DEVA Partili Kısacık: Çiftçimizi zincir marketlere boğdurmayın

DEVA Partisi Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, zincir marketlerin turfanda ürünler üzerinde oluşturdukları fiyat baskısı sebebiyle çiftçinin zarar etmesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyarak, iktidara çiftçiyi koruması çağrısında bulundu.

DEVA Partili Kısacık: Çiftçimizi zincir marketlere boğdurmayın
Yayınlama: 10.05.2024
2
A+
A-

DEVA Partisi Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, zincir marketlerin kendi piyasasını oluşturmak için uyguladığı tekelleşme politikası neticesinde fiyatların baskılanmasının, çiftçileri zarar ettirdiğini söyledi.

Patatesin hasat başladığı dönemde çiftçiden 17 TL’ye alınırken, zincir marketlerin sistematik politikalarıyla 11 TL’ye kadar düşürüldüğünü belirten Kısacık, “Zincir marketlerin oligopol piyasa oluşturmalarıyla, Adana’da zarar eden çiftçiler, kendi aralarında toplanıp patates hasadını durdurdular. Çiftçilerin hasadı durdurmasına tarım işçileri de katıldı. Tarım işçileri, ürünler zorunlu olarak 11 TL’den satılmak zorunda kalınsa bile çiftçinin ürününü toplamayacağını bildirdi. Bunun üzerine zincir marketler, patatesin alım fiyatını 14 TL’ye kadar yükselttiler. Ancak yükseltilen fiyat çiftçiyi zarardan kurtarmadığı gibi market fiyatlarının yüksekliği de tüketicinin cebini yakıyor.” sözleriyle Adana’da yaşanan durumun ciddiyetinin altını çizerek, çiftçinin emeğinin elinden ucuza alınıp markette pahalıya satılmasını acımasızlık ve Türkiye tarımının altına dinamit koymak olarak niteledi.

Adana’da yaşanan olayların tüm Türkiye’de de yaşandığını belirten Kısacık, tarım ve ticaret bakanlıklarını çiftçiyi koruma görevini yerine getirmeye şu sözlerle çağırdı: 

“Buradan tarım ve ticaret bakanlıklarımıza sesleniyorum. Çiftçimiz hangi sorunla mücadele etsin? Yüksek tarla kiraları, yüksek tarım girdileri, doğa şartları, iklim değişikliğinden kaynaklanan haşereler ve şimdi de ürünü yetiştirdikten sonra oligopol piyasa kurup elinden ürününü ucuza almaya çalışan zincir marketler! Çiftçimiz hangisi ile mücadele etsin? Bu duruma birilerinin dur demesi gerekmektedir. Çiftçimizi sahipsiz bırakmayın! Çiftçimizi zincir marketlere boğdurmayın!”


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.