Çin’de fabrika faaliyetlerinin hız kazanmasıyla Asya piyasaları yükseldi

İstanbul, 3 Haziran (Hibya) – Asya-Pasifik borsaları, özel bir anketin Çin’in imalat faaliyetlerinin yaklaşık iki yılın en hızlı seviyesinde hızla genişlediğini göstermesinin ardından Pazartesi günü yükseldi.

Çin’de fabrika faaliyetlerinin hız kazanmasıyla Asya piyasaları yükseldi
Yayınlama: 03.06.2024
5
A+
A-

Japonya'nın Nikkei 225 endeksi yaklaşık yüzde 1,0 yükselirken, daha geniş Topix endeksi yüzde 0,86 değer kazandı. Avustralya'da S&P/ASX 200 yüzde 0,72 değer kazandı. Güney Kore'nin Kospi'si yüzde 1,80 ve daha küçük sermayeli Kosdaq yüzde 0,26 yükseldi.

Caixin anketi, Çin'in imalat PMI endeksinin Mayıs ayında bir önceki ayki 51,4 düzeyinden 51,7'ye yükselerek şaşırtıcı bir düzeyde yükseldiğini ortaya koydu. Bu, sektörün Haziran 2022'den bu yana en yüksek hızına oluşturdu. Böylece, Cuma günü açıklanan ve Mayıs ayında Çin imalat sektöründe beklenmedik bir daralmaya işaret eden resmi verilerin ardından yapılan özel anket, piyasada yeni bir ilgi dalgası yarattı.

Çin'in imalat faaliyetlerinin daha hızlı genişlediğine ilişkin haberler piyasa üzerinde anında etki yarattı. Hong Kong'un Hang Seng endeksi yüzde 2,0 yükselirken, Çin anakarasının CSI 300 endeksi verilerin açıklanmasının ardından yüzde 0,22 yükselerek pozitif bir piyasa duyarlılığını gösterdi.

Yatırımcılar ayrıca, hafta sonu yapılan sandık çıkış anketlerinin Başbakan Narendra Modi ve Bharatiya Janata Partisi liderliğindeki ittifakın nadir görülen bir şekilde üst üste üçüncü kez iktidara geleceğini göstermesi nedeniyle Hindistan piyasalarına da odaklanacak.

 


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.