İstanbul, 7 Kasım (Hibya) – Ziraat Yatırım, bu sabah ABD vadelilerinde yükseliş eğilimi olduğunu belirtti.
Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
Ziraat Yatırım'ın değerlendirmesine göre, Cumhuriyetçi aday Donald Trump resmi olmayan rakamlara göre, Başkanlık yarışını önde tamamladı.
Değerlendirmede, şu bilgiler aktarıldı:
“Bununla birlikte Cumhuriyetçiler'in Senato'nun ardından Temsilciler Meclisi'ni de kazanma potansiyeli bulunuyor. Trump'ın güçlü bir şekilde gelişiyle büyüme odaklı politikaların öncelikler arasında olacağı beklentileri dün ABD hisse piyasasına pozitif yansıdı. ABD ana endeksleri günü yüzde 2,5 – yüzde 3,6 oranında primle rekor seviyelerde tamamladı. Diğer yandan, bütçe açığı endişeleri ve enflasyon riskiyle tahvil faizlerinde yukarı yönlü hareketler gözlendi. Dolar da bu yükselişe ayak uydurdu. Dolar endeksi (DXY) yüzde 1,6 oranında primle kapattı. Korumacı politikaların da gündeme gelmesi küresel piyasalarda dalgalanmaya yol açarken, Avrupa borsaları günü ekside kapattı. Euro Stoxx 50 endeksi yüzde 1,4 düştü. Pariteler tarafında Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde satış baskısı vardı. Diğer yandan, TL Dolar karşısında hafif değer kazanarak pozitif ayrıştı. Diğer gelişen para birimlerinde yaşanan satışlar yüksek carry fırsatı sunan ve TL'yi cazip kılmış gözüküyor. Bununla birlikte diplomatik gelişmeler önümüzdeki dönemde takip edilecek konu başlığı olacakken, Çin'e uygulanacak potansiyel tarifeler şirketlerimiz için en azından rekabet baskısını azaltabilir. Söz konusu gelişmeler ve Migros finansallarının sektörde yarattığı hareketin de etkisiyle dün BIST100 de günü yüzde 3'e yakın bir yükselişle tamamladı. İşlem hacmi de 98 milyar TL ile son haftaların en yükseğinde gerçekleşti. Endekste bugün de alıcılı bir görüntü bekliyoruz. Bu sabah ABD vadelilerinde yükseliş eğilimi var. Asya'da Çin ve Hong Kong borsaları teşvik beklentileriyle yüzde 1'in üzerinde primli seyrediyor. Trump fiyatlaması ve beklentiler sonrasında bu akşamki Fed kararı (25 baz puan faiz indirimi bekleniyor) ve Powell'ın açıklamaları yakından izlenecek. Önümüzdeki yıl için faiz indirim beklentileri hafif azalmış gözüküyor.
“Avrupa genelinde son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren ekim ayı HCOB hizmet sektörleri nihai PMI verileri takip edildi. Buna göre, hizmet PMI'lar, ekim ayında bölgede Fransa hariç 50 eşik seviyesinin üzerinde büyüme bölgesinde gerçekleşti. Bu kapsamda hizmet PMI'lar, ekim ayında Almanya'da 51,4'ten 51,6'ya ve Euro Bölgesi'nde 51,2'den 51,6 seviyesine yukarı yönlü revize edilerek hizmet sektöründe büyümenin hızlandığına işaret ederken, buna karşın Fransa'da ise 48,3'ten 49,2 seviyesine yukarı yönlü revize edilerek hizmet sektöründe daralmanın hafif yavaşladığını gösterdi.
“Euro Bölgesi'nde eylül ayı ÜFE verisi takip edildi. Bölgede ÜFE, aylık bazda ağustosta yüzde 0,6 oranında artışın ardından eylül ayında yüzde 0,6 oranında düşüş kaydederek üç aylık artışını sonlandırdı, yıllık bazda ise düşüş hızı yüzde 2,3'ten yüzde 3,4 seviyesine geldi ve böylece son on yedi ayda düşüşünü sürdürdü.
“Ayrıca Almanya'da üretimin seyrine ilişkin olarak eylül ayı fabrika siparişleri verisi izlendi. Almanya'da fabrika siparişleri aylık bazda ağustosta yüzde 5,4 düşüşün ardından eylül ayında yüzde 4,2 oranında artış sergileyerek beklentilerin (yüzde 1,5 artış) üzerinde toparlanma kaydetti.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
“ABD tarafında, piyasaların odak noktasında, TSİ 22'de Fed'in faiz kararı ve TSİ 22.30'da Fed Başkanı Powell'ın konuşması olacak. Fed, eylül ayındaki toplantısında enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru hareket ettiğine dair daha fazla güven kazanıldığını ve istihdam ile enflasyon hedeflerine ulaşma risklerinin kabaca dengede olduğunu belirterek federal fonlama faiz aralığını 50 baz puan ile beklentilerin üzerinde indirerek yüzde 5,25-yüzde 5,50 bandından yüzde 4,75-yüzde 5,00 bandına çekmişti ve böylece faiz indirim döngüsüne başlamıştı. Ayrıca Fed'in eylül ayında yayımlanan yeni makroekonomik projeksiyonlarına göre, 2024 yılının geri kalanında 50 baz puan, 2025'te 100 baz puan ve 2026'da ise 50 baz puan faiz indirimi öngörülmüştü. Fed Başkanı Powell ise, enflasyonun gerilemesi ve iş gücü piyasasının soğumasıyla, enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin azaldığını, istihdama ilişkin aşağı yönlü risklerin ise arttığını belirterek, 50 baz puanlık faiz indirimi kararının, ılımlı büyüme ve enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye gerilemesi bağlamında iş gücü piyasasındaki gücün korunabileceğine dair artan güveni yansıttığını belirtmişti. Ayrıca Powell, devam edecek faiz indirimlerinin aynı büyüklükte olmayabileceğine işaret ederek, kararlarını temkinli şekilde toplantıdan toplantıya almaya devam edeceklerini ifade etmişti. Swap piyasasında, Fed'den bugünkü toplantısında ve aralık ayındaki toplantısında 25'er baz puanlık faiz indirimi önemli ölçüde fiyatlanmakta.
“Ayrıca ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 2 Kasım haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 16.30'da izlenecek.
“Avrupa tarafında, Almanya'da üretimin seyrine ilişkin olarak TSİ 10'da eylül ayı sanayi üretimi verisi izlenecek. Eylül ayında aylık bazda sanayi üretiminin yüzde 1 oranında düşüş sergilemesi bekleniyor.
“Almanya'da eylül ayı dış ticaret verileri TSİ 10'da izlenecek. Eylül ayında aylık bazda ihracatın yüzde 2,4 oranında gerilemesi ve ithalatın ise yüzde 0,6 oranında artış sergilemesi bekleniyor.
“Euro Bölgesi'nde iç talebin seyrine ilişkin sinyal verecek olan eylül ayı perakende satışlar verisi TSİ 13'te izlenecek. Eylül ayında perakende satışların aylık bazda yüzde 0,4 artışla yükselişini sürdürmesi bekleniyor.
“Ayrıca İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) toplantısı TSİ 15'te izlenecek. BoE, politika faiz oranını ağustos ayı toplantısında 25 baz puanlık indirimle yüzde 5,25'ten yüzde 5 seviyesine çekmesinin ardından eylül ayı toplantısında beklentilerle uyumlu olarak yüzde 5 seviyesinde sabit tutmuştu. Detaylara bakıldığında, 9 üyeden 8 üyenin faizlerin sabit tutulması yönünde oy kullandığı görülürken, 1 üyenin ise faizlerin 25 baz puan indirilmesi yönünde oy kullandığı gözlenmişti. Ayrıca BoE, enflasyonun orta vadede yüzde 2'lik hedefe sürdürülebilir bir şekilde dönmesine yönelik riskler daha da azalana kadar para politikasının yeterince uzun bir süre kısıtlayıcı kalmaya devam etmesinin gerekeceğini, enflasyonun sürekliliğine ilişkin risklerin yakından izlemeye devam edileceğini ve her toplantıda para politikasının kısıtlayıcılığının uygun derecesine karar verileceğini belirtmişti. BoE Başkanı Bailey ise, ülke ekonomisinin genel olarak bekledikleri gibi ilerlediğini, bu durum devam ederse politika faizini zaman içerisinde kademeli olarak düşürebileceklerini, ancak enflasyonun düşük kalmasının hayati önem taşıdığını belirtmişti, bu kapsamda gelecek toplantılarda faizin kademeli olarak indirilebileceği sinyali verirken, faizlerin çok fazla veya çok hızlı düşürülmemesi için dikkatli olmaları gerektiğini vurgulamıştı. Banka'nın bugünkü toplantısında ise politika faiz oranını 25 baz puanlık indirimle yüzde 5'ten yüzde 4,75 seviyesine çekmesi bekleniyor.
“Yurt içinde ise, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ekim ayı Hazine nakit dengesi verisi TSİ 17.30'da yayımlanacak. Hazine nakit dengesi, eylül ayında 201 milyar TL açık vermişti, ağustos ayında ise 194,6 milyar TL açık vermişti, böylece yılın ilk dokuz ayında toplam 1,54 trilyon TL'lik açık oluşmuştu. 12 aylık kümülatif bazda nakit açığı ise ağustos ayındaki 1,588 trilyon TL'den eylül ayında 1,720 trilyon TL'ye, GSYH'a oranı ise yüzde 4,52'den yüzde 4,90'a yükselmişti (GSYH verisi olarak 2024 yılı 2. çeyrek kümülatif verisi kullanıldı).
Şirket haberleri
“Aksa Enerji (AKSEN, Sınırlı Negatif): 2024'ün 3. çeyrek finansallarına göre Aksa Enerji'nin ana ortaklık net dönem karı 660,8mn TL olmuştur. 2023'ün aynı döneminde ise 805mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28 oranında azalarak 8.200mn TL'ye gerilerken, brüt kar yüzde 37,3 oranında gerileyerek 1.598mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise yüzde 18,4 oranında artarak 355mn TL olmuştur. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet karı 1.297mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde bu rakam 2.261mn TL idi. 3Ç2024'de Şirket'in FAVÖK'ü yüzde 37,8 oranında gerilemeyle 1.618mn TL olurken, FAVÖK marjı 3,1 puan azalışla yüzde 19,7 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yatırım faaliyetlerinden 350mn TL net gelir (3Ç2023:24mn TL net gider) ve TFRS 9 uyarınca belirlenen değer düşüklüğü kazançları ve değer düşüklüğü zararlarının iptalleri kaleminden de 190mn TL gelir (3Ç2023:94mn TL gider) elde edilmiştir. Finansman tarafında ise net giderler 423mn TL'yi göstermiştir. 41mn TL'lik parasal kayıp (3Ç2023 döneminde parasal kayıp 235mn TL idi) kaydedilmiştir. 363mn TL'lik vergi gideri ve 266mn TL azınlık payı düşüldükten sonra ana ortaklık net dönem karı 660,8mn TL'yi göstermiştir.
“3. çeyrek karıyla beraber şirketin 9 aylık ana ortaklık net dönem karı 2.304mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde Şirket tarafından 4.578mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.
“Petkim (PETKM, Negatif): Şirket tarafından 3Ç2024'de 2.999mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklanmıştır. Geçen yılın aynı döneminde ise Şirket 3.140mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştı. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,1 oranında azalarak 17.219mn TL'ye gerilerken, 1.173mn TL brüt zarar gerçekleşmiştir. Bu dönemde operasyonel giderler ise yüzde 35,2 oranında gerileyerek 965mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net 76mn TL'lik gelir kaydeden şirketin faaliyet zararı 2.062mn TL olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Şirket tarafından 845mn TL Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Zarar kaydedildi. Şirket bu dönemde yatırım faaliyetlerinden 1.585mn TL'lik gider kaydetmiştir. Özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından (Rafineri Holding A.Ş.) ise 337mn TL zarar yazılmıştır. Şirketin 3Ç2024'de kur farkı giderlerine bağlı olarak, net finansman giderleri ise 1.869mn TL olmuştur. 2.380mn TL'lik parasal kazanç (3Ç2023: 2.037mn TL parasal kazanç) ve 454mn TL'lik net vergi gelirinin ardından şirketin ana ortaklık net dönem zararı 2.999mn TL olarak gerçekleşmiştir.
“3. çeyrek zararıyla beraber şirketin 9 aylık ana ortaklık net dönem zararı 127,5mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde Şirket tarafından 9.542mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti.
“Sabancı Holding (SAHOL, Sınırlı Negatif): Sabancı Holding'in 3Ç2024 ana ortaklık net dönem zararı, enflasyonist baskının ve özellikle fiyatlandırma esnekliği açısından zorlayıcı piyasa koşullarının etkisinin sürdüğü ortamda 2.816mn TL olarak açıklanmıştır. Piyasanın net zarar beklenti 514mn TL idi. Holding 3Ç2023'te 9.030mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştı. Finans sektörü faaliyetlerinden brüt karın yıllık bazda yüzde 48 oranında düşerek 3Ç2024'te 28.888mn TL'ye düşmesi dikkat çekerken, parasal kayıp 3Ç2023'teki 50.321mn TL'den bu çeyrekte 9.003mn TL'ye düşerek zararın daha yüksek çıkmasını engellemiştir. Üçüncü çeyrek sonuçlarıyla birlikte Holding'in 9 aylık ana ortaklık net dönem zararı 11.128mn TL'yi göstermiştir. Geçen yılın aynı döneminde 2.746mn TL ana ortaklık net dönem karı yazılmıştı.
“2024'ün üçüncü çeyreğinde Sabancı Holding'in konsolide geliri yıllık bazda yüzde 8,3 oranında artmış ve 215.375mn TL'ye yükselmiştir. Banka dışı gelir konsolide gelir toplam gelirin yüzde 27,6'sını oluşturmuştur. (3Ç2023: yüzde 31,4). Konsolide 3Ç2024 FAVÖK'ü (tek seferlik gelir/giderler hariç) ise 2023'ün aynı çeyreğine göre yüzde 71 azalışla 12.454mn TL'ye düşmüştür. Banka dışı FAVÖK kırılımında başta enerji olmak üzere mobilite çözümlerindeki FAVÖK azalışları belirleyici olmuştur. Net dönem zararında, bankacılığa ek olarak, diğer, dijital ve mobilite çözümleri segmentlerindeki zararlar toplama en fazla olumsuz etki eden sektörler olmuştur. Enerji kolunda üçüncü çeyrekte üretimde net kar iyileşmesine karşın dağıtım ve perakende de yüksek finansman maliyetleri karlılığı baskılamayı sürdürmüştür. Diğer taraftan, Holding solo net nakit pozisyonu, temettü giriş ve çıkışları ve artan yatırımların etkisiyle 2023 sonundaki 7,0 milyar TL seviyesine kıyasla artarak 12,2 milyar TL'ye ulaşmıştır. Ancak Net Borç/FAVÖK oranı 1,1x olarak gerçekleşerek Holding'in orta vadeli maksimum 2,0x hedefinin oldukça altında kalmaya devam etmiştir.
“Tab Gıda (TABGD, Nötr): 2024'ün 3. çeyrek finansallarına göre şirketin net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32,3 azalarak 539,5mn TL olmuştur. 2023'ün aynı döneminde 797mn TL net dönem karı kaydedilmişti. Şirket'in 3Ç2024 satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 oranında azalmış ve 8.015mn TL'yi göstermiştir. Brüt kar ise yüzde 7 oranında azalışla 1.479mn TL olurken, brüt kar marjı 0,6 puan azalışla yüzde 18,4 olarak gerçekleşmiştir. 3Ç2024 FAVÖK'ü yüzde 2,1 oranında artarak 1.832mn TL seviyesinde hesaplanmaktadır. 3. çeyrek karıyla beraber şirketin 9 aylık net dönem karı 1.534mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde Şirket tarafından 3.115mn TL net dönem karı kaydedilmişti.
“Türk Telekom (TTKOM, Nötr): Türk Telekom'un 2024'ün 3. çeyreğine ait net dönem karı 1.145mn TL olarak gerçekleşmiştir. Ortalama kar beklentisi 2.043mn TL idi. Şirket 3Ç2023'te 3.042mn TL net dönem karı yazmıştı. Şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,9 oranında artmış ve 40.353mn TL olmuştur. Gelir büyümesinde sabit internet ön plana çıkarken, mobilin güçlü katkısı devam etmiştir. Şirket'in brüt karı ise yüzde 78,8 oranında artarak 13.805mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 12 puan artışla yüzde 34,2 olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde operasyonel giderler yüzde 5,5 oranında artmış ve 8.330mn TL'yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden ise 3Ç2024'te net 325mn TL'lik gider kaydedilmiş ve bunlara bağlı olarak da 5.151mn TL faaliyet karı oluşmuştur. Şirket'in 3Ç2024 FAVÖK'ü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,6 oranında artışla 14.338mn TL (Beklenti: 15.263mn TL) olurken, FAVÖK marjı yüzde 41,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yatırım faaliyetlerinden 824mn TL'lik gelir kaydedilmiştir. 3Ç2024'te net finansman giderleri artan döviz kurları ve para politikasındaki önemli değişimle yükselen faiz oranları nedeniyle 6.405mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde 5.221mn TL net finansman gideri yazılmıştı. Ek olarak, bu dönemde 3.946mn TL parasal kazanç (3Ç2023: 13.534mn TL parasal kazanç) açıklanmıştır. 2.189mn TL'lik vergi gideri sonrasında Şirket'in 3Ç2024 net dönem karı 1.145mn TL olarak gerçekleşmiştir.
“3. çeyrek karıyla birlikte Şirketin 9A2024 net dönem karı 3.921mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2023'ün aynı döneminde 558,6mn TL net dönem karı yazılmıştı.
“Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Vakıfbank'ın 2024 yılının üçüncü çeyreğindeki net dönem karı çeyreksel bazda yüzde 11,9 oranında artarak 8.023mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bizim beklentimiz 8.072mn TL kar iken, piyasanın ortalama kar beklentisi 7.896mn TL idi. Geçen yılın aynı çeyreğindeki net dönem karı ise 9.514mn TL idi.
“Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Nötr): Şirketin bağlı ortaklığı POMEGA Enerji Depolama Teknolojileri ve Almanya'nın lider rüzgar türbini üreticisi Nordex Enerji, sektörde öncülük edecek bir iş birliği kurmak amacıyla bir Mutabakat Anlaşması imzalamıştır. Bu iş birliği kapsamında, Türkiye ile Almanya'daki batarya üretim kapasitesinin bir araya getirilmesi hedeflenmektedir. Nordex, önümüzdeki yıllarda dünya genelinde toplamda 5 GWh kapasiteli Rüzgar Entegre Depolama tesislerini devreye almayı planlamaktadır. POMEGA ise bu iş birliği çerçevesinde, belirlenecek kapasiteye eşdeğer bir üretim kapasitesi slotunu 30 Haziran 2025 tarihine kadar Nordex'in Projesi yararına ücretsiz olarak rezerve etmeyi ve bu tarihin karşılıklı mutabakat ile uzatılmasını kabul etmiştir. Kurulacak ortak girişim aracılığıyla, Nordex ve POMEGA ürünlerinin entegre edildiği depolamalı rüzgar santrali projelerine Avrupa finansmanı sağlanması, yatırımcılara Avrupa kaynaklı ihracat kredi fonlarının kullanım olanağının sunulması amaçlanmaktadır.
“Şirketin daha önce duyurduğu, Irak Elektrik Bakanlığı'nın Trafo Merkezlerinin Rehabilitasyonu Projesi için ihale süreçleri sonuçlanmış olup sözleşmeler imzalanmıştır. İki projenin toplam sözleşme bedeli 59,4mn USD'dir.
Projeler kapsamında tahmini 2,5mn kişinin elektrik tüketimine denk kapasiteli yüksek gerilim altyapısı yenilecek olup ülkenin enerji altyapısının güvenilirliğine önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.
“Türk Traktör (TTRAK, Nötr): Türk Traktör'ün ekim ayı yurt iç satışları 2.583 adet olurken (2023:3.395 adet) yurt dışı satışları 630 adet (2023:1.121 adet) seviyesinde gerçekleşmiştir. Ekim ayı verisiyle birlikte yılın ilk 10 ayında yurt içi satışlar 26.341 adet (2023:27.950 adet) seviyesinde gerçekleşirken yurt dışı satışlar 11.500 adete (2023: 15.023 adet) ulaşmıştır. Diğer taraftan Şirket'in ekim ayındaki üretim adeti 3.650 adet (2023: 4.540 adet) olurken, yılbaşından itibaren 37.781 adet (2023:42.755 adet) üretim adetine ulaşılmıştır.
Diğer şirket haberleri
“Ekos Teknoloji (EKOS): Şirket, Balıkesir OSB 1. Etap Genişleme Projesi kapsamında Türkiye'de yerleşik bir firma ile 950bin USD tutarında “Gaz İzoleli Orta Gerilim Metal Mahfazalı Modüler Hücreler” ve “Monoblok Beton Köşk” tedarikine ilişkin satış sözleşmesi imzalamıştır.
“Gersan Elektrik (GEREL): Şirket ile Birleşik Arap Emirlikleri merkezli GESCO L.L.C. firması arasında, firmanın Proposed City Walk / BAE projeleri için BUSBAR ihtiyaçlarının şirket tarafından tedarik edilmesine yönelik ve yaklaşık olarak 592bin USD bedelli sözleşme imzalanarak sipariş alındığı ve bahsi geçen ürünlerin üretim sürecinin başladığı açıklanmıştır.
“Kalekim Sanayi (KLKIM): Şirket, 2024 yılı ciro tahminini revize etmiştir. Buna göre net satışlarda, uluslararası (ton) hacim bazında yüzde 25'in üzerinde büyüme beklentisine sahiptir. Diğer yandan satışlarda USD bazında yüzde 10'un üzerinde büyüme beklentisine ve yüzde 20-25'lik FAVÖK marjı beklentisi değişmemiştir.
“Polisan Holding (POLHO): Şirket'in bağlı ortaklıklarından Poliport Kimya San. ve Tic. A.Ş., 8. tank çiftliği yenileme ve modernizasyon yatırımını tamamlanmış olup, yeni tankların devreye girmesiyle birlikte kullanılabilir ticari kapasitenin 5.850m3 arttığı açıklanmıştır.”
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ