OSTİM Modeli Özbekistan’da Yükseliyor

OSTİM OSB ile Özbekistan Ohangaron Tech Industrial arasında imzalanan Master Planlarının ve Altyapı Projelerinin hazırlanması, OSB yönetimi ve idari işler alanlarında Sürekli Danışmanlık Anlaşması kapsamında OSTİM tarafından planlanan 140 hektarlık sanayi bölgesinde yatırımlar yükselmeye başladı. Bölgede Aralık ayında üretime başlanması hedefleniyor. Özbekistan’da yeni bölgelerin oluşturulması, yönetiminin ve işletmesinin OSTİM tarafından yapılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.

OSTİM Modeli Özbekistan’da Yükseliyor
Yayınlama: 05.10.2023
8
A+
A-

OSTİM, yarım asrı geçen sanayileşme tecrübesini dost ve kardeş ülkelerle paylaşıyor. Türk ve İslam ülkeleri başta olmak üzere Orta Asya, Orta Doğu, Afrika ve Avrupa’da 20’ye yakın ülkeyle tecrübe aktarımı konusunda iş birliği yapan OSTİM, son yıllarda Orta Asya’daki Türk devletleriyle gerçekleştirdiği iş birliği çalışmalarını artırıyor.

OSTİM’in, Özbekistan’ın kamu kurumları ve özel sektör temsilcileri ile artan temasları OSTİM modeline olan talebi güçlendirdi. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in de sanayi bölgesi modelinde OSTİM’i işaret etmesi, iki ülke arasındaki ticari iş birliklerinin geliştirilmesi ve yatırım olanaklarının artırılmasına hız verdi.

2022 yılı Ağustos ayında Özbekistan’da inşaat sektöründe faaliyet gösteren Akfa Grup şirketi, kamudan aldığı Organize Sanayi Bölgesi planlanması ve kurulumu ile ilgili iş birliği imkanlarını görüşmek üzere OSTİM’i ziyaret etti. Bu temasla başlayan çalışma, OSTİM OSB Bölge Müdürlüğü ve OSTİM Teknik Üniversitesinin teknik değerlendirmeleri ile aynı yıl Ekim ayında OSTİM OSB ve Özbekistan Ohangaron Tech Industrial arasında imzalanan sözleşme ile resmiyet kazandı. Çalışma tüm süreçlerde T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve T.C. Taşkent Büyükelçiliği’nin de destekleriyle ilerledi.

OSTİM Modeli Özbekistan’da Yükseliyor

Sözleşme imzalandı

OSTİM OSB ile Ohangaron Tech Industrial arasında tamamı 500 hektar olan alanın öncelikle 140 hektar’ı için; Alanda Uygulamaya Esas Master Planlarının hazırlanması-Arazi plankotelerinin yapılarak Yağmursuyu, Atıksu, Doğalgaz ve Elektrik Altyapılarına ait Projelendirmelerinin Yapılması, OSB Kanun Çalışması ve OSB yönetimi ve idari işler alanında Sürekli Danışmanlık ve Bakır Sektörü Fizibilite Raporu Hazırlanması başlığı altında sözleşme imzalandı.

OSTİM Modeli Özbekistan’da Yükseliyor

“Çalışmayı yaygınlaştırmak istiyoruz”

OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı, sözleşme sürecine ilişkin bilgiler aktardı. Gerçekleştirdikleri Özbekistan seyahati kapsamında protokolün detaylarına ilişkin yerinde incelemelerde bulunduklarını ve ihtiyaçları tespit ettiklerini kaydeden Arıcı, “Birlikte çalışmaya başladıktan sonra çok güzel işler ve projeler yapacağız. Bundan sonra da sadece o bölgede kalmak istemiyoruz; birlikte yaptığımız bu çalışmayı yaygınlaştırmak istiyoruz.” dedi.

“Bütün ekibimizle yüreğimizi koyuyoruz”

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, sözleşmenin gönülleri bağlayan bir nitelik taşıdığına işaret etti. Aydın, şu düşünceleri paylaştı: “Bir süredir üzerinde çalıştığımız ve arkadaşlarımızın yerinde incelediği, bizim de daha önceden gittiğimiz Özbekistan’da bu güzel projenin hayata geçmesi bizim için değerli. Kurumlarımız arasındaki bu iş birliğinin hayırlı olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. Bu protokol, sadece ekonomik karşılığı olan bir protokol değil; aynı zamanda gönüllerimizi de birbirine bağlayacak, kurumlarımız arasındaki ilişkileri geliştirecek ve Özbek dostlarımızla daha farklı alanlara taşımak için bir başlangıç olacak. Biz bu işe, bütün ekibimizle yüreğimizi koyarak güzel bir iş çıkarma niyetiyle protokolü imzalıyoruz.”

Ohangaron Tech Industrial adına sözleşmeyi imzalayan Genel Müdür Jamshid Khidoyatov da iş birliğinin sözleşme aşamasına gelmesinin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, “İnşallah bu başlangıç olacak. İki ülkenin iş birliğine katkı vermesini temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Süreç hızlandı

Sözleşme imzalanmasının ardından hızlanan süreç kapsamında OSTİM teknik heyeti 2022 yılı Kasım ayında Özbekistan’da kamu kurum ve kuruluşlarıyla çalışmalarını başlattı.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından uzmanlar, OSTİM OSB Bölge Müdürlüğü teknik yöneticileri, OSTİM Teknik Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi akademisyenleri Özbekistan’daki teknik çalışmaların yapılması ile ilgili ülkedeki kurum ve kuruluşlarla da yakın temas halinde yoğun bir çalışma gerçekleştirdi.

OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı, Özbekistan çalışmaları kapsamında T.C. Taşkent Büyükelçisi Dr. Olgan Bekar’ı da ziyaret ederek bilgilendirdi. Çalışma ile ilgili memnuniyetini dile getiren Dr. Olgan Bekar, projenin yaygınlaştırılması için destek vereceğini kaydetti.

OSTİM Modeli Özbekistan’da Yükseliyor

Ohangaron Tech’den teknik ziyaret

Sözleşme kapsamında yürütülen çalışmalarla birlikte Ohangaron Tech Industrial yöneticileri, teknik incelemeler yapmak üzere OSTİM’i yeniden ziyaret etti. 2023 yılı Ocak ayında yeniden OSTİM’i ziyaret eden Ohangaron Tech yöneticileri, OSTİM’in çatısı altında faaliyet gösteren sektörel kümelenmeleri, OSTİM Dış Ticaret Koordinatörlüğü, OSTİM OSB Dijital Dönüşüm Ofisi, Ostim Teknik Üniversitesi, Ostim Teknopark A.Ş., Ostim Endüstriyel Yatırımlar ve İşletme A.Ş., OSTİM OSB Teknik Koleji ve KOSGEB OSTİM Müdürlüğü’nden çalışmalarıyla ilgili bilgiler aldı.

OSTİM Modeli Özbekistan’da Yükseliyor

OSTİM’li yatırımcılara Özbekistan tanıtıldı

Özbekistan Ohangaron Tech Industrial Genel Müdürü Jamshid Khidoyatov ve beraberindeki heyet, OSTİM programları kapsamında bölgedeki yatırımcılarla OSTİM OSB Konferans Salonu’nda düzenlenen programda bir araya geldi.

OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı, yatırımcılara, Ohangaron ve OSTİM arasında imzalanan iş birliği sözleşmesi kapsamında yürütülen çalışmaları aktardığı etkinlikte,  Ohangaron Tech Industrial Genel Müdürü Jamshid Khidoyatov ülkesindeki yatırım fırsatları hakkında yatırımcıları bilgilendirdi. Enerji, kauçuk, bakır gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteren yatırımcılar, Khidoyatov’dan Özbekistan’daki yatırım mevzuatları ve pazar imkanları hakkında bilgiler aldı.

OSTİM Modeli Özbekistan’da Yükseliyor

Çalışma 7 ayda tamamlandı; inşaatlar başladı

31 Ekim 2022’de OSTİM OSB Özbekistan Ohangaron Tech Industrial arasında imzalanan “Plan, Proje ve Sürekli Danışmanlık” sözleşmesi kapsamında yoğun bir çalışmayla 7 ayda tamamlanarak 2023 yılı Mayıs ayında 140 hektarlık sanayi bölgesinde yer tahsisleri tamamlandı, yatırımlar yükselmeye başladı. Bölgede Aralık ayında üretime geçilmesi hedefleniyor.

OSTİM’in Özbekistan’daki çalışmaları genişliyor

OSTİM’in çalışmalarından duyulan memnuniyet yeni talepleri beraberinde getirdi. Özbekistan’da yeni bölgelerin oluşturulması, yönetiminin ve işletmesinin OSTİM tarafından yapılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Buna yönelik 2022 Temmuz ayında ülkede yeni sanayi bölgelerinin de OSTİM modeli ile kurulmasına ilişkin talepleri görüşmek üzere OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı ve OSTİM Endüstriyel Yatırımlar ve İşletme A.Ş. Genel Müdürü Abdullah Çörtü, Özbekistan’da Taşkent Vali Yardımcısı Sharof D. Rakhmanov ile bir araya geldi. Yeni çalışma başlıklarının belirlendiği toplantıda bu başlıklara yakın zamanda yoğunlaşılacağı ve iş birliklerinin artırılacağı konusunda görüş birliğine varıldı.

OSTİM-Özbekistan Ticari Heyet Programı  

OSTİM Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü KOSGEB desteğiyle 5-11 Haziran 2023 tarihleri arasında Özbekistan’a ticari heyet programı düzenledi. Program kapsamında 38 firma ve kamu kurumu yetkilileri, Taşkent, Semerkant ve Buhara’da Özbekistanlı iş insanları ve kamu kurumlarıyla ikili iş

birliği görüşmeleri gerçekleştirdi. Heyet ayrıca Özbekistan’ın tarihi ve kültür merkezlerini de ziyaret etti.

OSTİM OSB Bölge Müdürlüğü’nün organizasyonu ile gerçekleşen programa, OSTİM Teknik Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi Akademisyenleri, Ostim Teknopark yöneticileri ve OSTİM’li firmalarından oluşan OSTİM Heyetine, Ankara Kalkınma Ajansı yönetici ve uzmanları, KOSGEB OSTİM Hizmet Müdürlüğü yönetici ve uzmanları eşlik etti.

OSTİM heyeti Özbekistan programı kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Özbekistan Büyükelçi Dr. Olgan Bekar, Semerkant Vilayet 1. Vali Yardımcısı Feruz Abilov, Semerkant Yerel Sanayiden Sorumlu Vali Yardımcısı Nozir İbragimov, Buhara Vali Yardımcısı Asadov Rizo Raupovich, Türkiye Cumhuriyeti Semerkant Başkonsolosu Salih Caner, Özbekistan Ticaret Sanayi Odası 1. Başkan Yardımcısı İslam Jasimov, Semerkant Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Jasur Şodiev, Buhara Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı G’ulomov Ahrar Aminovich, DEİK Türk-Özbek İş Konseyi Başkanı Özgür Onur Özgüven, Türk-Özbek İş İnsanları Derneği Başkanı Davut Azmi Erbaş,  ile bir araya geldi.

OSTİM Modeli Özbekistan’da Yükseliyor

Taşkent ikili iş birliği görüşmeleri

OSTİM-Özbekistan Ticari Heyet Programı kapsamında Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te 38 firma ve kamu kurumu yetkilileri Özbekistanlı iş insanlarıyla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

Özbekistan’dan 100’e yakın firmanın katıldığı etkinliğin açılışında OSTİM OSB Dış Ticaret Koordinatörü Esma Akyüz program hakkında katılımcılara bilgi verdi.

OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı da yaptığı konuşmada OSTİM hakkında bilgi vererek, OSTİM OSB’nin Özbekistan Ohangaron Tech Industrial ile yürüttüğü OSB kurulumu çalışmalarını anlattı.

Türkiye Cumhuriyeti Özbekistan Büyükelçi Olgan Bekar, Özbekistan Ticaret Sanayi Odası 1. Başkan Yardımcısı İslam Jasimov, DEİK Türk-Özbek İş Konseyi Başkanı Özgür Onur Özgüven, Türk-Özbek İş İnsanları Derneği Başkanı Davut Azmi Erbaş da iş insanlarına hitap ederek iki ülke arasındaki Türkiye ile iş birliklerinin Özbekistan’ın kalkınmasındaki rolüne dikkat çektiler.

OSTİM Modeli Özbekistan’da Yükseliyor

Semerkant ikili iş birliği görüşmeleri

OSTİM heyeti Semerkantlı iş insanlarıyla ikili iş birliği görüşmeleri gerçekleştirdi. Ticari Heyet Programı kapsamında Semerkant’ta temaslarda bulunan OSTİM heyeti; Semerkant Valiliği, Türkiye Cumhuriyeti Semerkant Başkonsolosluğu ve Semerkant Sanayi ve Ticaret Odası’nın koordinasyonunda ikili Semerkantlı iş insanlarıyla ikili iş birliği görüşmeleri gerçekleştirdi.

Programa, Semerkant Vilayet 1. Vali Yardımcısı Feruz Abilov, Türkiye Cumhuriyeti Semerkant Başkonsolosu Salih Caner, Semerkant Yerel Sanayiden Sorumlu Vali Yardımcısı Nozir İbragimov, Semerkant Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Jasur Şodiev de katıldı.

OSTİM Heyeti, Semerkant Onkoloji ve Radyoloji Devlet Hastanesinde Başhekim Firdavs G’ayratovich ve MedExpert Hastanesi Başhekimi Hamdamov Nozim Sayfidinovich ile görüşülerek ürün ve hizmetleri hakkında bilgi verdi. Görüşmelere Semerkant Valiliği İl Sağlık Müdür Yardımcısı Jamshed Jiyanov da eşlik etti.

Buhara ikili iş birliği görüşmeleri

OSTİM Heyeti, Buhara Vali Yardımcısı Asadov Rizo Raupovich’i ziyaret etti. Ziyarette OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı, Vali Yardımcısı’na OSTİM hakkında bilgi verdi.

OSTİM, Özbekistan Ticari Heyet Programı kapsamında ticari temaslarını Buhara’da sürdürüyor. OSTİM’li iş insanları, Buhara Ticaret ve Sanayi Odası, Buhara Valiliği Agro Serbest Ekonomi Bölgesi ve Buharalı iş insanlarının katılımıyla gerçekleşen ikili iş birliği görüşmelerinde; tekstil, tarım, turizm, makine ve sanayi alanında sektör temsilcileri ile bir araya geldi.

Programın açılışında konuşan Buhara Valiliği Agro Serbest Ekonomi Bölgesi Müdürü Tilloev Furkat Farkhodovich, Buhara’nın konumu ve altyapısı ile Özbekistan’da yatırımda ilk sırada yer aldığını kaydetti. Şehirde iki sanayi bölgesi bulunduğunu vurgulayan Farkhodovich, Türk iş insanları için de sanayi bölgesi açma teklifinde bulundu. Türkiye, Buhara’daki yatırımcı ülkeler arasında 3. sırada yer alıyor.

OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı programda, OSTİM hakkında bilgi verdi. Ticari girişimlerin yanında Özbekistan’da OSTİM modelini uygulamayla ilgili çalışmaları da anlatan Arıcı, ikili iş birliklerini geliştirmek için çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

Buhara Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı G’ulomov Ahrar Aminovich, Buhara’daki yatırım fırsatlarına dikkat çekerek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılmasındaki potansiyele işaret etti.

OSTİM Modeli Özbekistan’da Yükseliyor

Büyükelçi Agzamhocaev’den OSTİM’e Teşekkür Belgesi

Özbekistan Ankara Büyükelçisi Alişer Agzamhocaev, OSTİM’in Özbekistan’daki çalışmaları ve iki ülke ilişkilerinin gelişimine sunduğu katkılardan dolayı OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın’a Teşekkür Belgesi takdim etti.

OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ve OSTİM OSB Müdürü Adem Arıcı, Özbekistan Ankara Büyükelçisi Alişer Agzamhocaev’i ziyaret etti.

OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Türk ve İslam dünyasının kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla OSTİM’in tecrübesi’nin 20’den fazla ülkeyle paylaştıklarını anlattı. Aydın, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Ohangaron Sanayi Bölgesi’nin tasarım ve yönetiminde danışmanlık verdiklerini belirterek, “Özbekistan’a ilgimiz daha da arttı. Yeniden bir OSB kurulması konusunda Taşkent Valimize sunum yaptık.” dedi.

OSTİM Modeli Özbekistan’da Yükseliyor

“OSTİM’in tecrübesi olmazsa olmaz”

Özbekistan Ankara Büyükelçisi Alişer Agzamhocaev, OSTİM’i yakından tanıdığını belirterek, Özbekistan’dan gelen heyetlerle OSTİM’i mutlaka ziyaret ettiklerini söyledi.

Türkiye’nin OSB tecrübesine dikkat çeken deneyimli diplomat şunları söyledi: “OSTİM’in tecrübesi bizim için çok önemli. Cumhurbaşkanımızın OSTİM modeliyle sanayi bölgesi kurulması talebi var. OSTİM’in tecrübesi ve danışmanlığı bizim için olmazsa olmaz. Sizinle ilişkilerimizi pekiştirmek daha sık bir araya gelmek istiyoruz. Sizin tecrübeleriniz, birikimleriniz bizim için önemli. Yıl sonuna kadar Özbek-Türk iş birliği forumu düzenlemek istiyoruz. Katılımınız bizi çok memnun edecek.”

Büyükelçi Agzamhocaev, OSTİM’in Özbekistan’daki çalışmaları ve iki ülke ilişkilerinin gelişimine sunduğu katkılardan dolayı OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın’a Teşekkür Belgesi takdim etti.

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın da Büyükelçiye, ABD’li yazar S. Frederick Starr tarafından kaleme alınan, Orta Asya’nın bilim ve teknolojide dünyaya mal olmuş gelişiminin anlatıldığı “Kayıp Aydınlanma – Arap Fetihlerinden Timur’a Orta Asya’nın Altın Çağı” kitabını hediye etti.

OSTİM Modeli Özbekistan’da Yükseliyor

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.