyasalarında fiyatlanıyor. Cuma günü sabahtan açıklanan haziran ayı sanayi üretim verisindeki zayıflığın da etkisiyle BIST100 günü %1,9 oranında düşüşle kapattı. (Haftalık -%5,4) Bankacılık endeksi (XBANK) ise %4,4 oranında (Haftalık -%11,7) düşüş kaydetti. Bugün de haziran ticaret satış hacmi verisi, ciro endeksleri ve işgücü istatistikleri izlenecekken, BIST100 endeksinde dip arayışının devam edebileceğini düşünüyoruz. Bugün ayrıca Halkbank, Ülker ve Pegasus'un ikinci çeyrek finansallarını seans kapanışı sonrasında açıklanması bekleniyor.
Cuma günü, Avrupa tarafında, ECB'nin para politikasına yön verecek olan verilerden Almanya'da temmuz ayına ilişkin nihai TÜFE verileri açıklandı. Buna göre, Almanya'da manşet TÜFE'nin aylık bazda artış hızı temmuzda öncü veriyle uyumlu olarak %0,1 seviyesinden %0,3 seviyesine yükselerek son üç ayın en yüksek seviyesinde kaydedilirken, yıllık bazda ise %2,2'den %2,3 seviyesine hafif yükseldi. Ayrıca Almanya'da yıllık bazda çekirdek TÜFE ise temmuz ayında bir önceki aya benzer şekilde %2,9 seviyesinde gerçekleşti ve böylece Şubat 2022'den bu yana en düşük seviyedeki seyrini sürdürdü.
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından haziran ayı sanayi üretimi verisi yayımlandı. Sanayi üretimi mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış bazda aylık olarak mayıs ayında %1,8 oranında artışın ardından haziran ayında %2,1 oranında daralma kaydetti. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık olarak ise mayıs ayında %0,1 oranında sınırlı artışın ardından haziran ayında %4,7 oranında sert daralma sergiledi, söz konusu daralma Şubat 2023'teki büyük depremlerden (%8,8 daralma) bu yana en sert daralma olarak kaydedildi.
Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, Fed'in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek verilerden, yarın temmuz ayı ÜFE verileri ve çarşamba günü ise temmuz ayı TÜFE verileri izlenecek. Temmuzda manşet TÜFE'nin aylık bazda %0,2 oranında artış sergilemesi ve yıllık bazda ise bir önceki aya benzer şekilde %3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Temmuzda çekirdek TÜFE'nin ise aylık bazda artış hızının %0,1'den %0,2 seviyesine yükselmesi ve yıllık bazda ise %3,3'ten %3,2 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor. Manşet ÜFE'nin ise aylık bazda temmuzda bir önceki aya benzer şekilde %0,2 oranında artış sergilemesi ve yıllık bazda ise %2,6'dan %2,3 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Temmuzda çekirdek ÜFE'nin ise aylık bazda artış hızının %0,4'ten %0,2 seviyesine yavaşlaması ve yıllık bazda ise %3'ten %2,7 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Bunun yanında, üretimin seyrine ilişkin temmuz ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri perşembe günü takip edilecek. Ayrıca üretimin son görünümüne yönelik olarak ağustos ayına ilişkin New York Fed Empire State imalat endeksi perşembe günü izlenecek. Diğer yandan, perşembe günü istihdam piyasası verilerinden, haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. Ayrıca perşembe günü iç talebin seyrine ilişkin olarak temmuz ayı perakende satışlar verisi yayımlanacak. Cuma günü, diğer yandan ağustos ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi takip edilecek. Cuma günü, bunun yanında, konut piyasası verilerinden temmuz ayına ilişkin konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri takip edilecek.
Avrupa tarafında ise, yarın Almanya'da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutacak olan ağustos ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri açıklanacak. Ayrıca çarşamba günü Euro Bölgesi'nde yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyüme revize verileri takip edilecek. Bunun yanında, bugün Euro Bölgesi'nde üretimin seyrine ilişkin olarak haziran ayı sanayi üretimi verisi takip edilecek. Cuma günü, öte yandan Euro Bölgesi'nde haziran ayı dış ticaret dengesi verisi takip edilecek. Ayrıca çarşamba günü İngiltere'de BoE'nin para politikasına yön verecek olan verilerden temmuz ayı TÜFE verileri açıklanacak. Bunun yanında, perşembe günü İngiltere'de bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi öncü verileri açıklanacak.
Asya tarafında ise, Çin'de ekonomik faaliyetin seyrine ilişkin bilgi veren temmuz ayı sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit sermaye yatırımları verileri perşembe günü takip edilecek. Temmuzda yıllık bazda sanayi üretiminin artış hızının %5,3'ten %5,2 seviyesine hafif yavaşlaması, sabit sermaye yatırımlarının artış hızının bir önceki aya benzer şekilde %3,9 seviyesinde gerçekleşmesi ve perakende satışların artış hızının %2'den %2,6 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Ayrıca perşembe günü Japonya'da bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyüme öncü verileri yayımlanacak.
Yurt içinde ise, bugün haziran ayı ticaret satış hacmi ve ciro endeksleri ve iş gücü istatistikleri, yarın haziran ayı inşaat maliyet endeksi ve ödemeler dengesi verisi ile temmuz ayı konut satışları verisi, perşembe günü temmuz ayı tarım ürünleri üretici fiyat endeksi ve Merkezi Yönetim bütçe dengesi verisi ve cuma günü ise haziran ayı konut fiyat endeksi ve özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri takip edilecek. Cuma günü, ayrıca TCMB tarafından ağustos ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlanacak.
Tüketim harcamalarına dair izlediğimiz perakende satış hacmi aylık bazda mart ayında %0,4 düşüşün ve nisanda %1,9 düşüşün ardından mayısta %0,2 oranında gerileyerek düşüşünü üçüncü aya taşımıştı ve böylece iç talepte yavaşlamanın sürdüğüne işaret etmişti. Perakende satış hacminin yıllık artış hızı ise nisan ayındaki %10,2'den mayıs ayında %5,8 seviyesine yavaşlamıştı ve böylece Temmuz 2022'den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü.
Arındırılmamış verilere göre, işsizlik oranı nisan ayındaki %8,5 seviyesinden mayıs ayında 0,8 puanlık düşüşle %7,7 seviyesine gerilemişti ve böylece Haziran 2023'ten bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşmişti, bunun yanında tek haneli seviyelerdeki seyrini aralıksız on üçüncü aya taşımıştı. Detaylara bakıldığında, mayısta aylık bazda istihdam edilenlerin sayısı 967 bin kişilik güçlü artış sergilerken, işsizlerin sayısı ise 207 bin kişilik azalış kaydetmişti. Böylece toplam istihdam edilenlerin sayısı mayıs ayında 33 milyon 233 bin kişi seviyesine yükselerek rekor seviyesini yenilemişti.
Toplam konut satışları, aylık bazda mayısta %46,3 oranında artışın ardından haziranda %28,3 oranında düşüş kaydederek 79.313 adet seviyesinde gerçekleşmişti, bunun yanında bir önceki yılın aynı ayına göre ise %5,2 oranında düşüş sergilemişti.
Mayıs ayı konut fiyat endeksinin aylık artış hızı %2,24'ten %1,26 seviyesine yavaşlarken, yıllık artış hızı ise %48,4'ten %45,1 seviyesine gerileyerek 2022 yılının Eylül ayında ulaştığı rekor seviye olan %189,1 seviyesinden düşüşünü sürdürmüştü ve Kasım 2021'den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. Konut fiyatları reel olarak ise mayısta yıllık %14,9 oranında gerilemişti ve böylece konut fiyatlarında yıllık artış Aralık 2019'dan bu yana olan dönemde son dört ayda yıllık enflasyonun altında kalmıştı.
Aylık bazda mayıs ayında dış ticaret açığındaki azalışın yanında net hizmet gelirlerindeki artışın (özellikle net seyahat gelirlerindeki artışın) etkisiyle aylık cari denge 1,24 milyar USD açık ile beklentilerin (1,50 milyar USD açık) altında açık vermişti ve böylece son yedi ayın en düşük seviyesinde açık kaydedilmişti. 12 aylık kümülatif verilere göre cari açık ise, nisan ayındaki 31,74 milyar USD'den mayıs ayı itibarıyla 25,19 milyar USD seviyesine gerilemişti ve böylece Haziran 2022'den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti. 12 aylık kümülatif cari denge/GSYH oranı ise, Mayıs 2023'te %5,6 seviyesine ulaşmasının ardından Mayıs 2024 itibarıyla %2,2 seviyesine iyileşmişti. Nisan 2024'te ise %2,7 seviyesindeydi (2024 yılı 1. çeyrek kümülatif GSYH verisi alındı). Haziranda ise aylık bazda cari dengenin 0,28 milyar USD seviyesinde fazla vermesi bekleniyor.
Bütçe dengesi, aylık bazda haziranda 275,3 milyar TL seviyesinde belirgin açık vermişti, mayısta 219,4 milyar TL seviyesinde belirgin fazla vermişti. Böylece yılın ilk altı ayında bütçe toplam 747,2 milyar TL seviyesinde açık vermişti. 12 aylık kümülatif bütçe açığı ise, mayıs ayındaki 1,58 trilyon TL'den haziran ayında 1,64 trilyon TL'ye yükselirken, bütçe açığı/GSYH oranı da %5,2 seviyesinden %5,4 seviyesine yükseliş kaydetmişti. (2024 yılı ilk çeyrek kümülatif GSYH verisi alındı)
Şirket Haberleri
Borusan Boru Sanayi (BRSAN, Nötr): Şirketin 2Ç2024'de ana ortaklık net dönem karı 272,8mn TL olarak açıklanmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 1.190,2mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklanmıştı. Bu dönemde satış gelirleri bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %63 oranında artarak 13.289,7mn TL'yi göstermiştir. Şirketin brüt karı %37 azalışla 1.412mn TL olmuştur. Bu dönemde operasyonel giderler %14 artarak 645,8mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 126,8mn TL net gelir elde eden Borusan'ın faaliyet karı 893mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2Ç2024'te şirketin FAVÖK'ü 2Ç2023'e göre %44,6 azalışla 1.066mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Finansman tarafında 529mn TL'lik net gider kaydedilmiştir (2Ç2023: 218,6mn TL net gider). 92,2mn TL vergi gideri eklendikten sonra ana ortaklık net dönem karı 272,8mn TL'yi göstermiştir.
2. çeyrek karıyla beraber şirketin 6 aylık ana ortaklık net dönem karı, 639,8mn TL olmuştur (6A2023: 2.537,4mn TL ana ortaklık net dönem karı). Şirket 2024 yılına ilişkin beklentilerini de açıklamıştır. 2024 yılı için şirketin beklentileri; satış hacmi 1,05-1,20mn ton, 1,7- 2,0 milyar USD, FAVÖK marjı %8-10 şeklindedir.
Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Temmuz 2023'te 8,6mn olan taşınan yolcu sayısı bu yıl %2,6 azalarak 8,3mn'a düşen THY'nin dış hat doluluk oranı %84,3, iç hat doluluk oranı ise %93,3 olarak gerçekleşmiştir. Toplam arz edilen koltuk kilometre (AKK), bu yılın Temmuz ayında geçen senenin aynı dönemine göre 21,9 milyardan %5,1 artışla 23 milyara ulaşmıştır. Taşınan kargo ve posta hacmi Temmuz 2023'te 142,6 bin tonken, bu yılın aynı döneminde %20,7 artışla 172,1 bin ton olarak gerçekleşmiştir.
Ocak-Temmuz döneminde ise taşınan yolcu sayısı %3,5 artmış ve 48,9mn olmuştur. Yolcu doluluk oranı 2023 Ocak-Temmuz dönemine göre 0,8 puan düşüşle %81,5 olarak gerçekleşmiştir. AKK, 2023 Ocak-Temmuz döneminde 132,7 milyar iken, bu yılın aynı döneminde %9,3 artışla 145,1 milyar olarak gerçekleşmiştir. Toplam taşınan kargo ve posta hacmi 2024'ün ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre %30,4 artışla 1,2mn ton olarak kaydedilmiştir.
THY'nin filosundaki uçak sayısı ise Temmuz itibarıyla 458'dir.
Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Şirket, İsrail'deki iştirak paylarının ve Dorad Doğal Gaz santralinin portföyden çıkartılması üzerine çalışmaların sürdüğünü bildirdi.
Diğer Şirket Haberleri
Anadolu Sigorta (ANSGR): Şirket 01.01.2024- 31.07.2024 dönemi bağımsız denetimden geçmemiş brüt prim üretimi 36.587mn TL tutarına ulaşarak bir önceki yılın aynı dönemine göre %70,8 oranında artış göstermiştir.
Gelecek Varlık (GLCVY): Şirket, Türk Ekonomi Bankası'nın 09.08.2024 tarihinde gerçekleştirdiği tahsili gecikmiş alacak satışında satışa çıkarılan 2 portföyden 225,3mn TL anapara büyüklüğündeki 1 bireysel portföyün ihalesini en yüksek teklifi vererek kazanmıştır.
Hitit Bilgisayar (HTTBT): Hitit Bilgisayar'ın 2Ç2024'de net dönem karı 79,5mn TL olarak açıklanmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 10,8mn TL net dönem karı açıklanmıştı. Bu dönemde satış gelirleri bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %105 oranında artarak 263mn TL'yi göstermiştir. Brüt kar %111 artışla 132,7mn TL olurken, brüt kar marjı ise 1,3 puan artışla %50,5 olarak hesaplanmaktadır. Bu dönemde operasyonel giderler %72 artarak 62,3mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 5,2mn TL net gelir elde Şirket'in böylelikle faaliyet karı 75,7mn TL olurken (2Ç2023'de 31,5mn TL faaliyet karı kaydedildi), 2Ç2024 FAVÖK'ü %147 artışla 118,7mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise 7,7 puan artarak %45,2 olmuştur. Finansman tarafında 1,7mn TL'lik net gider kaydedilmiştir (2Ç2023: 29,1mn TL net gider). 3,2mn TL vergi geliri eklendikten sonra net dönem karı 79,5mn TL'yi göstermiştir.
2. çeyrek karıyla beraber şirketin 6 aylık ana ortaklık net dönem karı, 124,4mn TL olmuştur. (6A2023: 46,8mn TL net dönem karı). Şirket 2024 yılına ilişkin beklentilerini daha önce açıkladığı şekilde, USD bazında; ciroda %33 ile 38 aralığında büyüme, FAVÖK'te %43 ile 48 aralığında, net karda ise %25-30 aralığında marj ve yatırım/ciro oranını %30 ile 35 aralığında tutarak beklentilerini korumuştur.
Trabzonspor Sportif (TSPOR): Trabzonspor Kulübü'ne ait olan, İstanbul İli, Kartal İlçesi'nde 12.452m2 ve 707m2 yüzölçümlü taşınmazların 3.993mn TL bedelle Trabzonspor Kulübü'nden devralınmasına karar verilmiştir.
Reysaş Gayrimenkul (RYGYO): Şirket, Manisa İli Turgutlu İlçesi Şatel Örme Kumaş'a ait arsalar KDV hariç 395mn TL bedel ile, tamamı şirketin öz kaynaklarından karşılanmak suretiyle satın almıştır. Söz konusu arsa üzerine mevcut veya yeni müşterilerimize kiraya verilmek üzere, yaklaşık 40.000 m² kapalı alana sahip depo inşa edilecektir. Depo inşaatının 2025 yılı mart ayında bitirilmesi planlanmaktadır. Deponun faaliyete geçmesi ile beraber yıllık 130mn TL + KDV kira geliri elde edileceği öngörülmektedir.”
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ