ASO’NUN DÜZENLEDİĞİ ASKERİ LOJİSTİK VE DESTEK ZİRVESİ SEKTÖR PAYDAŞLARINI BİR ARAYA GETİRDİ

Ankara Sanayi Odası tarafından Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın destekleriyle düzenlenen 3. Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi-DLSS, savunma sanayisinin yerli ve milli temsilcilerini üçüncü kez Ankara’da buluşturdu. Zirvenin açılışında konuşan ASO Başkan Yardımcısı Ercan Ata, Ankara’nın savunma ve havacılık sanayiinin de başkenti olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin savunma sanayisi gibi ileri teknoloji alanlarında gerçekleştireceği atılımla bir üst lige çıkacağını belirten Ata, “Bugün Türkiye teknolojiye dayalı, yerli üretim odaklı yeni bir ekonomik modeli hayata geçirme iradesini ortaya koymuştur” dedi.

ASO’NUN DÜZENLEDİĞİ ASKERİ LOJİSTİK VE DESTEK ZİRVESİ SEKTÖR PAYDAŞLARINI BİR ARAYA GETİRDİ
Yayınlama: 12.12.2023
10
A+
A-

Ankara Sanayi Odası tarafından Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın destekleriyle düzenlenen Türkiye’nin askeri lojistik alanına odaklanan tek etkinliği olan 3. Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi- DLSS, savunma sanayinin güçlü temsilcilerinin yeni projelerini Ankara’da ağırladı. Hilton Garden Inn Gimat Otel’deki DLSS’in açılışını; ASO Başkan Yardımcısı Ercan Ata ile Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) Genel Sekreteri Dr. Ruşen Kömürcü gerçekleştirdi. Zirvenin açılışına ASO Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Osmanbeyoğlu ve Levent Akçakoca, ASO Genel Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Cabbar, Genel Sekreter Yardımcısı Oktay Yaman, askeri ataşeler ve sektörün çok sayıda paydaşı katıldı.

ASO Başkanı Yardımcısı Ercan Ata, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, Ankaralı sanayicilerin savunma sanayii alanındaki imkân ve kabiliyetlerini gösterebilecekleri bir platform olmasından dolayı DLSS’in önemli olduğunu vurgulayarak, “2002 yılında yalnızca 248 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatı, 2022 yılında 4,395 milyar dolar seviyesine ulaştı. 2023 Ekim ayı itibarıyla yıllıklandırılmış ihracat ise 5 milyar 500 milyon dolara ulaştı. Sektörün son üç ayda da benzer bir artış sergilemesi halinde, Türkiye’nin 2023 itibariyle küresel ligde ilk 10 içine girme ihtimali bulunuyor. 2002 yılında yalnızca 62 savunma projesi yürütülmekteyken 2023 yılında proje sayısı 13 kattan daha fazla artarak 850 oldu, proje hacmi 90 miyar dolara ulaştı. İhracat kapsamında sadece askeri ürünlerin değil, buna ek olarak entegre lojistik destek hizmetlerinin de önemli bir döviz kaynağı olduğu unutulmamalıdır” diye konuştu.

ASO’NUN DÜZENLEDİĞİ ASKERİ LOJİSTİK VE DESTEK ZİRVESİ SEKTÖR PAYDAŞLARINI BİR ARAYA GETİRDİ

SAVUNMA SANAYİNİN İHRACAT BİRİM FİYATI ORTALAMANIN 40 KATI

Savunma sanayinin önemini gösteren rakamların başında ihracat birim fiyatları geldiğini belirten Ata, “Türkiye’nin 2022 yılında ihracatının kilogram fiyatı 1,42 dolar iken savunma sanayinin ihracatının birim fiyatı 56 dolardır, yani ortalamanın yaklaşık 40 katıdır. TİM rakamlarına göre Ocak-Eylül 2023 döneminde ise ihracatın ortalama kg değeri 59,22 dolar seviyesine yükseldi. ASELSAN’ın kilogram başına ihracatı bin doları yakaladı” ifadelerini kullandı.

Ankara’nın savunma ve havacılık sanayimizin de başkenti olduğuna dikkat çeken Ata, şöyle devam etti: ”Geçen yıl sektörün elde ettiği 12,2 milyar liralık cironun yüzde 50’sini, Ankara’da kurulu savunma sanayi firmaları geçekleştirdi. Savunma Sanayii Başkanlığımızın önderliğinde Ankara’da kurduğumuz Uzay ve Havacılık Organize Sanayi Bölgesi ile Ankara sadece Türkiye’nin değil dünyanın önemli merkezlerinden biri olmaya adaydır. Bunun yanı sıra OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi’nde 288 firmamız faaliyet gösteriyor. 2010’da ODTÜ Teknokent tarafından kurulan Savunma Sanayi Kümelenmesi ise Ankara savunma sanayinin AR-GE ayağını temsil ediyor. Askeri lojistik destek hizmetlerine gereken önemin verilmesi, altyapının ve üst yapının kurulması durumunda; savunma sanayimize ve ülkemize kazanımı oldukça yüksek bir alan. DLSS’in esas amacı da bu farkındalığın sağlanması ve konu uzmanlarının bu ilk ve tek önemli zirve ile bir araya getirilmesi.”

“TÜRKİYE BİR ÜST LİGE ÇIKACAKTIR”

Türkiye’nin savunma sanayi gibi ileri teknoloji alanlarında gerçekleştireceği atılımla bir üst lige çıkacağını belirten Ata, “Bugün Türkiye teknolojiye dayalı, yerli üretim odaklı yeni bir ekonomik modeli hayata geçirme iradesini ortaya koymuştur. Bu modelin özelliği hem büyümede hem de ekonominin gelişim ve dönüşümünde sürdürülebilir bir yapı olmasıdır. Bunun için bir yandan ithal mallara olan bağımlılığımız azaltılırken aynı zamanda teknoloji olarak da gelişmemizin önünü açan ve ihracatı teşvik eden adımlar atılacaktır. İhracat kapsamında sadece askeri ürünlerin değil, buna ek olarak entegre lojistik destek hizmetlerinin de önemli bir döviz kaynağı olduğu unutulmamalıdır” dedi.

“TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİİNDE ÖNEMLİ ÜRETİCİ ÜLKELERDEN BİRİ”

Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) Genel Sekreteri Dr. R. Ruşen Kömürcü de yaptığı konuşmada,  lojistiğin öneminin pandemi döneminde bir kez daha anlaşıldığını belirtti. Kömürcü, “Ülkemizin savunma alanında ortaya koyduğu vizyon ve mevcut vizyonu gerçekleştirme iradesi dünyada savunma sanayii sektöründe önemli üretici ülkelerden biri haline gelmemizi sağladı. Savunma sanayi sektöründe dışa bağımlılığın azaldığı, üretimin yerli ve milli imkanlarla gerçekleştirildiği yüzlerce projenin hayata geçişine şahit olmaya devam ediyoruz” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından ASO Yönetim Kurulu Üyeleri, DLSS’e katılan Aselsan, Roketsan, Havelsan, FNSS, Turkish Cargo gibi savunma sanayisinin güçlü temsilcilerinin standlarını ziyaret etti.

Kaynak: EKONOMİ GAZETESİ

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.