Pera Müzesi Öğrenme Programları, ara tatilde öğrencilere “Gelecek Hatıraları” ve “Tam Yerinden: İstanbul’a Panoramik Bakışın Tarihi” adlı sergilere paralel sergi turları ve atölyeler düzenliyor.
Gelecek Hatıraları sergisinden yola çıkarak 4-6 yaş grubuna yönelik hazırlanan Dekopaj ile Renklenen Tabaklar atölyesinde çocuklar, rehber eşliğinde sergiyi geziyor, ardından koleksiyondaki seramik motiflerden ilham alarak kendi tasarımlarını yaratıyor. Pirinç dekopaj kağıtları ve desenli peçeteleri transfer tekniğiyle tabaklara aktaran çocuklar, renkli boyalarla tasarımlarını tamamlıyor.
7-9 yaş grubuna yönelik düzenlenen Çamurdan Çalgılar atölyesinde ise çocuklar Gelecek Hatıraları sergi turu sonrasında müzikli bir yolculuğa çıkıyor. Yürütücülüğünü müzik eğitmeni Ceren Yılmazoğlu’nun üstlendiği atölyede katılımcılar, seramik hamurundan tasarladıkları çalgılarla ritmik melodileri hayata geçiriyor.
Tuvalimde Çini Motifleri atölyesinde çocuklar “Çiniler üzerindeki semboller ne ifade ediyor? Bu rengarenk motiflerde neden geometrik desenler öne çıkıyor?” sorularına rehber eşliğinde gezdikleri Gelecek Hatırıları sergi turunda cevap buluyor. 7-12 yaş gurubu için tasarlanan atölyede katılımcılar, seramik sanatçısı Lütfullah Genç eşliğinde kare şeklinde tuvaller üzerine akrilik boya kullanarak çini üzerindeki temel motif geometrisini bozuyor ve eğlenceli, oyunbaz motifler meydana getiriyor.
Müzik eşliğinde panomarik İstanbul turu
4-6 yaş grubu için tasarlanan Bir Balık Olsam: Müzikli Hikaye ve Hareket atölyesinde çocuklar Tam Yerinden sergisini gezdikten sonra, atölyede “Bir balık olsam ve İstanbul’u gezsem, nereye giderim? Hangi melodiler bana eşlik eder?” sorularının peşinden eğlenceli bir İstanbul yolculuğuna çıkıyor. Müzik eğitmeni Ceren Yılmazoğlu’nun yürütücülüğünde gerçekleşen atölyede çocuklar şarkılar, ritim ve hareket oyunları, ses bulmacaları ve hikayeleştirme yöntemi ile İstanbul’u yakından tanıyor.
Öğretmenlere özel Japon felsefesi Kintsugi atölyesi
Öğretmenlere özel olarak düzenlenen Kırık Parçalarda Saklı Hikayeler atölyesinde Gelecek Hatıraları sergisini rehber eşliğinde gezen katılımcılar, güncel eserler aracılığıyla hafıza ve gelecek tahayyülleri arasında bağ kurarak sergiyi deneyimliyor. Atölyede yaratıcılıklarını serbest bırakıp kırık seramik ve mermer parçalarını süslemeler ile dönüştüren katılımcılar, kusurlu olanı kabul etmek, kucaklamak ve yeni bir perspektifle yorumlamak kavramlarını içeren Japon felsefesi Kintsugi’yi öğreniyor.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ