ABD’de Tüfe rakamlarının ardından, dün açıklanan ÜFE verisi aylık bazda piyasa beklentilerinin üzerinde şekillendi.
ABD’de Tüfe rakamlarının ardından, dün açıklanan ÜFE verisi aylık bazda piyasa beklentilerinin üzerinde şekillendi. ÜFE, Ağustosta bir önceki aya kıyasla piyasa beklentisi olan %0,4’ün üzerinde, %0,7 yükselirken, yıllık bazda %1,2’lik piyasa beklentisine karşılık %1,6’lık bir artış gösterdi. Diğer taraftan %0,1 artması beklenen perakende satışlar ise %0,6 artış ile bütün tahminleri geride bıraktı. İşgücü verilerinde ise yeni işe alımlarda görülen yavaşlamaya rağmen işten çıkarmaların artmıyor olması adete ateşin yanında sönmeyen köz. Avrupa merkez bankası ECB, enflasyonla mücadele kapsamında, faiz oranını 25 baz puan artırarak rekor seviyeye taşıdı. Böylece ECB üst üste 10. Kez faiz artışı yaparak mevduat faiz oranını %4, politika faizini %4,50’ye seviyesine ulaştırdı. ECB başkanı Lagarde’ın enflasyonla mücadele konusunda kararlı tavrı zaten piyasalar tarafından hazmedilmişti. Bu nedenle piyasada oluşan pas geçme beklentilerinin aksine yapılan faiz artımı çok da sürpriz olarak karşılanmadı. Enflasyon hala hedeflenen %2’nin üzerindeyken, artan enerji fiyatları ve Çin’deki gerileme Avrupa’da ekonomik bir tümsek oluşturmaya devam ediyor.
Enflasyon artışı esas olarak ECB'nin doğrudan ulaşamayacağı faktörlerden kaynaklansa bile, durgunluk ve enflasyon arasında yaşanan ikilem, Lagarde’ı bir seçim yapmaya zorluyor. Lagarde’ın ise hangi tarafı seçtiği belli olsa da söylemlerinden enflasyon düşmanı olduğu açık ve net. Lagarde “Bunu durgunluğu zorlamak istediğimiz için değil, enflasyonun, yüksek fiyatların yükünü çeken insanlar ve ağırlıklı olarak fiyat istikrarını sağlamak istediğimiz için yapıyoruz.” açıklamalarında bulundu. Ayrıca ECB, Euro Bölgesi için 2023 enflasyon beklentisini %5,4'ten %5,6'ya, 2024 beklentisini ise %3'ten %3,2'ye yükseltti. ECB'nin büyüme tahminlerini düşürmesinin (bu yıl euro bölgesi büyümesinin %0,7) bölgesel durgunluğun artık temel senaryo olduğu anlamına gelip gelmediği sorulduğunda Lagarde, yavaşlamanın geçici olduğu konusunda da ısrarlarını sürdürüyor.
Asya tarafında ise Çin’de değişen rüzgarların yeli esiyor. Ağustos ayına ilişkin sanayi üretimi ve perakende satış büyümesi beklentilerin üzerinde gelirken, Temmuz ayında %3,7 olan sanayi üretimi, ağustos ayında piyasa beklentisi olan %3,9’un üzerinde %4,5’lik bir artış gösterdi. Perakende satışlar da geçen yılın aynı dönemine göre %4,6 artış gösterdi .Dün ise Çin merkez bankasından ikinci kez zorunlu karşılık oranlarını 25 baz puan indirmesi ekonomik toparlamaya karşı olan inancını piyasaya gösterme niyetinde olduğunu kanıtladı. Fakat hala sorunlu olan emlak sektörü, can sıkmaya devam ediyor. Moody’s emlak sektörü için görünümünü durağandan negatife çevirmesinin ardından, emlak yatırımları ve konut satışları daha da kötüleşerek Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yıla göre %1,5 düştü. MSCI'nın Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi %0,84 arttı.
Japonya'nın Nikkei endeksi %1,33 artışla iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Hong Kong'un Hang Seng endeksi %1,2 oranında değer kazandı ve Çin anakarasındaki blue chip'ler küçük kayıplarını tersine çevirerek %0,2 oranında yükseldi. Haftanın son günü yurt içinde kısa vadeli dış borç stoku, tarım üretici fiyatları, konut satışları, “Piyasa Katılımcıları Anketi” ve bütçe rakamları gibi önemli veriler bulunuyor. Yurt dışında ABD'den ithal fiyatlar, New York Fed imalat endeksi, sanayi üretimi ve Michigan tüketici güven endeksi takip edilecek.
Manşette öne çıkanlar
Avrupa Merkez Bankası faizleri 25 baz puan artırma kararı aldı. 20 Eylül'den itibaren refinansman faizini yüzde 4,50'ye yükseltti. Banka mevduat faizini yüzde 4; politika faizini yüzde 4,50; gecelik borç verme faizini ise yüzde 4,75 seviyesin çıkardı.
Yatırım bankacılığı grubu JP Morgan, “küresel olarak işlemcilerin geçen 1 yıl içinde altın dışı emtiaların ağırlıklarını azalttığını ancak genel olarak, “sarı metale yönelimin 2012'den bu yana en yüksek seviyesine çıktığı” tespitinde bulundu. Uzun vadeli altın yatırımcıları, değerli metalin son beş yılda yüzde 60'ın üzerinde değer kazanmasına yardımcı oldu. Çin Ulusal İstatistik Bürosu sözcüsü Fu Linghui, yaptığı açıklamada, Çin'in yurt iç ekonomisinin toparlanmakta olduğunu ancak hala zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Çin'de emlak yatırımları ve konut satışları daha da kötüleşti. Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yıla göre yüzde 1,5 düştü. Yılın ilk 7 ayında ise satışlar yüzde 0,7 artmıştı. JP Morgan Asset Management yöneticileri, Fed'in faiz oranlarında muhtemelen zirveye ulaşması nedeniyle ABD devlet tahvillerinin önümüzdeki aylarda yükselmesinin beklediklerini söylediler
JP Morgan Asset Management, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin getirisinin düşmesini ve yıl sonuna kadar yüzde 3,75'e ulaşmasını bekliyor., Çin’de Ağustos ayında sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 arttı.
Temmuz ayında üretim artışı yüzde 3,7 olmuştu. Perakende satışlar Ağustos ayında bir yıl öncesine göre yüzde 4,6 arttı ve ekonomistlerin yüzde 3'lük büyüme tahmini beklentilerini aştı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Uluslararası Enerji Ajansı'nın dünyanın artık fosil yakıt çağı için “sonun başlangıcında” olduğu açıklamasına sert tepki göstererek bu öngörülerin küresel çapta birçok ekonomi için benzeri görülmemiş bir enerji kaosuna yol açacağı uyarısında bulundu.
ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 9 Eylül ile biten haftada 220 bine çıkmasına rağmen piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Sermaye Piyasası Kurulu haftalık bülteninde Simit Sarayı'nın (DMR Unlu Mamuller Üretim Gıda Toptan Perakende İhracat AŞ) halka arz başvurusuna onay verildiğini duyurdu.
Kaynak: A1 Capital
SANAYİ HABER AJANSI
SANAYİ HABER AJANSI