Fed’in, 2024 yılının ilk para politikası toplantı kararlarını açıklaması öncesinde Asya hisse senedi piyasaları satış ağırlıklı seyretmektedir.
Bugün ne bekliyoruz? Fed’in, 2024 yılının ilk para politikası toplantı kararlarını açıklaması öncesinde Asya hisse senedi piyasaları satış ağırlıklı seyretmektedir. Bu sabah Çin’in resmi PMI verilerinin ardından Şanghay Bileşik Endeksi %0,89, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,90 düştü. Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,12 geriledi. Çin imalat PMI ocakta 49,2 ile önceki aya göre hafifçe arttı. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde imalat sektörü art arda dört aydır daralıyor. İmalat dışı PMI 50,7 ile beklentiyi aşarak sınırlı bir miktar büyüme kaydedildiğini işaret etti. Güney Kore’de Kospi Endeksi %0,26, küçük sermayeli şirketlerin işlem gördüğü Kosdaq Bileşik Endeksi %2,09 geriledi. Samsung Electronics’in 4Ç23 finansallarını açıklamasının ardından Güney Kore endekslerinde kayıplar arttı. Samsung’un net kârı yıllık bazda %73 geriledi. Faaliyet kârı da yıllık bazda geriledi. Asya’daki düşük risk iştahına karşın Avustralya’da beklenenden düşük açıklanan enflasyon verisinin ardından S&P/ASX200 Endeksi 7680 puan ile tüm zamanların en yüksek kapanış rekorunu tazeledi. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,20, Topix Endeksi %0,57 yükseldi. ABD’li teknoloji şirketlerinin bilançolarından kaynaklı düşük risk iştahı bu sabah Asya piyasalardaki aşağı yönlü hareketi desteklemektedir. Dün, bilanço açıklayan Microsoft Corp ve Alphabet’in (Google) gelir ve kârlarının piyasa beklentilerini aşmasına karşın seans sonrası işlemlerde sırasıyla %0,31 ve %5,82 düştü. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %0,42 geriledi. ABD’de karışık kapanışın ardından vadeli kontratlar bugüne karışık bir başlangıcı işaret ediyor. Teknoloji sektörü ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi’nin %0,76 düşüşle kapatmasının ardından vadeli kontratlar bu sabah %0,79 satıcılı fiyatlamaktadır. Fed öncesinde Avrupa piyasaları da karışık bir açılışa hazırlanıyorlar.
2024’ün ilk FOMC toplantısı
Küresel piyasalarda dikkatler Fed’in dün başlayan iki günlük Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından bugün yapılacak açıklamaya odaklanacak. Federal fonlama faizi hedef aralığının %5,25-5,50 seviyesinde sabit bırakılması beklenmekte. Faiz artırımlarına Mart 2022’de başlayan Fed, son kez artırım yaptığı Temmuz 2023 toplantısı ile toplam on bir toplantıda %0-0,25 aralığından başlayarak 525bp faiz artırımı yaptı. 2024 yılının ilk toplantısında piyasa, faiz indirimlerinin zamanlamasına odaklanacak. Faiz indirimlerinin mart ayında başlayacağına ilişkin beklenti yılbaşından beri azalmakla birlikte hala yüksek. Fed fonlama faizi vadelilerine göre mevcut durumda piyasa, mart toplantısında 25bp faiz indirimine yaklaşık %46, sabit bırakılmasına %52 ihtimal veriyor. ABD’li politika yapıcılardan gelen açıklamalar genellikle faiz indirimlerine başlamak için mart ayının erken ve piyasa fiyatlamasının miktar olarak fazla olduğunu ima etmektedir. Zira, PCE enflasyonundaki düşüş eğiliminin belirgin olmasına karşın PCE enflasyon hala Fed’in resmi hedefinin üzerinde seyretmekte. Ayrıca, görece güçlü seyreden büyüme ve iş gücü piyasaları faiz indirimleri için mart ayının erken olduğu görüşünü desteklemektedir. ABD hisse senedi piyasası ise erken ve güçlü faiz indirimleri beklentisiyle rekor tazeliyor. Tahvil piyasası bir miktar daha temkinli. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi aralıkta %4’ün altına gerilemesinin ardından ocakta yeniden üzerine çıkarak geçen haftayı %4,14 civarında tamamladı. Faiz indirimlerinin zamanlamasıyla ilgili sinyal beklenen bu haftaki Fed toplantısı piyasaların kısa/orta vadeli seyri açısından kritik önem arz etmektedir. Küresel hisse piyasalarında hafta boyunca volatilite yüksek seyredebilir. Fed’in faiz patikasına ilişkin vereceği sinyallerin şahin algılanması, uzun bir süre mevcut seviyelerde kalabileceği yönünde olası mesajların risk iştahında sert bir düşüşü tetiklemesi beklenebilir.
ABD ADP Enstitüsü ocak ayı istihdam raporu
ABD’de cuma günü açıklanacak resmi istihdam raporu öncesinde bugün, ADP Enstitüsünün raporu izlenecek. Resmi veri için öncü gösterge niteliğindeki ADP verisine göre özel sektör istihdam artışı aralıkta 101 binden 164 bine yükselmişti. Ocakta 143 bine gerilemesi beklenmektedir. ABD’de iş gücü piyasasının (ve büyümenin) güçlü seyrini koruması Fed’in faiz indirimlerine mart toplantısında başlayacağına ilişkin piyasa beklentilerini desteklememektedir.
TÜİK aralık ayı nihai dış ticaret verileri, turizm istatistikleri, hizmet ÜFE
TÜİK, bugün aralık ayına ilişkin nihai dış ticaret istatistiklerini açıklayacak. Kasım ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %5,2 artıp ithalat %5,7 azalırken dış ticaret açığı %32,6 azalışla 5,92mlr USD oldu. Ocak-kasım döneminde ihracat %0,7, ithalat %0,5 artarken dış ticaret dengesi %0,1 artışla 99,93mlr USD oldu. Ticaret Bakanlığı’nın öncü dış ticaret verilerine göre aralıkta, ihracat %0,4 artıp ithalat %10,7 azalırken dış ticaret açığı %6,1 azalarak 52,11mlr USD, ocak-aralık döneminde %3,2 azalarak 106,04mlr USD oldu. Ticaret Bakanlığı, ayrıca, cuma günü ocak ayı öncü dış ticaret verilerini yayımlayacak.
Ayrıca, bugün Kültür ve Turizm Bakanlığının aralık ayı turizm istatistikleri ve TÜİK’in açıklayacağı hizmet sektörü aralık ÜFE rakamları takip edilecek. Kasımda yabancı turist sayısı yıllık %1 azalarak 2,53 milyon kişi olurken ocak-kasım döneminde %10,82 artışla 46,73 milyon seviyesinde gerçekleşti. Hizmet ÜFE kasımda aylık %0,46, yıllık %77,36 artış göstermişti.
Piyasalarda dün ne oldu? Avrupa hisse endeksleri dün pozitif bir görünüm sergiledi. DAX Endeksi %0,18, FTSE 100 Endeksi %0,44 ve CAC 40 Endeksi %0,48 artış kaydetti. ABD tarafında karışık fiyatlamalar hâkim oldu. Dow Jones Endeksi %0,40 civarında artarken Nasdaq Bileşik Endeksi yaklaşık %0,70 düştü. S&P 500 Endeksi ise oldukça sınırlı değişti. Dolar Endeksi (DXY) 103,4 puanda ve EUR/USD paritesi 1,08 seviyesinde işlem gördü. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 1,5bp düşüşle %4,06’ya indi. Ons altın sınırlı değer artışıyla 2.036USD’ye yükseldi. Brent petrol %0,6 artışla varil başına 82,5USD’den alıcı buldu. (TSİ 21:30) Avrupa’nın lokomotifi Almanya’da ekonomi (GSYH) 4Ç23 döneminde yıllık %0,2 daraldı. Buna karşın aynı dönemde Euro Bölgesi ekonomisi %0,1 büyüdü. Piyasa beklentisi Bölge ekonomisinde değişim gerçekleşmemesi yönündeydi. ABD’de JOLTS açık iş sayısının aralıkta 8,73 milyona gerilemesi beklenirken 9,03 milyona yükseldi. Ayrıca ABD’de Consumer Board tüketici güven endeksi bu ay 6,8 puan artışla 114,8’e yükseldi. Böylece tüketici güveni temmuzdan bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.
BIST 100 Endeksi dün tarihi zirvenin (8.562) hemen altında 8.438-8.516 puan aralığında sınırlı hareket etti. Endeks oldukça sınırlı artarak günü 8.474 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 101,63mlr TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında ve gram altında yatay alıcılı fiyatlamalar görüldü. TÜİK ocak ayına ilişkin ekonomik güven endeksini yayımladı. Buna göre aralıkta 96,4 olan ekonomik güven endeksi bu ay 99,4 değerini aldı.
Kaynak Piramit Menkul Kıymetler
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ